Provjereno uspjeva

Tradicionalni kolač kojeg obožavaju generacije! Međimurke gibanicu rade samo po ovom receptu

Imate domaćih jabuka i oraha, a našao bi se i sir? Tada je vrijeme, ako već niste, da probate napraviti kolač koji je postao jedan od simbola naše kuhinje

Kada smo svojevremeno posjetili Članice udruge Žene Pušćina, pripremile su nam mirisnu međimursku gibanicu u domu Ivanke Bene. To nas je, naravno, odmah ponukalo da ih tražimo recept i jednom zauvijek naučimo pripremati kolač koji je postao jednim od simbola naše kuhinje.

Kako su tada ove žene rekle našoj kolegici Višnji Gotal, međimurska se gibanica pripremala uglavnom za blagdane, pričest, proštenje, krstitke... Nije bio skup, sastojaka je bilo u svakom domaćinstvu, ali stajao je vremena, a ono je bilo bogatstvo.

"Najmanje dva sata treba za pripremu", otkrile su nam ove vesele i vrijedne Međimurke, a mi bismo dodali i kako vrijedi uloženog truda.

Za kore će vam trebati:

500 g glatkog brašna
50 ml suncokretova ulja
prstohvat soli
mlaka voda

Za nadjeve će vam trebati:

500 g svježeg sira
250 g mljevenog maka
1 kg jabuka
250 g mljevenih oraha
500 ml vrhnja (prema želji mileram ili obično, umućeno da bude tekuće)
2 jaja
1 vanilin šećer
200 g šećera
1 korica limuna
250 g maslaca

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Umijesite mekše tijesto, razdijelite ga na pet hljepčića i ostavite poklopljeno na toplome počivati sat vremena.

Pleh veličine 35 x 40 cm premažite maslacem i slažite po redu. Prvu koru stavite u pleh i premažite je rastopljenim maslacem. Po njoj rasporedite nadjev koji ste pripremili tako što ste orahe pomiješali sa 50 g šećera i prelili trećinom vrhnja. Zatim stavite drugu koru i premažite je maslacem. Rasporedite po njoj sir koji ste pomiješali sa 50 g šećera i jajima. Stavite treću koru i premažite ju maslacem. Idući nadjev je mak pomiješan sa 50 g šećera i koricom limuna, preliven trećinom vrhnja. Četvrtu koru stavite u pleh i premažite maslacem. Poslažite po njoj naribane i ocijeđene jabuke koje ste pomiješali s cimetom i 50 g šećera. Prekrijte posljednjom korom i premažite ostatkom vrhnja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 14:00