UZ SALATU ILI GULAŠ

Umjesto kuhane, kremaste palente, danas napravite ovu slasnu, hrskavu varijantu

 Berislava Picek/Cropix
Anna Colquhoun iz Bolare 60 s nama je podijelila ideju za novi, jednostavan, a prilično zanimljiv način pripreme palente

"Ovdje u Bolari surađujemo sa susjedima u uzgoju kukuruza za palentu. Volimo je posluživati ​​i svježe skuhanu i prženu. Pržena palenta izvrsno se slaže sa salatom od svježih rajčica i luka, s keljem uz dodatak češnjaka i poširanim jajetom ili s gulašem od mesa", rekla nam je Anna Colquhoun.

Trebat će vam:

Za 6 do 8 ljudi:
500 g grubo mljevene domaće palente
1,5 l vode
3 žlice maslinova ulja
sol

Priprema:

Odaberite srednje veliki i visoki lonac u koji će stati voda tako da iznad nje bude slobodnog prostora. Zakuhajte vodu, dobro je začinite solju i dodajte palentu u ujednačenom mlazu, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Nakon što se sve umiješa i zakuha, smanjite vatru na vrlo nisku razinu i uzmite dugu drvenu žlicu ili špatulu kako biste umiješali ulje.
Pustite da se palenta polako kuha i miješajte svakih desetak minuta kako se ne bi uhvatila za dno. Neizbježno će se malo zalijepiti, ali ne dopustite da zagori ili će cijeli sadržaj lonca biti prožet neugodnim izgorjelim okusom. Pomoći će ako lonac ostane pokriven između miješanja. Ako vam se učini da je palenta prečvrsta, umiješajte žustro u nju malo vruće vode. Nakon otprilike sat vremena palenta bi trebala biti spremna. Kušajte kako biste provjerili da nije zrnata i po potrebi dodajte još soli (u ovom trenutku možete umiješati i komadić maslaca ili šaku naribanog parmezana). Palentu možete poslužiti odmah svježe skuhanu ili je ostaviti da se stegne preko noći, a zatim je pržiti sljedeći dan… Da biste pospremili palentu, izlijte ju dok je još jako vruća u pravokutnu posudu ravnih stranica. Kad se ohladi, premjestite je u hladnjak, gdje može stajati dva ili tri dana. Palenta iz hladnjaka trebala bi iskliznuti iz posude u obliku urednog bloka za rezanje. Izrežite ga na pravokutne ploške, debljine oko 2 cm. Stavite tavu, najbolje od lijevanog željeza, na umjereno jaku vatru i pričekajte da se zagrije prije nego što dodate obilnu količinu suncokretovog ili maslinovog ulja. Kriške palente pržite oko šest do osam minuta sa svake strane, dok ne postanu kipuće i dok ne nastane zlatno smeđa kora. Nemojte dolaziti u iskušenje da premještate komade prečesto - treba im vremena da formiraju koricu i odlijepe se od tave. Poslužite ju dok je još topla uz prilog po vašem izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:33