Novi okusi

Top kombinacije: Tri jela s narom koja nisu salata, dapače, još su bolja

 Invizbk/Getty Images/istockphoto
Navikli smo od nara raditi sokove i čaj, dodati ih divljači ili tamnom mesu peradi, ali i u ovim ih kombinacijama vrijedi isprobati

Nar simbolizira život i plodnost i ima prekrasan sočan, svjež, slatko-kiseli okus, a također daje svakom jelu sofisticirani orijentalni štih. Donosimo vam tri recepta s narom koji ovoga puta nisu salata!

Naravno, vi možete odabrati meso po vlastitom izboru, a batat zamijeniti krumpirom, cvjetačom ili butternut tikvom.

Svinjski lungić u orijentalnom umaku s narom

Sastojci:

  • lungić od kojega ćete dobiti do 8 jednako velikih kriški mesa
  • 1/2 nara
  • 2 režnja češnjaka
  • 5 g svježeg đumbira
  • 1/2 vezice peršina
  • sol i crni papar
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 dl povrtnog ili mesnog temeljca
  • 1 dl vrhnja
  • 1-2 žličice začinske mješavine ras el hanout
  • 1 ljuta papričica ili 1/2 žličice čilija u prahu
  • 1 žličica soka od limuna
image

Ako vam lungić nije drag, ovo jelo možete poslužiti uz pileća ili pačja prsa koja ste pripremili s narom

Anastasia Dobrusina/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Svinjski lungić narežite na jednako debele komade, posolite i popaprite s obje strane.

Zagrijte pećnicu na 80 stupnjeva i u njoj zagrijte tanjur.

U velikoj posudi s vodom prelomite nar na pola i izvadite mu sjemenke. Nakon što ga očistite, procijedite kroz sito. Nekoliko bobica nara slobodno sitno zdrobite da dobijete malo soka.

Češnjak i đumbir ogulite i nasjeckajte na vrlo sitno zajedno s peršinom.

U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na jakoj vatri. Svaki odrezak lungića pržite niti 1 minutu sa svake strane, a zatim ga stavite na toplo, na tanjur ili pladanj u unaprijed zagrijanu pećnicu.

Na tavi brzo popirjajte češnjak (ali pazite da ne izgori). Ulijte temeljac i vrhnje, zakuhajte i ostavite da se malo reducira. Potom u umak umiješajte sok od nara i začinite sve začinskom mješavinom ras el hanout, čilijem, soli i limunovim sokom.

Lungić odmah prelijte toplim umakom, pospite bobicama nara i poslužite. Uz to poslužite kuskus ili rižu.

SAVJET VIŠE! Umjesto svinjskog filea, možete posegnuti za otkoštenim svinjskim odrescima od vrata, kako bi meso bilo barem približno sočno kao lungić, a možete odabrati i pačja ili pileća prsa.

Pire od batata s limunom i bobicama nara

Sastojci:

  • 800 g batata
  • sol
  • nekoliko grančica peršina, metvice i korijandera
  • 1 nešpricani limun
  • 1/2 nara
  • 40 g maslaca
  • 20 g kiselog vrhnja
  • čili po želji

Priprema:

Batat ogulite i narežite na velike kocke. U posudi zakuhajte 1 cm vode s malo soli i kuhajte batat poklopljen na srednje jakoj vatri oko 15 minuta dok ne omekša.

U međuvremenu sitno nasjeckajte začinsko bilje.

Žutu koricu limuna naribajte. Zatim limun prepolovite i iz jedne polovice iscijedite sok.

U velikoj posudi s vodom prelomite nar na pola i izvadite sjemenke. Nakon što ga očistite, procijedite kroz sito.

Kad je omekšao, ocijedite batat i vratite ga u vruću tavu. Dodajte mu maslac narezan na kockice pa dobro izgnječite velikom vilicom ili gnječilicom za krumpir. Potom umiješajte začinsko bilje, naribanu koricu limuna i sjemenke nara te pire začinite čilijem, 1-2 žličice limunova soka i soli.

SAVJET VIŠE! Osim što se može poslužiti kao samostalno jelo uz svježu salatu od ribane mrkve, cikle i nara, savršeno će pasati i uz pečene janjeće kotlete ili pureće šnicle u umaku od zelenog papra.

Piletina iz pećnice s narančama, lukom i narom

Sastojci:

  • cca. 1,8 kg piletine - najbolje batak i zabatak, ali može i cijelo pile ili prsa
  • 1/2 vezice majčine dušice
  • 3 naranče
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 dl soka od naranče
  • 2 žlice soja sosa
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice soka od nara
  • sol, papar
  • 400 g sitnijih glavica crvenog luka
  • 1 manji šipak

Priprema:

Meso stavite u čistu široku posudu.

Listiće majčine dušice otkinite s grančica. Sitno naribajte koricu 1 naranče i iscijedite sok. Pomiješajte sve ove sastojke s limunovim sokom, soja sosom, maslinovim uljem i sirupom od nara i začinite paprom i soli. Marinadu prelijte preko piletine, dobro izmiješajte, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u hladnjak da se paca najmanje 4 sata.

Za to vrijeme, dobro izmiješajte meso u marinadi jednom do dva puta i vratite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Luk očistite i narežite na četvrtine.

Piletinu u marinadi izvadite iz frižidera i stavite u široku posudu kako bi bila ravnomjerno raspoređena za pečenje. Između dodajte luk. Marinadu ostavite sa strane.

Stavite peći na 45 minuta u pećnicu na zagrijanih 200 stupnjeva na najdonju policu. Redovito podlijevajte meso marinadom da ne izgori i da se ne presuši.

U međuvremenu očistite preostale naranče. Odrežite im gornji i donji dio kore, stavite ih na radnu površinu i oštrim nožem odrežite preostalu koru sve do, i uključujući tanku opnu. Dok izrezujete kriške naranče između opni, gledajte da ne prosipate sok koji curi iz naranče, pa to radite iznad zdjelice ili dubokog tanjura.

U velikoj posudi s vodom prelomite nar na pola i izvadite mu bobice. Nakon što ga očistite, procijedite kroz sito.

Izvadite komade piletine iz posude za pečenje, servirajte na pladanj ii vratite ga u isključenu pećnicu. Tekućinu iz posude za pečenje ulijte u drugu posudu, zakuhajte i začinite solju i paprom. Dodajte joj filete naranče, sok od naranče koji ste sakupili te sjemenke nara i ostavite da zavrije. Dobivenim umakom prelijte pečenu piletinu i odmah poslužite.

Sličan recept priprema i Lidia Bastianich, američka kulinarska tv zvijezda hrvatskih korijena.

SAVJET VIŠE! Uz ovo jelo sjajno ide bulgur, ali i domaći mlinci. Međutim, možete posegnuti i za provjerenim prilozima - riži na luku ili, pak, pečenim krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:06