UKRAJINSKI RECEPT

Ukrajinski klasik toliko je omiljen u narodu da su mu digli spomenik u gradu Čerkasi

 Picasa/
Donosimo vam detaljan recept za pripremu varenika s čak pet ideja za punjenja

Jedno od najpoznatijih jela ukrajinske kuhinje svakako su vareniki. Toliko su popularni da su ovom jelu digli i spomenik u ukrajinskom gradu Čerkasi. Iako varijante punjenog tijesta, baš kao i boršč, pripremaju i susjedne zemlje, varenyky se uglavnom rade u Ukrajini. Dobro je spomenuti kako Poljaci, punjeno tijesto pripremljeno na ovaj način nazivaju pierogi, dok Rusi najviše vole pelmene punjene mesom. U pitanju su jastučići od beskvasnog tijesta koji se u Ukrajini najčešće pune višnjama i svježim sirom, no postoje i varijante s jetricama, krumpirom, kupusom, grahom i gljivama te makom, jabukama, suhim i svježim šljivama, piše Viljam Vasiljevič Pohljobkin u svojoj knjizi "Nacionalne kuhinje Sovjetskog Saveza" iz 1978. godine.

image
Deposit Photos/

Kada govorimo o tijestu za varenike, ono se može pripremati na klasičan način, kombinacijom pšeničnog brašna, jaja, soli i vode, no postoje varijante u kojima se kombinira pšenično i heljdino brašno. Koristi se ledena voda jer to, kako piše Viljam Vasiljevič Pohljobkin, pogoduje slabijem sušenju tijesta za vrijeme pripremanja varenika i povećava vezivna svojstva. U istoj smo knjizi pronašli i recept u kojem je navedeno kako se tijesto za varenike priprema od tri čaše pšeničnog brašna (450 g), ½ do ¾ čaše vode (oko 150 ml), dva jaja te pola žličice soli. Potom se od navedenih sastojaka umijesi tijesto, kratko odmori te se valja na debljinu 1 do 1,5 milimetar. Radite li varenike na slatko, s višnjama ili jabukama, tijesto bi trebalo biti dvostruko deblje. Tijesto se zatim reže na kvadrate ili krugove, na svaki komadić stavlja se žličica nadjeva, preklapa i spaja. Viljam Vasiljevič Pohljobkin također savjetuje kako je dijelove tijesta koji se spajaju dobro razvaljati nešto tanje kako bi se vareniki ravnomjerno skuhali te kako ne bi bili debeli i opora okusa.

image
Valentyn Volkov/

Vareniki se kuhaju poput tjestenine, u što više slane vode, s time da postoji pravilo da na tri čaše vode (otprilike 700 ml) dolazi 1 čajna žličica soli. Poput raviola ili njoka, kada vareniki isplivaju na površinu, vade se rupičastim alatom, a potom se prebacuju u tavu s otopljenim maslacem ili se maslacem preliju. Dobar dodatak uvijek je i kiselo vrhnje, dok se slatki vareniki serviraju u slatkom sirupu ili medu.

Vareniki se često mogu pronaći i kao polugotov proizvod, već unaprijed pripremljeni, a zatim ih je potrebno tek skuhati u kipućoj vodi, baš kao što biste to napravili sa svježim primjercima. Vareniki se uvijek poslužuju još topli.

U nastavku donosimo recepte za nekoliko varijanti varenika.

Vareniki s kupusom

Za pripremu varenika s kupusom koristiti možete kiseli ili svježi kupus, dovoljna će biti jedna kila. Trebat će vam i 2-3 glavice luka, jedna mrkva, korijen peršina, 1,5 velika žlica pirea od rajčice, 2 žlice suncokretovog ulja, 1-2 žličice šećera i 6-7 zrna papra. Kupus najprije pirjajte na ulju. Dodajte mu sitno sjeckani luk, mrkvu i peršin koje ste također prethodno pirjali. Dodajte papar, šećer i sol i ponovno pirjajte kako bi ispario višak tekućine. Dobivenom smjesom punite tijesto i poslužite s preprženim lukom i uljem u kojem se luk pržio.

image
Deposit Photos/

Vareniki sa svježim sirom

Za nadjev će vam trebati 600 g svježeg sira koji ste prethodno dobro ocijedili. Dodajte mu 1-2 velike žlice kiselog vrhnja, 1 ili 2 jaja, žlicu šećera i malo soli. Nadjev dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili, a potom ga njime punite varenike. Pripazite da ih ne napunite previše kako nadjev ne bi iscurio pri kuhanju.

image
Deposit Photos/

Vareniki s jetricama i salom

Trebat će vam 600 g jetrica, 100 g sala, 3 glavice luka i svježe mljeveni papar. Jetrica najprije očistite, a zatim ih skuhajte. Dodajte im salo pa ih provucite kroz stroj za mljevenje mesa ili sitno nasjeckajte. Luk također sitno nasjeckajte i pirjajte ga na ulju, ohladite pa dodajte jetricama. Začinite soli i paprom i dobivenom smjesom punite varenike.

image
Andrzejrostek/

Vareniki s višnjama

Za nadjev će vam trebati tek kilogram višanja i oko 200 g šećera. Višnje prvo očistite, a zatim ih pomiješajte sa šećerom i stavite u keramičku, emajliranu ili staklenu posudu. Pustite da stoje na suncu 2-3 sata, a onda ih ocijedite i čiste višnje koristite za nadjev. Sirup napravite tako da koštice od višanja prelijete s ¾ čaše vode i kuhate. Kako navodi Viljam Vasiljevič Pohljobkin, 5-7 koštica je potrebno pritisnuti kako bi pukle te ih na taj način usitniti. Kada zavrije, tekućinu procijedite, dodajte joj šećer i ponovno pustite da zavrije. Ohladite i pomiješajte sa sokom od višnje koji vam je ostao i sve zajedno prelijte po gotovim varenikima.

image
Deposit Photos/

Vareniki s jabukama

Varenike s jabukama pripremite tako da kilogram jabuka najprije očistite, ogulite i sitno nasjeckate ili naribate. Pospite ih šećerom, oko 200 grama, i pustite da stoje 15 minuta. Ocijedite ih punite tijesto. Za razliku od varenika s višnjama, one s jabukom možete poslužiti uz žlicu šećera, piše Ukrainian Recipes.

image
Deposit Photos/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:41