KAKO JE OVO DOBRO

Umjesto na gradele, pripremite komarču na gregadu, oduševit će vas recept Ivane Gamulin

Svoj recept za komarču za novi, proljetni broj Dobre hrane s nama je podijelila i kći pokojnog velikana splitske gastronomije

Nakon što smo vam otkrili recepte za fantastična riblja jela chefa Hrvoja Zirojevića iz splitskog restorana Dvor, za našu temu "U po’ marča sipa i komarča", red je došao i na jednu damu, čija kuhinja impresionira svakog tko je ikad zakoračio u njezinu splitsku konobu.

Ivana Gamulin iz konobe Villa Spiza poigrala se s divljom komarčom i pripremila je vrlo slično kao Napolitanci - all’acqua pazza (u ludoj vodi). Jak temeljac od glave i kosti je propasirala, filete popržila, dodala malo šalše, kapara i maslina. Sve je podlila i dobila sjajno jelo za koje je našem suradniku Zoranu Šimuniću Šimi podijelila i recept za novi, proljetni broj magazina Dobra hrana.

PRIČA O VILLI SPIZI, IVANI GAMULIN I NJEZINOJ KUHINJI

image
Ante Čizmić/Cropix

KOMARČA NA GREGADU KAO ALL‘ACQUA PAZZA (U LUDOJ VODI)
Trebat će vam:
1 komarča (orada) od otprilike 1500 g W
1 luk
2-3 režnja češnjaka
malo povrća za juhu
šaka kapara
10 otkoštenih većih tamnih maslina (npr. kalamata)
2 žlice domaće šalše ili 3-4 pomidorina
50 ml prošeka
100 ml suhog bijelog vina
list peršina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Ribu filetirati pazeći da koža ostane na mesu. Očistiti sve povrće i narezati ga na krupnije. U lonac staviti malo maslinova ulja, dodati povrće i kosti pa malo zapeći. Pirjati dok povrće ne omekša. Dodati riblju glavu i podliti vodom da prekrije ribu (oko 1000 ml). Kuhati dok se ne reducira na pola. Procijediti i očistiti meso te ga propasirati u temeljac. U većoj tavici zagrijati ulje, dodati filete s kožom prema dolje i popržiti dok ne bude otprilike 1/4 gotovo (meso će se lagano početi bijeliti). Potom podliti prošekom i vinom, a kada malo prokuha, uliti kremasti temeljac pa dodati šalšu, kapare i masline narezane na ploškice. Posoliti, popapriti i kušati. Pirjati dvadesetak minuta dok se ne dobije lijep umak. Poslužiti s malo sitno kosanog peršina i začiniti s malo dobrog maslinova ulja.

Savjet: Ako nemate šalše, radije nemojte staviti ništa, odnosno možete koristiti male pomidore prerezane napola koje kratko karamelizirajte na ulju i dodajte u umak.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Što se zapravo krije iza stare dalmatinske ribarske poslovice “u po’ marča sipa i komarča”, kao i recepte preostalih chefova i restorana koji su sudjelovali u realizaciji ove teme, čitajte u novom, proljetnom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 10. travnja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (1)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Rekao bi moj prijatelj iz mostara *Niđe veze*

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. svibanj 2025 09:22