PROVJERNI RECEPT

Topla, meka i sočna, nisu cimet rolice, ali su još bolja! Ova peciva morate probati, uspjet će vam čak i ako baš i niste spretni s tijestom

Prvo će vam zamirisati cijela kuhinja, a onda se nećete moći zaustaviti na samo jednom ili dva komada, nemojte reći da vas nismo upozorili...

Ovu subotu, 4. listopada, slastičari i slastičarski entuzijasti obilježavaju Dan cimet rolica. Kako bismo se priključili slavlju, mi vam danas donosimo recept za poslasticu inspiriranu cimet rolicama, ali u malo drugačijem, još ljepšem i zanimljivijem izdanju. Slavica Šagolj je, naime, s nama podijelila recept za svoje čvoriće s cimetom, koji su jednako meki i sočni, ali zbog načina na koji se motaju imaju više hrskavih dijelova, što ih čini još zabavnijima za uživanje.

I ovo je samo jedan od recepata s cimetom koji nam je ove jeseni Šagolj ustupila. Onaj za fritule s cimetom možete potražiti ovdje, a ostali vas čekaju u jesenskom izdanju magazina Dobra hrana.

image
Berislava Picek/Cropix

Čvorići s cimetom

Za tijesto:
470 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
50 g šećera
pola žličice soli
250 ml mlakog mlijeka
70 g otopljenog maslaca
1 veće jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
Punjenje:
90 g omekšalog maslaca
110 g smeđeg šećera
2 žlice cimeta
Za premazivanje:
30 g otopljenog maslaca
Priprema:
Pola količine mlijeka lagano zagrijte. Maknite s vatre pa umiješajte kvasac i šećer. Pustite nekoliko minuta da se kvasac zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Sastojcima dodajte zapjenjeni kvasac, preostalo mlijeko, jaje i otopljeni maslac. Umijesite fino glatko tijesto. Oblikujte ga u loptu, pokrijte krpom i pustite da se diže oko sat vremena. Poželjno je da se udvostruči. U međuvremenu, dok se tijesto diže, pripremite punjenje. Omekšalom maslacu dodajte šećer i cimet te dobro izmiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u oblik pravokutnika približnih dimenzija 55 x 30 cm. Tijesto premažite pripremljenom kremom. Rubove, točnije 1 cm tijesta ostavite bez kreme da se prilikom preklapanja lakše spoji. Tijesto preklopite i lagano prstima utisnite krajeve. Nožem režite trakice širine 1 centimetar. Veći lim obložite papirom za pečenje. Trake tijesta omotajte oko prsta i formirajte oblik čvora. Kraj tijesta stavite s donje strane u sredinu da se kolač prilikom pečenja ne deformira. Slažite na lim jedan po jedan čvorić s 2 - 3 centimetra razmaka jer će prilikom pečenja dodatno narasti. Oblikovano tijesto ostavite na toplom oko 25 minuta da se diže prije pečenja. Obilno premažite otopljenim maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite ih oko 20 minuta. Pečena peciva po želji premažite maslacem i pospite još dodatnim cimetom.


image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 11:56