PROLJETNI RUČAK

Umjesto klasičnog rižota, od ječma i medvjeđeg luka napravite kremasti zeleni orzoto

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Od medvjeđeg luka napravite jednostavan pesto pa ga ostatku sastojaka dodajte tek na kraju kuhanja

Trebat će vam:

1 šalica namočenog ječma
1 glavica luka
0,5 dl maslinova ulja
1 žlica maslaca
0,5 l pilećeg temeljca
1 dl bijelog vina
pesto od medvjeđeg luka (oko pola šalice)
još malo svježih listova srijemuša parmezan za posipanje
6-8 listića prepečene slanine

Priprema:

Stručak srijemuša ugrubo narežite i sameljite u blenderu s maslinovim uljem, malo soli i limunova soka. To je pesto kojim ćete na kraju začiniti orzoto. Šalicu ječma namočite preko noći. Ječam napola skuhate (oko pola sata) i ostavite u vodi u kojoj se kuhao. Kad želite zgotoviti orzoto na kombinaciji ulja i maslaca, zapecite sitno sjeckani luk pa dodajte namočeni ječam, koji je u međuvremenu upio vodu. Podlijte vinom i, uz povremeno miješanje, pustite da ispari. Postepeno podlijevajte vrućim temeljcem dok ječam nije sasvim kuhan i lijepo kremast. Potkraj kuhanja umiješajte pesto, maknite s vatre pa dodajte grublje sjeckane listove srijemuša. Po želji dodajte još malo maslaca, začinite. Servirajte s hrskavom slaninom i naribanim parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:09