Video recept

Tope se u ustima: Ovo su najmekše i najslađe vanilin kiflice koje smo jeli, evo kako ih pripremiti

U novom video specijalu Dobre hrane Melani Varda pokazuje nam kako napraviti neke od tradicionalnih božićnih keksića, koji već generacijama čine blagdane slađima i malima i velikima

Zapalili smo prvu svijeću na adventskom vjenčiću i ispekli medenjake po ovom receptu, a sad se polako možemo "baciti" na pripremu svih onih prhkih keksića koje obožavamo još otkako smo bili djeca. Među njima su nam posebno dragi svi oni recepti u kojima ima oraha ili lješnjaka, pa zato, očekivano, pripremamo keksiće bez kojih ne mogu proći ni jedni božićni blagdani.

image

Melani Varda, vlasnica slastičarnice Meli

Biljana Blivajs/Cropix

Naime, ove smo se godine odlučili "vratiti" tradiciji i počastiti vas nekim od božićnih klasika naših krajeva, koji će prije svega pomoći neiskusnima u pečenju kolača, a možda podsjetiti i neke iskusnije koliko je ljepote u jednostavnim receptima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Melani Varda, vlasnica poznate slastičarnice Meli na zagrebačkoj Trešnjevci, u gužvi između pečenja kolača za već zatvorene božićne narudžbe, otkrila nam je kako priprema neke od svojih najdražih klasika. U novom nastavku ovog video specijala pečemo mnogima omiljene vanilin kiflice. Prhke slatke male kekse koji se, provjerili smo, tope u ustima i jednostavno ne možeš stati samo na jednom... Evo kako ih Melani priprema.

Pogledajte video recept!

VANILIN KIFLICE

Trebat će vam:

210 g mekog brašna
125 g maslaca
70 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
1 vanil šećer
1 bjelanjak

image
Biljana Blivajs/Cropix

Priprema:

Od brašna, maslaca, šećera, mljevenih oraha, vanilin šećera i bjelanjka zamijesite tijesto. Odvojite vrijeme i mijesite rukama barem 10 do 15 minuta, jer će tako vaše kiflice biti prhke i topit će se u ustima.

Kad je tijesto gotovo, zamotajte ga u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavite da stoji najmanje jedan sat u hladnjaku.

Ohlađeno tijesto prepolovite pa oblikujte duge valjke koje ćete rezati na komadiće, veličine njoka.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Od njih oblikujte kiflice, složite ih na prethodno pripremljen lim za pečenje obložen s papirom za pečenje i pecite 10-12 minuta na temperaturi od 180°C.

Pečene i još vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.

image
Biljana Blivajs/Cropix

SAVJET VIŠE! Vanilin kiflice čuvajte u limenim kutijama kako bi zadržale prhkost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 09:51