PROLJETNI RUČAK

Umjesto klasičnog rižota, od ječma i medvjeđeg luka napravite kremasti zeleni orzoto

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Od medvjeđeg luka napravite jednostavan pesto pa ga ostatku sastojaka dodajte tek na kraju kuhanja
Od medvjeđeg luka napravite jednostavan pesto pa ga ostatku sastojaka dodajte tek na kraju kuhanja

Trebat će vam:

1 šalica namočenog ječma
1 glavica luka
0,5 dl maslinova ulja
1 žlica maslaca
0,5 l pilećeg temeljca
1 dl bijelog vina
pesto od medvjeđeg luka (oko pola šalice)
još malo svježih listova srijemuša parmezan za posipanje
6-8 listića prepečene slanine

Priprema:

Stručak srijemuša ugrubo narežite i sameljite u blenderu s maslinovim uljem, malo soli i limunova soka. To je pesto kojim ćete na kraju začiniti orzoto. Šalicu ječma namočite preko noći. Ječam napola skuhate (oko pola sata) i ostavite u vodi u kojoj se kuhao. Kad želite zgotoviti orzoto na kombinaciji ulja i maslaca, zapecite sitno sjeckani luk pa dodajte namočeni ječam, koji je u međuvremenu upio vodu. Podlijte vinom i, uz povremeno miješanje, pustite da ispari. Postepeno podlijevajte vrućim temeljcem dok ječam nije sasvim kuhan i lijepo kremast. Potkraj kuhanja umiješajte pesto, maknite s vatre pa dodajte grublje sjeckane listove srijemuša. Po želji dodajte još malo maslaca, začinite. Servirajte s hrskavom slaninom i naribanim parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 20:31