ZA POSEBNE PRILIKE

Tortelini s janjetinom u umaku od sira iz mišine i lavande s uljem od medvjeđeg luka

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Ekipa iz kuhinje zagrebačkog Brokenshipsa pokazala nam je kako pripremiti sir iz mišine
Ekipa iz kuhinje zagrebačkog Brokenshipsa pokazala nam je kako pripremiti sir iz mišine

Za ulje od medvjeđeg luka trebat će vam:

100 g suncokretovog ulja
200 g medvjeđeg luka

Priprema:

U blender stavite ulje i medvjeđi luk te dobro izmiksajte. Pretočite u prikladnu posudu i stavite u hladnjak pet dana da se prožmu okusi. Prije korištenja procijedite kroz gazu.

Za umak od sira iz mišine i lavande:

50 g sira iz mišine
200 g vrhnja za kuhanje
15 g cvijeta od lavande

Priprema:

Vrhnje zagrijte na vatri i u njemu otopite sir stalno miješajući, pa dodajte lavandu i maknite s vatre. Ostavite pokriveno 2 - 3 minute i procijedite.

Za tjesteninu:

200 g brašna “00” ili glatkog
2 domaća jaja
1 jušna žlica maslinova ulja
4 g soli

Za nadjev:

200 g mljevene janjetine
1 čajna žlica maslinova ulja
2 g soli
papar, svježe mljeven

Priprema:

Sastojke za tijesto pomiješajte i mijesite dok nema tragova brašna na tijestu, zatim vakuumirajte tijesto (ili zamotajte u prozirnu plastičnu foliju) i ostavite u hladnjaku pola sata. U međuvremenu janjetinu začinite soli i paprom i maslinovim uljem. Tijesto razvaljajte tanko u stroju za tjesteninu i okruglim kalupom napravite krugove. Na sredinu tijesta stavite janjetinu (oko pune čajne žličice) pa prepolovite pazeći da ne ostane zraka između nadjeva i tijesta. Zatvorite torteline spajajući krajeve koje ste omotali oko kažiprsta. Kuhajte u slanoj vodi tri minute i procijedite. U dublju zdjelicu stavite 3 - 4 žlice umaka od sira, te 5 - 6 tortelina i začinite s malo ulja od medvjeđeg luka.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 18:33