Brzo i zdravo

Treba vam manje od pola sata! Isprobajte ovih pet provjereno dobrih recepata sa svježom tjesteninom

Šurlice s lososom
 Marko Todorov/Cropix
Mateja Krvarić, gasto blogerica iza Instagram profila #uvijekgladna osmislila je odlična jela za svaki dan

Ljubitelji dobre hrane zasigurno znaju za instagram profil #uvijekgladna, a oni koji već duže prate hrvatsku gastro scenu možda se još bolje sjećaju bloga i Facebook profila M's Bakery, gdje je Mateja Krvarić (33) svojim slatkim delicijama stekla zavidan broj pratitelja. Ova simpatična gastro influencerica, koja i sama priznaje da je puno veća maherica za slatko nego slano, u posljednje vrijeme je pronašla inspiraciju u svježoj tjestenini. Priznaje kako je prije mislila da tjestenina deblja i nije je kuhala toliko često upravo zbog loše reputacije, no sve se promijenilo od kada je u svoj jelovnik uključila svježu varijantu od tvrde durum pšenice.

image
Mateja Krvarić, gastro influencerica
Marko Todorov/Cropix

Od kad je postala majka, dodaje, puno više pazi na zdravu prehranu i, kada god može, bira svježe namirnice. Iako njena obitelj obožava meso, bitno joj je da tijekom tjedna u njihovoj prehrani budu zastupljene sve vrste namirnica.

- Jela od tjestenine jedemo više puta tjedno, a moram priznati da mi je svježa tjestenina pravo otkriće. Spašava me u dane kada imam najviše posla, što svojeg, što oko sina, i stvarno ima okus one prave, bakine tjestenine. Svježa tjestenina stvarno je najbolji izbor za nas koji nikako ne stignemo napraviti domaću tjesteninu, a vjerujem da je takva velika većina današnjih mama – smatra Mateja.

image
Aurelia svježa tjestenina
Marko Todorov/Cropix

Mateju smo posjetili u obiteljskom domu u Velikoj Gorici, a dočekala nas je dobro raspoložena, s pregačom oko pojasa i spremna za kuhanje.

- Teško je točno odrediti kada me kuhanje počelo zanimati. Oduvijek sam voljela jesti, najviše kolače. No, baka i mama su uvijek radile iste kolače – mađarice, baklavu i kuglof, a kada bi pitala zašto ne bi probali nešto novo, odgovor je uvijek bio isti – probaj sama! I tako sam počela istraživati i eksperimentirati, razgovarati s drugima o kolačima, pokrenula blog za koji sam bila uvjerena da nitko nikada neće pronaći i čitati. Bili su to sami začeci blogova, ma gotovo i interneta u Hrvatskoj. Nas troje, četvero entuzijasta je imalo svoj mali forum i raspravljalo o kuhanju, nikada nismo ni sanjali da će doći platforma na kojoj bi od našeg hobija mogli zaraditi – prisjeća se Mateja.

'Kod nas se sve vrti oko hrane'

Slatko priprema od malih nogu, a slano je počela, kako sama kaže, silom prilika kada je otišla na studij prava u Osijek. Sada se u svakodnevnom kuhanju izmjenjuje s mamom.

- Kod nas se sve vrti oko hrane, volimo dobro pojesti, a najviše me veseli što i moj dvogodišnjak Petar stvarno voli nova jela. Iako, da se njega pita, svaki dan bi jeli samo pomfrit sa kečapom – uz smijeh govori Mateja.

Iako bi neki možda rekli kako Mateja, kao gastro influencerica, ima više slobodnog vremena od, naprimjer, neke druge mame s uredskim poslom, radi se o potpuno krivoj pretpostavci. Njen posao je samo nešto drugačiji, no to ne znači da je manje zahtjevan.

Bitna joj je samo jedna stvar

- Svi misle da ništa ne radim, samo malo skuham i to je to, ali iza svake moje objave stoji nekoliko dana posla. Imam i svoj mini studio gdje fotografiram hranu, neprestano razmišljam o novim receptima, pokušavam uhvatiti najbolje svjetlo, smisliti najbolji način za aktivaciju svojih pratitelja, smišljam nove ponude za klijente, obrađujem fotografije. Najveća prednost je što imam svoju slobodu, sama odlučujem s kim ću raditi, kada točno ću odraditi posao, ali savjesna sam i želim da oni koji surađuju sa mnom, ali i moji pratitelji, budu zadovoljni – pojašnjava Mateja.

Nedavno se ponovo vratila na fakultet i planira riješiti još tri ispita koja su joj preostala kako bi bila diplomirana pravnica, no u toj struci ne želi raditi.

- Kuhanje me ispunjava, pronašla sam posao za koji ni u jednom trenutku ne osjećam da je posao, a od njega mogu živjeti i želim se njime nastaviti baviti. Vjerujem da će uskoro doći neki novi Instagram, da će nastati nove platforme za dijeljenje sadržaja, no ne opterećujem se toliko time. Što god bilo i na kojoj god platformi to radila, bitna mi je samo jedna stvar – da mogu kuhati – zaključuje Mateja.

Pripremite bilježnice i olovke, ovo je Matejinih pet najboljih recepata sa svježom tjesteninom Aurelia koje možete napraviti u manje od 30 minuta:

1. Aurelia šurlice s lososom

Sastojci za 4 osobe / vrijeme pripreme 20min

image
Šurlice s lososom
Marko Todorov/Cropix

1 žlica maslaca

2 ljutike

2 režnja češnjaka

1 dcl bijelog vina

zličica senfa

3dcl slatkog vrhnja

sol, papar, kajenski papar

svježi kopar sitno sjeckan

po želji par kapara

2 fileta lososa ( 500g )

žlica maslinovog ulja

Aurelia šurlice 2 pakiranja

Postupak:

Losos posolite i popaprite.

Na zagrijanu tavu stavite maslac, dodajte ljutiku i pržite dok ne omekša, dodajte češnjak. Kratko pržite. Dodajte senf, kopar i slatko vrhnje. Dok vam se ljutika prži, stavite losos peći u drugu tavu. Na zagrijano ulje kožom prema dolje.

Umak začinite. Aurelia svježe šurlice kuhajte 5-6 minuta. Losos narežite na veće komade i prebacite u umak. Ubacite kuhanu tjesteninu u umak da vam se bolje povežu okusi.

2. Aurelia svježi špageti s pestom od brokule

Sastojci za 4 osobe/ vrijeme pripreme 10 min

1 brokula (oko 500 grama)

2 -3 režnja češnjaka

šaka svježeg bosiljka

šaka mladog špinata ( po želji )

50g parmezana

korica i sok jednog limuna

½ šalice tostiranih pinjola ili oraha

½ šalice maslinovog ulja

sol, papar, chili

Aurelia špageti 2 pakiranja

Postupak:

Zakipite lonac vode, kuhajte cvjetiće brokule minutu. Izvadite brokulu pa u istoj vodi kuhajte Aurelia svježe špagete 3 minute.

Ako pronađete kovrčavi kelj, napravite pesto od kelja. Nije ga potrebno kuhati. Nije potrebno kuhati niti brokulu, meni je ovako bolja tekstura samog pesta.

Ubacite u blender ili sjeckalicu sve sastojke i napravite pesto. Za još kremastiju teksturu dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Prebacite pesto u zdjelu, dodajte Aurelia špagete i promiješajte dobro da se poveže.

3. Aurelia makaruni s vongolama

Sastojci za 4 osobe / vrijeme kuhanja 20 min

image
Makaruni s vongolama
Marko Todorov/Cropix

2 pakiranja Aurelia svježih makaruna

1kg vongola

3 žlice maslinovog ulja + dodatno za serviranje

4 režnja češnjaka

250ml bijelog vina

sok jednog limuna

2 žlice maslaca

sjecakni list peršina

sol, chili ( ako želite malo ljutine ), papar

Postupak:

Korisitite samo zatvorene školjke ili one koje se zatvore kada ih malo 'kvrcnete'. Na zagrijano maslinovom ulju pirjajte češnjak, kada zamiriše dodajte školjke koje ste očistili prethodno. Nakon minutu podlijte vinom, dodajte chili sjemenke. Pokrijte i kuhajte 5 min dok se školjke ne otvore. Dok se školjke kuhaju skuhajte Aurelia svježe makarune. Kuhajte ih 5 minuta.

Ostavite pola šalice vode od kuhanja tjestenine. Makarune ubacite u umak sa školjkama. Školjke možete prethodno izvaditi, u tom slučaju prekrijte ih folijom da zadržite toplinu. Dodajte u umak maslac, list peršina, papar i vodu od kuhanja tjestenine pa kuhajte makarune u umaku još minutu.

image
Makaruni s vongolama
Marko Todorov/Cropix

Kod posluživanja prelijte još sa malo maslinovog ulja.

4. Aurelia fuži u umaku od avokada

Sastojci za 4 osoba / vrijeme pripreme 10 minuta

Aurelia fuži 2 pakiranja

2 zrela avokada ( manji vrste Hass su moja preporuka )

sok i korica pola limuna

2 režnja češnjaka

50g maslinovog ulja

sol, papar, chili

200g cherry rajčica

po želji ribani parmezan

Postupak:

Kuhajte Aurelia fuže 5-6 minuta. Sve sastojke stavite u blender, za još kremastiju teksturu dodajte vode u kojoj se kuhala tjestenina. Aurelia fuže promiješajte sa umakom i dodajte narezane cherry rajčice. Poslužite toplo ili hladno.

5. Aurelia tagliatelle s lignjama

Sastojci za 4 osobe/ vrijeme kuhanja 20 min

Aurelia tagliatelle 2 pakiranja

800g očišćenih liganja sa krakovima

3 režnja češnjaka

2 ljutike

2-3 žlice maslinovog ulja

1dcl bijelog vina, može i crnog

sol, papar, peperonchini suhi

400g sjeckane rajčice + 1 žličica šećera ili zrele svježe rajčice

sjeckani list peršina

Postupak:

Zagrijte u tavi maslinovo ulje, dodajte sjeckanu ljutiku i pržite dok ne omekša, dodajte češnjak, kada zamiriše dodajte očišćene lignje narezane na kolutiće. Kratko pržite pa podlijte vinom. Kada vino ispari dodajte rajčice i začine. Staviti kuhati Aurelia tagliatelle, kuhajte ih 3 minute pa prebacite u umak. Dodajte sjeckani peršin.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Aurelia tjestenina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:32