Ovo se ne preskače

Tri recepta za omiljene talijanske klasike koje ćete zavoljeti zbog prefinih umaka

 Mahbub Hasan/Getty Images/istockphoto
Mnogima omiljeni comfort food može biti još bolji ako mu samo malo promijenimo sastojke. Donosimo provjereno dobre ideje.
Mnogima omiljeni comfort food može biti još bolji ako mu samo malo promijenimo sastojke. Donosimo provjereno dobre ideje.

Mnogima među nama talijanska su jela sinonim za comfort food, a želite li isprobati nešto novo, kremasto i jako fino, tada bi vam se mogla svidjeti ova jela. Njihovi su umaci toliko fini da biste ih mogli češće uvrstiti na jelovnik.

Njoki u kremastom umaku od sušene rajčice

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 češnja češnjaka
  • 8 sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih
  • 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 400 grama vrhnja za kuhanje
  • 75 g svježe ribanog parmezana
  • 1 žličica sušene majčine dušice, ružmarina i kadulje
  • 1/2 žličice slatke paprike u prahu
  • 500 g njoka
  • 100 g mladog špinata
  • 100 ml vode
  • sol i papar
image
Mahbub Hasan/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Češnjak oguliti i sitno nasjeckati. Sušene rajčice sitno narezati. U loncu zagrijati 1 žlicu maslinovog ulja, popirjati češnjak i rajčice. Rajčicu kratko popržiti pa umiješati vrhnje, 100 ml vruće vode, naribani parmezan i začinsko bilje. Umak začiniti mljevenom paprikom i paprom te pirjati dok ne postane kremast, oko 6 minuta uz povremeno miješanje.

U međuvremenu njoke skuhati u zasoljenoj vodi. Po želji, skuhane njoke popržiti na maslinovom ulju, uz povremeno okretanje, dok ne porumene i postanu hrskavi. Mladi špinat oprati i osušiti.

Kada su gotovi, njokima dodati kremasti umak od sušene rajčice i pustiti 3 minute na vatri. Na kraju dodati mladi špinat, posoliti, popapriti i poslužiti toplo.

SAVJET VIŠE! Ako volite kremastu tjesteninu i bogate okuse, u njoke možete dodati i 150 g mozzarelle, najbolje one mini. Samo je dodajte u topli umak i pustite da se malo ugrije i rastopi, a potom umak spojite s njokima.

image
Marcomayer/Getty Images/istockphoto

Cannelloni punjeni ricotta sirom i špinatom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 12 - 15 cannellona
  • 250 g ricotta sira
  • 400 g mladog špinata
  • 1 glavica luka
  • 2-3 sušene rajčice, ocijeđene
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • parmezan

Za bešamel:

  • 5 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, papar
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
image
Marcomayer/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Luk sitno nasjeckati, a potom ga staviti u dublju tavu, na srednje jaku vatru, na žlicu ili dvije maslinova ulja i pirjati dok ne postane staklast. Dodati očišćen, opran i posušen mladi špinat. Nakon oko 3 minute, dodati sir, sjeckane suhe rajčice i dobro promiješati. Kuhati još par minuta. Posoliti, popapriti i ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi, pripremiti bešamel. U posudi ili dubljoj tavi na laganoj vatri otopiti maslac, dodati brašno pa polagano, uz stalno miješanje kako ne bi nastale grudice, dolijevati mlijeko. Začiniti solju, paprom i mljevenim muškatnim oraščićem.

Cannellone puniti dobivenim nadjevom od sira i slagati ih jedan do drugoga na prethodno maslacem namašćen lim za pečenje. Između svakog razmazati 1 žlicu bešamela, a ostatak bešamela preliti preko složenih cannellona.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Servirane cannellone posipati ribanim parmezanom, svježe mljevenim paprom i listićima svježeg bosiljka.

image
Roxiller/Getty Images/istockphoto

Fettuccine u umaku od kozica s konjakom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g fettuccina
  • 450 g očišćenih kozica
  • maslinovo ulje
  • 1 manja glavica luka
  • 25 g maslaca
  • 2 čepa konjaka
  • 400 grama vrhnja za kuhanje
  • 50 g svježe ribanog parmezana za umak (ili plavog sira)
  • 25 g svježe ribanog parmezana (za posipanje)
  • sol i papar
image
Roxiller/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Kad prokuha, u zasoljenu vodu staviti kuhati tjesteninu. Kad je gotova, ocijediti je, staviti malo ulja, promiješati i staviti po strani.

U dublju tavu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk, smanjiti vatru i pustiti ga da pirja dok ne postane "staklen". Kozice za to vrijeme oprati, očistiti i posušiti pa ih na tako pripremljen luk staviti da pirjaju 2, do 3 minute. Dodati maslac, pojačati vatru i kad se ugrije dodati konjak. Uz redovito miješanje pustiti nekoliko minuta da alkohol ispari, smanjiti vatru i zatim dodati vrhnje za kuhanje. Posoliti i popapriti po ukusu te dodati parmezana ili plavi sir.

Spojiti umak s tjesteninom i servirati sa svježe naribanim parmezanom.

Savjet više: U ovo jelo možete dodati i grašak prije nego što u umak stavite konjak. Ako se odlučite za takav recept, tada grašak treba pirjati na ulju i maslacu oko 10 minuta, prije nego što dodate konjak i završite jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 08:22