MAHUNE, GRAH I KRASTAVCI

Ukradite nam ideju za ručak! Danas radimo pohane tikvice, a imamo i recepte za tri top ljetne salate

Salata od mahuna, graha s paprikom ili kremastih krastavaca, što vi birate uz hrskave tikvice?

Tjedan smo odlučili završiti omiljenim ljetnim klasikom kada je u pitanju brzi ručak. Radimo zato pohane tikvice, ovog puta iz pećnice kako bismo izbjegli dugotrajno stajanje za štednjakom i širenje mirisa ulja. Spajamo ih s tri jednostavne ljetne salate, a odabir je ovog puta pao na mahune, krastavce i grah. Odaberite svog favorita i bacite se na brzinsku pripremu.

HRSKAVE TIKVICE IZ PEĆNICE

Trebat će vam:

2,3 veće tikvice

3-4 jaja

200 g krušnih mrvica

100 g brašna

začinsko bilje po želji

parmezan po želji

sol i papar

Priprema:

Tikvice narežite na kolutiće debljine prsta, posolite ih i pustite da stoje kako bi otpustile višak tekućine. Obrišite ih papirnatim ručnikom. U tri dublja tanjura rasporedite brašno, krušne mrvice koje možete začiniti sitno sjeckanim začinskim biljem po želji (vlasac, kopar, timijan...), a dodati možete i sitno ribani parmezan. U trećem tanjuru umutite jaja koja ste začinili soli i paprom. Tikvice uvaljajte u brašno, pa u jaja, a zatim u krušne mrvice. Rasporedite ih po papiru za pečenje i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne poprime boju. Poslužite toplo.

image
Igor Ploskin/Getty Images/istockphoto

Salatu s hrskavim, tek kratko obrađenim mahunama obožavamo, a ovog puta odlučili smo ih spojiti s paprikom te dodatno začiniti kaparima i češnjakom. Kod pripreme mahuna samo pripazite da ih ne kuhate predugo kako bi ostale hrskave i sočne, a salatu obavezno prije posluživanja dobro ohladite.

SALATA OD MAHUNA

Trebat će vam:

500 g zelenih mahuna
1 crvena paprika
2 mlada luka
1 žlica kapara
1-2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
jabučni ocat
pola žličice mljevenog korijandra
sol
papar

Priprema:

Kratko skuhajte mahune pa ih ocijedite. Pazite da se ne prekuhaju. Papriku narežite na kraće i tanje trake, a mladi luk na tanje kolutiće Narežite i zeleni dio mladog luka. Stavite sve povrće u zdjelu, začinite ga solju, paprom, korijandrom, octom i uljem. Dodajte i kapare pa promiješajte da se sve lijepo spoji.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Kremasta salata od krastavaca odlično se slaže uz tikvice, a dodatan je plus i što priprema ne uključuje kuhanje ni pečenje. Krastavce jednostavno narežite na tanko, najbolje ribežom, a zatim ih posolite kako bi otpustile višak vode. Za to vrijeme možete pripremiti umak od grčkog jogurta i začina pa na kraju, kada ste iz njih istisnuli tekućinu, sve zajedno samo pomiješati. Ovu salatu također najviše volimo dobro ohlađenu pa je uvijek dobra ideja napraviti je unaprijed.

KREMASTA SALATA S KRASTAVCIMA

Trebat će vam:

2-3 krastavca
300 ml punomasnog kiselog vrhnja
200 ml čvrstog jogurta
limunov sok ili jabučni ocat
kopar i menta
sol, papar

Priprema:

Narežite krastavce na tanke kolutove, posolite ih i ostavite oko pola sata pa ih onda malo iscijedite rukama. U zdjeli pomiješajte vrhnje i jogurt, dodajte malo soli, ali ne previše, jer su krastavci slani, papar, a krastavce pokapajte limunovim sokom ili octom. Prelijte krastavce dresingom od vrhnja i jogurta, dodajte nasjeckani kopar i mentu, promiješajte i na kraju još malo popaprite i pospite začinskim biljem.

image
Berislava Picek/Cropix/

I na kraju, mnogima omiljenu grah salatu ovog puta napravite u kombinaciji s ljubičastim lukom i sitnom lisnatom salatom po izboru. Obavezno je začinite bučinim uljem i limunovim sokom ili jabučnim octom, a dobra ideja bit će i napraviti je u većoj količini, držati u hladnjaku te poslužiti i uz sutrašnji ručak.

GRAH SALATA

Trebat će vam:

500 g kuhanog graha
200 g rikule ili druge sitnije lisnate salate (matovilac ili mizuna su odlična ideja)
1 ljubičasti luk
bučino ulje
sol
papar

Priprema:

Skuhajte grah ili ga jednostavno izvadite iz konzerve i isperite. Dodajte mu na ploške narezan ljubičasti luk i salatu koju, ako je preduga, prepolovite. Posolite, popaprite i prelijte s bučinim uljem pa poslužite.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 08:13