USKRSNI STOL

Umak od hrena jedan je od najjednostavnijih, a najboljih dodataka koji možete pripremiti sami, evo kako

Urednik Dobre hrane Gordan Zečić donosi recept za svoj hren umak koji bi, ako ga napravite, mogao biti pravi hit za stolom

Tko bi rekao, ali hren je zapravo korijen koji se bere u kasnu jesen. A ipak ga mnogi smatraju proljetnim – jer je neizostavni dio uskrsnog stola, pa ga se često ni ne sjete do Uskrsa. To je šteta, premda je razumljivo: kombinacija slatkog kuglofa ili pince, kuhane šunke, mladog sira i ribanog hrena nepobjediva je. Zanimljivo je da se oštrina hrena pojačava ribanjem korijena, odnosno njegovim izlaganjem zraku, pa svakako i to imajte na umu kada se ovih dana upustite u konzumaciju svježeg ili kada poželite napraviti svoj umak.

image
Cegli/Getty Images/istockphoto

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI HREN UMAK?

Kada je u pitanju hren umak, priprema je prilično jednostavna, a rezultat fini dodatak jelima u kojem možete uživati još dugo nakon Uskrsa. Ako niste stigli do supermarketa ili jednostavno izbjegavate unaprijed pripremljene kupovne umake, možda bi vam recept urednika Dobre hrane Gordana Zečića i ovog Uskrsa mogao biti od velike koristi. Donosimo ga u nastavku.

"Kada operete i ogulite hren, uklanjajući vrhom noža i smeđe mrlje ili zemlju iz udubina na korijenu, narežite ga na kockice. Ako volite ljući, ostavite ih da malo odstoje prije nego što ih ubacite u blender. Deset minuta bit će dovoljno za čaroliju koja se odvija u kontaktu sa zrakom, odnosno da se glikozid sinigrin, tvar odgovorna za njegovu oštru ljutinu, razmaše. Potom kockice ubacite u blender, posolite i zalijte kvalitetnim jabučnim octom (ako ne želite da vam hren bude baš ljut, to ste već učinili čim ste ga nasjeckali). Sve još zalijte s malo dobrog ulja - ja koristim hladno prešano suncokretovo. Cijenom pristupačno, a ne previše aromatično Sunce Vinkovaca moj je izbor u posljednje vrijeme. Eksperimentirao sam i s maslinovim, ali to mi nema previše smisla jer oštrina hrena posve pregazi njegovu aromatiku. Količine octa i ulja ovise o količini hrena i vašem ukusu.

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Budući da je kiselina važna za sprečavanje oksidacije, octa mora biti, ali ja ne volim da mi umak bude prekiseo. Zato tijekom blendanja dodajem i malo vode kako bi blender uopće "povukao", a moj hren dobio željenu konzistenciju. Naravno, ne želim ga prerijetkog, a nikad ga ni ne izblendam u glatku kremu jer volim malo konkretniju teksturu. Provjeravajte i kušajte dok blendate, ali računajte na to da ćete i pustiti koju suzu.

Slijedi najveća gnjavaža: kako da iz blendera izvadim sav hren - pregust je da bih ga jednostavno izlio, a predragocjen da ga isperem pod mlazom vode. Ali, sve se to itekako isplati - tjednima ćete uživati u najboljem hren-umaku kojem nije kuhanjem ubijeno sve najvrednije i najzdravije, pobrat ćete iskrene pohvale i komplimente, primiti poneku narudžbu (jer se to zapravo, iako je jednostavno, malo kome da raditi)."

UZ ŠTO POSLUŽITI OVAKAV UMAK?

Odlično ide uz sva kuhana mesa, nareske, ali i uz ribu, može se dodati i izravno u tanjur vruće juhe, umiješati u salate ili u svježi sir, ili jednostavno namazati na kruh. I, naposljetku, da ga niste napravili, kad biste uopće pojeli toliko hrena, koji je najbolji mogući zaštitnik od zimskih prehlada i viroza, prirodni je antibiotik, vitamina C sadrži dvostruko više od limuna, odličan je za zdravlje dišnih puteva te za detoks jer potiče rad jetre, itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (2)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Ovakav tekst je pravi podsjetnik koliko zapravo malo znamo o moćnim namirnicama koje imamo pred nosom! Hren nije samo “ljuti dodatak za Uskrs”, već prava mala riznica zdravlja – prirodni antibiotik, pun vitamina C, savršen za imunitet i detoks.

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Hren je jako zdrav.

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
21. travanj 2025 08:25