Lidija Bastianich nije tek slavna kuharica, ona je istinska ambasadorica kulinarstva, čiji recepti odišu tradicijom, strašću i vrhunskom vještinom. Iako je njezin uspon započeo u Sjedinjenim Državama, njezine kulinarske ideje odavno su pronašle put do svjetskih kuhinja. Čak i oni koji nikad nisu pogledali nijednu epizodu njezine emisije prepoznaju njezinu duboku povezanost s talijanskom gastronomijom, kao i s okusima rodne Istre.
Upravo zato ovog ljeta donosimo tri njezina neodoljiva recepta za sve ljubitelje tjestenine, spoj jednostavnosti, mediteranskog šarma i bogatih, domaćih okusa. Bilo da planirate lagani ručak na terasi, večeru s prijateljima ili samo želite unijeti dašak Italije u svoj svakodnevni jelovnik, ovi će recepti biti pravi izbor. Pripremite se za putovanje kroz okuse koje Lidija s ljubavlju prenosi iz generacije u generaciju, od srca Istre do vaše kuhinje. Pa, krenimo!
Zapečena tjestenina možda nije prva stvar na koju pomislimo ljeti, ali ova verzija s svinjetinom, tikvicama i topljenim sirom lagana je, sočna i puna sezonskog karaktera. Idealna je za dane kad želite nešto konkretno, zasitno, ukusno i jednostavno.
RECEPT ZA ZAPEČENU TJESTENINU SA SVINJETINOM, TIKVICAMA I SIROM PRONAĐITE OVDJE
Lidijine recepte često spremamo znajući kako teško možemo pogriješiti, a posebno nas je razveselilo kada smo vidjeli kako je s guštom kročila u gastro proljeće pripremivši pravu proljetnu tjesteninu.
Mnogima omiljene šparoge, beru se sve do kraja lipnja, baš zato ovo je zadnji trenutak da ih iskoristite u vašim jelima. Ovaj recept ne samo da je brz i jednostavan već i sjajan način da se šparoge posluže u svom najboljem izdanju, svježe i pune okusa.
RECEPT ZA TJESTENINU PRIMAVERA "NEW SCHOOL" PRONAĐITE OVDJE
Ponekad su najjednostavnija jela upravo ona koja najviše oduševe, a Spaghetti aglio e olio pravi su dokaz toga. U svojoj verziji obožavanog talijanskog recepta, Lidija Bastianich donosi autentičan stil i nekoliko osnovnih sastojaka pretvara se u jelo puno karaktera. Aromatičan češnjak, kvalitetno maslinovo ulje i savršeno kuhani špageti stvaraju harmoniju okusa koja osvaja na prvi zalogaj.
Špageti aglio e olio
Trebat će vam:
450 g špageta
5 žlica maslinovog ulja
10 režnjeva češnjaka, tanko narezanih
½ žličice ljuskica sušene crvene paprike (ili poblano paprike, po ukusu)
½ šalice svježe nasjeckanog peršina
1 šalica naribanog sira Grana Padano (po želji)
sol, po ukusu
Priprema:
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte špagete i kuhajte ih polupokrivene, povremeno miješajući, dok ne budu al dente, otprilike 6 minuta. Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi zagrijte 3 žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Dodajte narezani češnjak i pržite ga, povremeno tresući tavu, dok ne postane blago zlatan (oko 2 minute). Pazite da ne posmeđi. Maknite tavu s vatre i umiješajte ljuskice crvene paprike. Dodajte 1 i pol šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, zatim dodajte nasjeckani peršin, preostale 2 žlice maslinova ulja i sol po ukusu. Vratite tavu na vatru i pustite da umak zakuha. Špagete izvadite i prebacite ih izravno u umak. Kuhajte sve zajedno još oko 1 minutu, povremeno miješajući, dok se tjestenina lijepo ne obloži umakom. Maknite s vatre, dodajte naribani Grana Padano ako ga koristite, i provjerite začinjenost. Po želji dodajte još malo soli ili ljuskica paprike. Poslužite odmah u toplim zdjelama, posuto s još malo peršina ili sira po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....