ZAGREBAČKI ZICER

U jelima poznatog restorana u centru grada uživamo više od 10 godina, a posebno volimo njihova krilca, imamo i recept

Kuhaju jednostavnu hranu u kojoj je lako uživati, a sada vam donosimo i recept za njihova superpopularna krilca

Zagrebački restoran Lari&Penati, smješten u Petrinjskoj ulici, otvoren je već više od 10 godina i, ono najvažnije, od samih početaka pa do danas drži konstantnu kvalitetu. Kada se ovdje zaputimo na ručak dobro znamo da ćemo na tanjuru dobiti konkretne porcije, da će hrana biti vrlo dobra do odlična te da iz restorana nećemo izaći u potpunosti praznog novčanika. Pa, iako povremeno volimo isprobati kakav sezonski novitet na njihovom meniju, često se ovdje vraćamo na klasike kao što su Reuben sendvič te njihova slasna, sočna pileća krilca u narančinom soku. Kako se voli pohvaliti vlasnik lokala Igor Tomljenović, u pitanju su bestselleri koje gosti u Lari&Penati posebno vole i upravo ih zato godinama drže na meniju.

image
Damjan Tadic/Cropix/
image
Privatna Arhiva/

Kako smo nedavno na tržnici naletjeli na lijepe, sočne, domaće naranče, za jedno smo vikend druženje upravo od njih odlučili napraviti malo drugačiji finger food. Listajući kuharicu "Mama zna" Suzy Josipović, naišli smo na recept za ranije spomenuta, superpopularna krilca iz restorana Lari&Penati i odlučili da će upravo to biti jelo kojim ćemo razveseliti našu ekipu.

Suzy Josipović nedavno je svojoj publici predstavila novo, drugo i prošireno izdanje mnogima omiljene kuharice "Mama zna", u kojoj donosi čak 600 recepata iz cijeloga svijeta.

"Sve ove godine, otkako je ponestalo prvog izdanja iz 2012. do sada, toliko je ljudi zvalo, pitalo, tražilo pa sam znala da postoji velik interes za slanom kuharicom ‘Mama zna‘. Iako sam u planu imala nešto drugo, odluka je ipak pala, prvo nova slana pa druge godine i nešto novo", otkrila nam je Suzy u nedavnom intervjuu.

Njezina "Mama zna" pisana je lako razuljivim jezikom, a među receptima nalaze se oni jednostavniji za početnike, ali i kompleksniji za one koji vole kuhati i uvijek traže neki novi izazov. Kupiti je možete u većim knjižarama ili putem web shopa Mozaik knjige.

VIŠE O KUHARICI SUZY JOSIPOVIĆ PROČITAJTE OVDJE

image
Nera Simic/
image
Nera Simic/

Budući da je recept prilično jednostavan, na pripremu smo potrošili svega 20-ak minuta za marinadu, koju smo napravili večer ranije, a potom idućeg dana još 40-ak minuta na pečenje. Rezultat su bila sočna, ljepljiva krilca koja smo poslužili uz meku, prozračnu pogaču i koja su na našem druženju pokupila brojne pohvale.

image
Privatna Arhiva/

Uz dopuštenje autorice kuharice "Mama zna", recept u nastavku prenosimo u cijelosti, a vama savjetujemo da, ako nemate ideja što kuhati za ručak usred tjedna ili za vikend druženje, svakako razmislite o ovim krilcima kao opciji. Dobro se slažu uz najrazličitije priloge, od jednostavne riže do pečenog krumpira, uz koji ih poslužuju i u Lari&Penati, a vjerujemo kako će svatko za stolom, jednom kada ih poslužite, upravo zbog ovakve poslastice vrlo rado najprije uprljati, a potom i polizati prste.

KRILCA S NARANČOM I ĐUMBIROM PO RECEPTU EKIPE IZ LARI&PENATI

Trebat će vam:

oko 20 pilećih krilaca i bataka

sok od 2 naranče

1 žlica meda

150 ml soja sosa

2 režnja češnjaka (neoguljena i zgnječena)

kKorica 1 naranče

1 žličica mljevenog đumbira

maslinovo ulje

sol

svježe mljeveni papar

crni i bijeli sezam za posipanje

Priprema:

Pripremite marinadu od soka i korice naranče, meda, soja sosa, đumbira, soli, papra i češnjaka i stavite krilca i batake u njega da stoje nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite krilca i batake u malo nauljen kalup te pecite otprilike pola sata. U međuvremenu marinadu kuhajte na maloj vatri, dok ne postane sirupasta. Umakom prelijte krilca i batake i pecite još 10 minuta u pećnici da se glaziraju.

Dodatan savjet!

Krilca možete marinirati i u limunu ili limeti, a možete ih peći i na tavi na slaboj vatri, protresajući tavu zajedno s marinadom dok ne postane sirupasta da se krilca lijepo glaziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:50