PRŽENO I SLASNO

Tradicionalna dalmatinska poslastica bez koje ne prolazi veljača! Danas radimo kroštule po provjerenom receptu

Nismo više sigurni tko je s nama podijelio ovaj recept, ali vraćamo mu se svake godine

U slučaju da ste se već umorili od silne priče o krafnama, možda bi kroštule mogle biti dobar odabir prženog tijesta za vas. Obožavaju ih u Dalmaciji i Istri, vole ih i Slovenci (i nazivaju hroštule), a u ovo vrijeme dobro su došle na svakom stolu u cijeloj zemlji.

Pripremaju se daleko jednostavnije od krafni, a rezultat je hrskavo, slasno pecivo koje je najbolje kada se posipa šećerom u prahu. Iako postoje moderne varijante s čokoladom, mi kroštule najviše volimo u svom izvornom obliku i takvima se svake godine iznova vraćamo. U nastavku ostavljamo provjereno dobar recept.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Trebat će vam:

3 žumanjka

2 žlice šećera

3 žlice ruma

1 naranča

1 limun

200 g glatkog brašna

prstohvat soli

2 žlice kiselog vrhnja

oko 800 m ulja za prženje

Za posipanje:

šećer u prahu

Priprema:

Električnom miješalicom izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte rum i naribane korice naranče i limuna. Zatim postupno dodajte prosijano brašno, sol i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete srednje čvrsto tijesto. Razvaljajte tanko tijesto valjkom. Narežite ga na trake dužine oko 15 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku preklopite u čvor ili, prema vlastitoj želji, izrežite tijesto u neke druge oblike. Možete trake tijesta saviti pomoću vilice i dobiti oblik cvijeta. Tijesto pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Kroštule pospite šećerom u prahu i poslužite uz čaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:54