Tako to rade u Bosni

Tradicionalni recept za punjene paprike za koje ne znaš jesu li bolje kad su tople ili hladne

 Youtube Screenshot
Za ovo jelo potrebni su vam doista osnovni sastojci, no želite li ga "nadograditi", svakako možete i to na više načina

Ako ste se ikad našli u Bosni i Hercegovini tijekom ljeta ili kojim slučajem imate prijatelje ili obitelj iz tih krajeva, tada sasvim sigurno znate kako se ondje u ovo doba godine paprike pune malo drugačije nego kod nas. I dok se u Hrvatskoj one najradije pune mesom ili smjesom mesa i riže te kuhaju u soku od rajčice, s druge strane granice ove ljetne plodove pune krumpirom i peku u pećnici.

Naravno, varijacija na ovaj recept ima mnogo. Neki će krumpir za punjenje naribati, dok će ga drugi narezati na male kocke. Jedni će u smjesu dodati i zrelu rajčicu i/ili mlijeko, drugi će to preskočiti, baš kao i šaku riže. Jedni će krumpir dobro isprati, a drugi ga tek ocijediti... Kako god, jedno je sigurno, ovo je jelo jedno od onih koje ne preskačemo ljeti. A kad ga ispečete i okusite, vidjet ćete koliko je teško procijeniti je li bolje toplo ili hladno.

Inače, u nama susjednoj zemlji ovo je tradicionalno jelo koje se oduvijek spravlja "po starinski", od osnovnih namirnica, no želite li ga "nadograditi", svakako možete i to na više načina.

image

Paprike punjene ribanim krumpirom

Youtube Screenshot

Video za "paprike punjenje krompirom" (kako to kažu naši susjedi) s fotografije, pogledajte na ovom linku.

Za kraj, da još dodamo, iako se u Bosni i Hercegovini paprike punjene krumpirom tradicionalno služe kao samostalno jelo, uz njih se može, ali i ne mora, poslužiti i hladni narezak. Ipak, jedna je stvar nezaobilazna, a to je kajmak! Kad spojite vruću papriku punjenu krumpirom s malo dobro ohlađenog kajmaka, refleksno će vam doći da zatvorite oči i uživate u okusima ovog ljeta, a to ne želite propustiti, zar ne!?

Trebat će vam (za 4 osobe):

1 kg krumpira
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
sol
svježe mljeveni papar
2 žličice slatke mljevene paprike, može i dimljena
1 dcl ulja
8 srednje velikih paprika

Priprema:

Krumpir naribajte ili narežite na jednako velike (odnosno male) kocke.

Luk i češnjak sitno nasjeckajte.

Krumpir ocijedite (pogotovo ako je riban) pa mu redom dodajte luk, češnjak, sol, svježe mljeveni papar, slatku papriku i ulje. Sve sastojke jako dobro izmiješajte i po potrebi dodatno popaprite!

Papriku operite, a zatim joj odrežite gornji dio uz kličak i punite smjesom od krumpira, ali nemojte previše tiskati da punjenje ne bi bilo nabijeno.

Vatrostalnu posudu nauljite i slažite ovako punjene paprike jednu do druge. Ostatak smjese od krumpira rasporedite u posudu između paprika, dodatno posolite i nauljiti te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Temperaturu sad podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grijača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu ventilacijske pećnice.

Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete preliti s 1,5 dcl mlijeka ili sa 100 g vrhnja umiješanog s 1 dcl vode, i dodatno zapeći još 10 minuta u pećnici.

Poslužite tople ili hladne uz kajmak.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:53