U gostima

U malom mjestu pokraj Splita probali smo neodoljivo, a jednostavno uskršnje jelo, stvara zazubice!

Slavica de Jong

 Sasa Buric/Cropix
Hrvatska gastro blogerica i YouTuberica Slavica de Jong ugostila nas je u svom domu u kojem svakodnevno priprema razne delicije

Čim smo prošli tunel sv. Rok, kako to obično biva, obasjalo nas je proljetno sunce. Iako smo se poprilično zaželjeli mora te neodoljive kombinacije mirisa borovine i soli, krenuli smo put Dalmacije da bismo saznali kako se za nadolazeće uskršnje blagdane priprema jedna od najpoznatijih hrvatskih gastro blogerica i YouTuberica, Slavica de Jong.

Slavica nas je na pragu obiteljske kuće u okolici Splita, gdje živi sa suprugom Janom i njihovo četvero djece, dočekala s velikim osmijehom i osvježenjem za predah od puta. Nakon što smo se malo odmorili, provela nas je kroz kuću, čija je najimpresivnija prostorija, pogađate, kuhinja s predivnim pogledom na vrt i bazen. Tamo Slavica priprema razne specijalitete koje potom dijeli na svom Instagram i YouTube profilu.

Organizirani kaos

Kako nimalo nije lako balansirati između odgoja djece, posla i svih popratnih obveza, upitali smo Slavicu kako ona to uspijeva i koliki naglasak u svakodnevnoj rutini stavlja na kuhanje.

- Svaki dan mi je jedinstvena mješavina organiziranog kaosa. Uglavnom to podrazumijeva jutarnje pripremanje djece za vrtić i školu, ponekad moj trening pa posao i pripremanje ručka. Kroz popodne još malo posla i pomaganje oko domaćih zadaća, te navečer razvoženje po treninzima i večernja rutina. Kuhanje mi je bitan do svakodnevice, a kod nas ručak treba biti na stolu svaki dan u 12 sati jer su djeca u suprotnim školskim smjenama. Taj dio nam je često izazov, ali da, svaki dan je rezerviran za kuhanje i važno mi je da svaki dan serviram uravnotežen i zdrav obrok - naglašava blogerica.

image

Slavica de Jong

Sasa Buric/Cropix

No, nisu sve majke tolike sreće da mogu balansirati baš sve, niti se zbog toga trebaju osjećati loše. Zato, kaže Slavica, treba više govoriti o važnosti mentalnog zdravlja majki i potrebi za samopomoći.

- Često se majčinstvo idealizira kao neprekidni niz ljubavi i radosti, dok se izazovi i stresne situacije često minimiziraju ili ignoriraju. Važno je osvijestiti da majčinstvo ne znači potpunu žrtvu vlastitih potreba i identiteta i da žene trebaju imaju vremena i prostora za njegovanje sebe kako bi mogle pružiti najbolje svojoj djeci. Nema ništa loše u traženju podrške kada im je potrebna - smatra Slavica.

Iako pravilna prehrana ima veliki značaj u obitelji de Jong, ni oni ne mogu izbjeći odbijanje i izbirljivost njihovih mališana. Zato, kaže Slavica, ne inzistiraju na tome da svaki obrok mora biti "zdrav".

- Borba oko izbirljivosti kod nas trajala nekoliko godina, a djelomično traje i dalje. No, shvatili smo da je konzistentnost i raznovrsnost ključna. Važno je ne dramatizirati ako nešto nije po njihovom ukusu ili ako nešto ne pojedu. Kod nas je pomoglo to da se malo opustimo, ali nastavimo biti dosljedni i djetetu ponudimo raznoliku prehranu. Jer, obrok koji je svim ukućanima prihvatljiv i ukusan nemoguća je misija ako vas je šest kao nas. Osim, naravno, ako u pitanju nisu riblji štapići koje svi obožavaju. Često ih kombiniram s pire krumpirom i graškom - objašnjava Slavica.

Uskrs u Hrvatskoj

Dok smo razgovarali, Slavica je već pripremala namirnice za jelo bez kojeg niti jedan Uskrs u njezinoj obitelji ne može proći - francusku salatu. Jedu je, kaže, za sve blagdane i druge prigode, a poseban ljubitelj francuske salate je njezin suprug Jan.

image
Sasa Buric/Cropix

- Jan je Nizozemac te je francusku salatu prvi put probao za jedan blagdan u mojoj obitelji i oduševio se. Moj recept je jednostavan. S obzirom na to da uvijek tražim brzinu i jednostavnost u receptima, Ledo mješavina povrća za francusku mi je obavezna kada je pripremam - kaže Slavica.

Francuska salata

Sastojci:

- 2 pakiranja Ledo mješavine povrća za francusku od 400 g

- 200 g kiselih krastavaca

- 3 jaja

- 400 g majoneze

- 1 žlica senfa

- sol

- papar

Priprema:

Ledo mješavinu povrća za francusku i jaja skuhajte i ostavite da se rashlade prije miješanja s drugim sastojcima. Kisele krastavce i jaja narežite na kockice te im dodajte rashlađeno povrće. Posolite, popaprite te umiješajte majonezu i senf. Salatu dobro rashladite prije posluživanja.

S druge strane, Nizozemska kuhinja je, kaže Slavica, uvelike pod utjecajem Indonezije i drugih dijelova svijeta, a ona najviše voli kibbeling - prženi svježi bakalar posut posebnim začinima. To jelo je, kaže, prvo koje jedu kada posjećuju obitelj u Nizozemskoj. Za praznike se, kaže Slavica, izmjenjuju, jedne godine su u Hrvatskoj, druge u Nizozemskoj, a ove će Uskrs provesti u dalmatinskom domu.

image
Sasa Buric/Cropix

Bogatstvo okusa

Slavica i njezina obitelj obožavaju blagdane, posebice zato što se imaju prilike družiti s dragim ljudima, ali i zbog bogate trpeze.

- Uz doručak je neizostavno tucanje pisanica, a nakon ručka djeci priređujemo lov na čokoladna jaja. To je njima najzanimljiviji trenutak u danu, kojeg željno iščekuju. Sve su to posebni trenuci koji nas okupljaju i stvaraju nezaboravne uspomene - priča nam poznata mama.

Uz tradicionalna uskršnja jela poput jaja, šunke, mladog luka, francuske salate i pince, na stolu obitelji de Jong često se nađe i zanimljivo predjelo - pašteta od oslića koju je, naglašava Slavica, vrlo jednostavno napraviti.

image
Sasa Buric/Cropix

- Obavezno stavljam svoje omiljene kapare i masline, a količine su mi uvijek ‘odokativne‘. Ovaj recept mi je super baš zbog toga što je jako prilagodljiv i nećete pogriješiti ako u njega stavite što god volite. Pašteta je najfinija uz topli kruh - objašnjava Slavica.

Za ovo jelo Slavica je koristila smrznute Ledo filete oslića uz koje je priprema ovog ukusnog predjela još brža. Blogerica i inače voli koristiti smrznute proizvode jer joj, kaže, olakšavaju pripremu hrane i dostupnost nekih namirnica i van sezone, kao što je povrće.

image
Sasa Buric/Cropix

Mnoga su istraživanja pokazala da su zamrznute namirnice jednako dobre kao i one svježe jer se postupkom brzog smrzavanja čuva svježina te hranjive tvari u namirnicama. Ove godine se obilježava čak 100 godina tehnologije brzog smrzavanja koju je utemeljio Clarence Birdseye, a danas su, zahvaljujući upravo toj tehnologiji, Ledo smrznuto voće, povrće, riba te druge namirnice dostupne tijekom cijele godine. Osim toga, zahvaljujući tehnologiji brzog smrzavanja smanjuje se bacanje hrane. Jeste li znali da jedan prosječan hrvatski potrošač, prema rezultatima statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj koje je 2021. provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, baci 71 kilogram hrane godišnje? Rješenje ovog problema je upravo u korištenju smrznute hrane – obzirom na duži rok trajanja, jednostavno možete iskoristiti koliko i kada trebate, a ostatak spremiti za kasnije.

Pašteta od oslića

Sastojci:

- Ledo fileti oslića 400 g

- 100 g krem sira

- 10-15 kapara

- 5-10 otkoštenih zelenih maslina

- 2-3 češnja češnjaka

- sok 1/2 limuna

- 3-4 žlice maslinovog ulja

- 1 žlica nasjeckanog kopra

- 1/2 žličice ljute crvene paprike

- 1/2 žličice kurkume

- sol

- papar

Priprema:

Ledo filete oslića kratko skuhajte i ostavite da se rashlade. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte dok se svi sastojci ne sjedine. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se pašteta “stisne”. Poslužite uz topli kruh i nasjeckani mladi luk.

Nešto novo

Dok je pašteta malo "odmarala", Slavica je krenula pripremati jelo koje je, kako kaže, nešto novije na njezinom jelovniku. Riječ je o gregadi od crnog bakalara.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

- Otkako sam ga prije nekoliko mjeseci otkrila na jednoj kulinarskoj radionici, do tada je redovito na našem kućnom jelovniku. Ovo je jedno od onih jela koje zaista impresionira okusom, a zahtijeva jako malo vremena za pripremu. Gotovo je u svega tridesetak minuta - ističe Slavica.

Gregada s crnim bakalarom

Sastojci:

- 2 pakiranja Ledo fileta crnog bakalara 400 g

- maslinovo ulje (za kuhanje + za serviranje)

- 2 luka

- 6 češnja češnjaka

- 1 žlica suhog ružmarina

- 8 velikih krumpira

- 2 dcl bijelog vina

- stručak svježeg peršina

- sok 1/2 limuna

- sol

- papar

Priprema:

Ledo filete crnog bakalara odmrznite i svaki file izrežite na dijelove od cca. tri do četiri centimetra. Luk narežite na tanke polumjesece, a krumpir na šnite.

U loncu širokog dna zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk. Kada je luk omekšao, dodajte protisnuti češnjak (pola količine) i suhi ružmarin, pirjajte još jednu minutu te dodajte bijelo vino.

Nakon što vino prokuha, slažite sloj na šnite narezanog krumpira pa sloj ribe. Svaki sloj krumpira dobro posolite, a svaki sloj ribe posolite i popapriti. Ponovite s ostatkom krumpira i ribe te zaliti vodom maksimalno da pokrije ribu i krumpir, ne više. Jako je važno ništa ne miješati. Ako imate potrebu, samo lonac malo protresite.

Poklopite, pojačajte vatru i kuhajte nekih 20 min dok krumpir ne omekša. Nakon toga otklopite, protisnite preostali češnjak, dodajte puno nasjeckanog peršina te procijedite sok polovice limuna. Isprobajte okus i po potrebi dodajte soli i papra. Na kraju dodajte obilno maslinovog ulja jer uz ovo jelo njega definitivno ne može biti previše. Protresite lonac, kuhajte još minutu - dvije i to je to!

Dok se bakalar krčkao na štednjaku, upitali smo Slavicu koje joj je putovanje s gastro gledišta ostalo u pamćenju i što je tamo najzanimljivije probala.

- Posljednje putovanje u Maleziju i Tajland bilo je nezaboravno iskustvo. Svaki dan otkrivali smo nove okuse i specijalitete, a posebno su nas oduševila naša djeca koja su hrabro isprobavala egzotično voće i azijske delicije. Kao najneobičniju stvar koju su isprobali na tržnici u Bangkoku bili su prženi škorpioni, nešto na što se ni ja nisam odvažila - prisjetila se blogerica sa smijehom.

image
Sasa Buric/Cropix

Slavičinom kuhinjom širili su se neodoljivi mirisi pa smo jedva čekali probati sva jela koja je tako revno pripremila. Pašteta od oslića potpuno nas je oduševila, a posebno je dobro prijala uz savršeno ohlađenu francusku salatu. Za kraj smo ostavili specijalitet "na žlicu" - gregadu od crnog bakalara čiji se okus ne može tako lako opisati riječima. Prava dalmatinska spiza, dira ne samo nepce, već i u srce!

Punih trbuha i s mnoštvom dojmova zahvalili smo Slavici što nas je ugostila u svom domu te krenuli put Zagreba. Prije skretanja na autocestu, bacili smo još jedan pogled na more. Do sljedećeg puta!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:41