JESENSKA SLASTICA

Trk na tržnicu, ovog vikenda radimo sočnu jesensku tortu s prvim, slatkim muškatnim tikvama

 Berislava Picek/Cropix
Naša Slavica Šagolj s nama je podijelila recept za tortu koja će osvojiti ljubitelje slastica s bundevom

Za biskvit će vam trebati:

300 g glatkog brašna
pola žličice soli
2 žličice cimeta
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
4 jaja (veličina L)
120 g šećera
120 ml ulja
450 g pirea od muškatne tikve
1 vanilin šećer
1 žlica ekstrakta od vanilije

Za kremu:

500 mlijeka
100 g šećera
2 vanilin šećera
3 žlice brašna
1 žlica gustina

U hladno dodati:

70 g omekšalog maslaca
korica i sok jednog limuna

Priprema:

Buču operite izvana i osušite. Prepolovite na pola. Žlicom odstranite unutrašnjost buče. Stavite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 170 stupnjeva oko sat i pol točnije dok ne omekša. Ohlađenu ogulite od kože i meso usitnite vilicom da dobijete pire.

Suhe sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i promiješajte. U drugoj električnom miješalicom miksajte jaja, dodajte šećer te sve zapjenite. Dodajte ulje, pire od bundeve, ekstrakt od vanilije i dobro izmiješajte. Dodajte suhe sastojke i sve sjedinite u finu glatku smjesu. Podijelite na tri jednaka dijela. Pecite u kalupu za tortu, promjera 17 cm, svaku koru posebno. Biskvit možete peći i u većem kalupu tada imate dvije kore.

Dok se biskvit peče i hladi skuhajte kremu. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko i dodajte obje vrste šećera. Promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno i gustin pa sve dobro izmiješajte pazeći da nema grudica. Posudu stavite na vatru i zakuhajte. Kada se krema zgusne, kuhajte još oko tri minute. Maknite s vatre pa kremu prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica i pustite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte izrađen omekšali maslac s limunovim sokom i koricom. Sjedinite sve u finu svilenkastu kremu.

Na dno tanjura stavite biskvit, zatim kremu i tako redom. Cijelu tortu premažite kremom. Prije posluživanja ohladite u hladnjaku. Vrh torte pospite cimetom ili mješavinom za bundevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:20