PROVJERENI RECEPTI

U POTRAZI ZA PRAVIM BAKALAROM: Juha od svježeg bakalara, bijelo s krumpirom i maneštrica

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Bez ribe iz Sjevernog mora nezamisliv je Badnjak. A polemike oko njegove nabave stare su koliko i recepti pa smo po rješenje problema i način njegove pripreme otišli u restoran Rivica u Njivicama na Otoku Krku...

JUHA OD SVJEŽEG BAKALARA

400 g svježeg bakalara
1 kg mrkve
1 kg celera
1 kg krumpira
1 kg korijena peršina
velika glavica luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar

Svježi bakalar, ako nabavite cijeli, filetirajte, meso narežite na kockice. Pripremite temeljac: kuhajte na laganoj vatri kosti svježeg bakalara s korjenastim povrćem otprilike dva sata, začinite solju i paprom. Procijedite, dodajte naribanu mrkvu, celer i krumpir po potrebi. Začinite, dodajte narezani bakalar i kratko prokuhajte. Prije posluživanja dodajte maslinovo ulje.

BIJELO S KRUMPIROM

400 g sušenog bakalara
temeljac od bakalara
400 g krumpira
1 kg luka
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sjeckani listići peršina
sol i papar

Sušeni bakalar namačite i pripremite kao u receptu za bianco bakalar (na idućoj stranici). Za temeljac kosti, kožu i malo vode u kojoj se kuhao bakalar stavite u zdjelu i dodajte korjenasto povrće, kuhajte dok povrće ne postane mekano pa procijedite. Na ulju prodinstajte luk i češnjak, dodajte kuhani usitnjeni bakalar pa dinstajte. U zdjelu slažite red dinstanog bakalara, red krumpira rezanog na ploške, podlijevajte temeljcem od bakalara, začinite te kuhajte na laganoj vatri do 60 minuta. Nemojte miješati, nego povremeno protresite zdjelu. Prije posluživanja dodajte maslinovo ulje i peršin.

Njivice, 261119
U restoranu Rivica u njivicama pripremili su nam nekoliko jela od bakalara.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

MANEŠTRICA

400 g sušenog bakalara
200 g ječma
1 kg mrkve
1 kg krumpira
500 g luka
3 češnja češnjaka
malo pasirane rajčice
maslinovo ulje
sol i papar

Sušeni bakalar namačite i pripremite kao u receptu za Bianco namaz (na idućoj stranici). Za temeljac kosti, kožu i malo vode u kojoj se kuhao bakalar stavite u zdjelu, dodajte korjenasto povrće, prokuhajte i procijedite. U zdjeli na ulju prodinstajte sjeckani luk i češnjak, dodajte kuhani usitnjeni bakalar pa dinstajte podlijevajući temeljcem od bakalara. Dodajte sitno rezanu mrkvu, krumpir i ječam, začinite pa kuhajte pola sata. Prije posluživanja dodajte maslinovo ulje i peršin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:04