Ovo se ne preskače

Tri recepta za omiljene talijanske klasike koje ćete zavoljeti zbog prefinih umaka

 Mahbub Hasan/Getty Images/istockphoto
Mnogima omiljeni comfort food može biti još bolji ako mu samo malo promijenimo sastojke. Donosimo provjereno dobre ideje.

Mnogima među nama talijanska su jela sinonim za comfort food, a želite li isprobati nešto novo, kremasto i jako fino, tada bi vam se mogla svidjeti ova jela. Njihovi su umaci toliko fini da biste ih mogli češće uvrstiti na jelovnik.

Njoki u kremastom umaku od sušene rajčice

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 češnja češnjaka
  • 8 sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih
  • 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 400 grama vrhnja za kuhanje
  • 75 g svježe ribanog parmezana
  • 1 žličica sušene majčine dušice, ružmarina i kadulje
  • 1/2 žličice slatke paprike u prahu
  • 500 g njoka
  • 100 g mladog špinata
  • 100 ml vode
  • sol i papar
image
Mahbub Hasan/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Češnjak oguliti i sitno nasjeckati. Sušene rajčice sitno narezati. U loncu zagrijati 1 žlicu maslinovog ulja, popirjati češnjak i rajčice. Rajčicu kratko popržiti pa umiješati vrhnje, 100 ml vruće vode, naribani parmezan i začinsko bilje. Umak začiniti mljevenom paprikom i paprom te pirjati dok ne postane kremast, oko 6 minuta uz povremeno miješanje.

U međuvremenu njoke skuhati u zasoljenoj vodi. Po želji, skuhane njoke popržiti na maslinovom ulju, uz povremeno okretanje, dok ne porumene i postanu hrskavi. Mladi špinat oprati i osušiti.

Kada su gotovi, njokima dodati kremasti umak od sušene rajčice i pustiti 3 minute na vatri. Na kraju dodati mladi špinat, posoliti, popapriti i poslužiti toplo.

SAVJET VIŠE! Ako volite kremastu tjesteninu i bogate okuse, u njoke možete dodati i 150 g mozzarelle, najbolje one mini. Samo je dodajte u topli umak i pustite da se malo ugrije i rastopi, a potom umak spojite s njokima.

image
Marcomayer/Getty Images/istockphoto

Cannelloni punjeni ricotta sirom i špinatom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 12 - 15 cannellona
  • 250 g ricotta sira
  • 400 g mladog špinata
  • 1 glavica luka
  • 2-3 sušene rajčice, ocijeđene
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • parmezan

Za bešamel:

  • 5 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, papar
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
image
Marcomayer/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Luk sitno nasjeckati, a potom ga staviti u dublju tavu, na srednje jaku vatru, na žlicu ili dvije maslinova ulja i pirjati dok ne postane staklast. Dodati očišćen, opran i posušen mladi špinat. Nakon oko 3 minute, dodati sir, sjeckane suhe rajčice i dobro promiješati. Kuhati još par minuta. Posoliti, popapriti i ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi, pripremiti bešamel. U posudi ili dubljoj tavi na laganoj vatri otopiti maslac, dodati brašno pa polagano, uz stalno miješanje kako ne bi nastale grudice, dolijevati mlijeko. Začiniti solju, paprom i mljevenim muškatnim oraščićem.

Cannellone puniti dobivenim nadjevom od sira i slagati ih jedan do drugoga na prethodno maslacem namašćen lim za pečenje. Između svakog razmazati 1 žlicu bešamela, a ostatak bešamela preliti preko složenih cannellona.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Servirane cannellone posipati ribanim parmezanom, svježe mljevenim paprom i listićima svježeg bosiljka.

image
Roxiller/Getty Images/istockphoto

Fettuccine u umaku od kozica s konjakom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g fettuccina
  • 450 g očišćenih kozica
  • maslinovo ulje
  • 1 manja glavica luka
  • 25 g maslaca
  • 2 čepa konjaka
  • 400 grama vrhnja za kuhanje
  • 50 g svježe ribanog parmezana za umak (ili plavog sira)
  • 25 g svježe ribanog parmezana (za posipanje)
  • sol i papar
image
Roxiller/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Kad prokuha, u zasoljenu vodu staviti kuhati tjesteninu. Kad je gotova, ocijediti je, staviti malo ulja, promiješati i staviti po strani.

U dublju tavu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk, smanjiti vatru i pustiti ga da pirja dok ne postane "staklen". Kozice za to vrijeme oprati, očistiti i posušiti pa ih na tako pripremljen luk staviti da pirjaju 2, do 3 minute. Dodati maslac, pojačati vatru i kad se ugrije dodati konjak. Uz redovito miješanje pustiti nekoliko minuta da alkohol ispari, smanjiti vatru i zatim dodati vrhnje za kuhanje. Posoliti i popapriti po ukusu te dodati parmezana ili plavi sir.

Spojiti umak s tjesteninom i servirati sa svježe naribanim parmezanom.

Savjet više: U ovo jelo možete dodati i grašak prije nego što u umak stavite konjak. Ako se odlučite za takav recept, tada grašak treba pirjati na ulju i maslacu oko 10 minuta, prije nego što dodate konjak i završite jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:36