ZA PRSTE POLIZATI

Turske pite s mljevenim mesom i jajem uvijek su dobra ideja, zamijesite tijesto i raspametite ekipu za stolom

 Angelika Heine/Getty Images/istockphoto
Priprema ovog jela oduzet će vam nešto više vremena, ali sav trud na kraju će se itekako isplatiti
Priprema ovog jela oduzet će vam nešto više vremena, ali sav trud na kraju će se itekako isplatiti

Trebat će vam:

300-350 ml mlake vode

7 g instant kvasca

500 g oštrog brašna

1 žličica soli

1 žličica šećera

2 žlice maslinova ulja

2 srednje rajčice

1 žlica ulja

šaka peršina

pola luka

1 crvena paprika

2 žlice pirea od rajčice

3 režnja češnjaka

pola žličice sjemenki kumina

sok 1 limuna

1 žlica mljevene crvene paprike

sol i papar

400 g mljevene janjetine

200 g cheddara

4 jaja prema želji

1 umućeno jaje
Priprema:

Pomiješajte brašno s kvascem i šećerom. Dodajte sol. Pospite šećerom. Prelijte uljem. Polako dodajte vodu jer vam možda neće trebati cijela količina. Mijesite ručno ili u mikseru 7-10 minuta. Dio tijesta razvucite, i ako se rasteže bez lomljenja i lagano se vidi kroz njega, tijesto je spremno. Oblikujte tijesto u loptu pa ostavite da odstoji na toplom mjestu u nauljenoj zdjeli 1 do 1,5 sat. Zdjelu prekrijte lagano nauljenom prozirnom folijom. Udvostručit će volumen. Izbušite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Tijesto oblikujte u cilindar i podijelite na četiri dijela od 90 grama. Lagano pokrijte krpom na obloženom plehu i ostavite da se diže 20 minuta. Kad se tijesto diglo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaku lopticu razvaljajte u ovalni oblik. U blender dodajte žlicu ulja, rajčice, peršin, češnjak, luk, papriku, pire od rajčice, kumin, limunov sok, mljevenu papriku, sol i papar te miješajte dok ne postane pire. Dodajte meso pa ponovno usitnjavajte dok ne dobijete nadjev grube teksture. Dodajte nadjev na sredinu tijesta svakog komada tijesta, ostavljajući 2 cm prostora oko rubova. Presavijte strane i spojite krajeve svakog komada. Pospite naribanim sirom i prema želji, premažite umućenim jajetom. Pecite 18 minuta na 220 °C. Pri kraju pečenja dodajte jaje na svaku pitu i zapecite. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 17:26