
Tko bi rekao, ali hren je zapravo korijen koji se bere u kasnu jesen. A ipak ga mnogi smatraju proljetnim – jer je neizostavni dio uskrsnog stola, pa ga se često ni ne sjete do Uskrsa. To je šteta, premda je razumljivo: kombinacija slatkog kuglofa ili pince, kuhane šunke, mladog sira i ribanog hrena nepobjediva je. Zanimljivo je da se oštrina hrena pojačava ribanjem korijena, odnosno njegovim izlaganjem zraku, pa svakako i to imajte na umu kada se ovih dana upustite u konzumaciju svježeg ili kada poželite napraviti svoj umak.
KAKO NAPRAVITI DOMAĆI HREN UMAK?
Kada je u pitanju hren umak, priprema je prilično jednostavna, a rezultat fini dodatak jelima u kojem možete uživati još dugo nakon Uskrsa. Ako niste stigli do supermarketa ili jednostavno izbjegavate unaprijed pripremljene kupovne umake, možda bi vam recept urednika Dobre hrane Gordana Zečića i ovog Uskrsa mogao biti od velike koristi. Donosimo ga u nastavku.
"Kada operete i ogulite hren, uklanjajući vrhom noža i smeđe mrlje ili zemlju iz udubina na korijenu, narežite ga na kockice. Ako volite ljući, ostavite ih da malo odstoje prije nego što ih ubacite u blender. Deset minuta bit će dovoljno za čaroliju koja se odvija u kontaktu sa zrakom, odnosno da se glikozid sinigrin, tvar odgovorna za njegovu oštru ljutinu, razmaše. Potom kockice ubacite u blender, posolite i zalijte kvalitetnim jabučnim octom (ako ne želite da vam hren bude baš ljut, to ste već učinili čim ste ga nasjeckali). Sve još zalijte s malo dobrog ulja - ja koristim hladno prešano suncokretovo. Cijenom pristupačno, a ne previše aromatično Sunce Vinkovaca moj je izbor u posljednje vrijeme. Eksperimentirao sam i s maslinovim, ali to mi nema previše smisla jer oštrina hrena posve pregazi njegovu aromatiku. Količine octa i ulja ovise o količini hrena i vašem ukusu.
Budući da je kiselina važna za sprečavanje oksidacije, octa mora biti, ali ja ne volim da mi umak bude prekiseo. Zato tijekom blendanja dodajem i malo vode kako bi blender uopće "povukao", a moj hren dobio željenu konzistenciju. Naravno, ne želim ga prerijetkog, a nikad ga ni ne izblendam u glatku kremu jer volim malo konkretniju teksturu. Provjeravajte i kušajte dok blendate, ali računajte na to da ćete i pustiti koju suzu.
Slijedi najveća gnjavaža: kako da iz blendera izvadim sav hren - pregust je da bih ga jednostavno izlio, a predragocjen da ga isperem pod mlazom vode. Ali, sve se to itekako isplati - tjednima ćete uživati u najboljem hren-umaku kojem nije kuhanjem ubijeno sve najvrednije i najzdravije, pobrat ćete iskrene pohvale i komplimente, primiti poneku narudžbu (jer se to zapravo, iako je jednostavno, malo kome da raditi)."
UZ ŠTO POSLUŽITI OVAKAV UMAK?
Odlično ide uz sva kuhana mesa, nareske, ali i uz ribu, može se dodati i izravno u tanjur vruće juhe, umiješati u salate ili u svježi sir, ili jednostavno namazati na kruh. I, naposljetku, da ga niste napravili, kad biste uopće pojeli toliko hrena, koji je najbolji mogući zaštitnik od zimskih prehlada i viroza, prirodni je antibiotik, vitamina C sadrži dvostruko više od limuna, odličan je za zdravlje dišnih puteva te za detoks jer potiče rad jetre, itd.
Komentari
2