ZAGRIZI BAJKU

Ukradite nam recept za kuglof s makom koji ćete raditi i nakon blagdana, toliko je dobar!

Zagrizi bajku: kuglof

 /
S klincima u kuhinji ovih blagdana pripremite prepoznatljive specijalitete prema receptima blogerice Sandre Rončević

U nedjelju, 12. prosinca u zagrebačkoj Laubi održat će se sasvim posebna izvedba - premijera prve dječje predstave iz ciklusa “Zagrizi u bajku: Božić kod Ivice i Marice”. Najmlađi će tako moći pratiti dogodovštine Sarme, Kuglofa i Purice, omiljenih blagdanskih specijaliteta koje u predstavi utjelovljuju kazališna redateljica i glumica Petra Radin, poznata kvizašica i lovkinja iz HRT-ova kviza Potjera Morana Zibar te Sandra Rončević, autorica kuharice Mrvu ovog, zeru onog i popularnog bloga O slanom i slatkom. Kako bi se pripremili za predstavu, Sandra Rončević skuhala je sarmu i ispekla puricu i kuglof te s nama podijelila recepte za ove omiljene specijalitete.

image

Sandra Rončević, Morana Zibar i Petra Radin u kostimima za predstavu Zagrizi bajku: Božić kod Ivice i Marice

Privatna Arhiva Kazalište Lutaka
image
Sandra Rončević

BEČKI KUGLOF OD MAKA

(Recept preuzet iz bečke kuharice Wiener Backbuch)

Sastojci:

• 6 jaja
• 180 g maslaca sobne temperature
• 180 g šećera
• 180 g mljevenih badema
• 180 g mljevenog maka
• prstohvat soli
• čokoladna ili bijela glazira ili šećer u prahu (opcionalno)

Priprema:

Omekšali maslac i 140 g šećera pjenasto izradite električnim mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak i miksajte dok ne dobijte glatku ujednačenu smjesu. Potom dodajte mljevene bademe i mljeveni mak, dobro izmiješajte pa malo po malo umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Bjelanjcima dodajte mrvicu soli i lagano ih izmiksajte pa im dodajte preostalih 40 g šećera i sve istucite u čvrsti snijeg.

Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite sitno mljevenim blanširanim bademima. Prebacite smjesu u kalup, dobro protresite ili par puta lupite kalupom o radnu površinu da se smjesa ravnomjerno rasporedi.

Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C i pecite oko 60 minuta.

Ohlađeni kuglof prelijte otopljenom čokoladom ili pospite šećerom u prahu, a možete ga preliti i bijelom ocaklinom, narežite na kriške i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:59