ZA POD ZUB

Umjesto pohanog kruha, za doručak radim ove pogačice iz tave od četiri sastojka

 Lidija Lončarić
Još uvijek se čudim zašto mi nitko nikada nije pričao o ovim jednostavnim pogačicama

Da budem posve iskrena, ovaj sam recept našla slučajno, u naletu očaja. Opće je poznato, naime, da je na početku pandemije i odlazak u trgovinu bio poseban podvig pa se većina odlučila sama mijesiti kruh. I to ne bilo kakav, već sourdough kruh.

U to sam vrijeme prijateljima išla na živce pričama o gramima, preklapanjima i dizanju tijesta, a tuga nakon prvih pokušaja bila je golema. I kad sam se gotovo već bila predala, dio kvasca, koji se baca, umiješala sam s malo brašna, vode i soli. "Ako kruh ne uspije, možda će ovo nalikovati nečemu", pomislila sam dok sam miješala tekuću smjesu.

Sljedeći dan kruh je još jednom ispao pogača, ali sam tu smjesu od tek četiri sastojka bacila na tavu i dobila najhrskavije male slane palačinke, pogačice, lepinje, nazovite ih kako želite. Kvasac im je pomogao da se dignu, dobiju mjehuriće i postanu pjenaste, a kako sam ih pekla na malo ulja, izvana su poprimile hrskavu koricu.

Za potrebe ovog teksta isti sam postupak ponovila i s instant-kvascem i, svi koji zaziru od sourdougha imaju sreće, uspjelo je!

Ponavljajući ovaj postupak naučila sam da ih mogu raditi i od pirova brašna, peći u ulju, ali i na suhoj tavi i da su idealne za doručak bez previše truda. Rade se brzo, peku se brzo i dobar su spas za dane kad vam ponestane kruha, a znate da će jutro biti užurbano i odlazak do pekare neće dolaziti u obzir.

Dobra je vijest i da se slažu sa svime, ja sam na još vruće dodala mortadele i poslužila ih s mozzarellom, jednom sam na njih mazala sirni namaz, umakala ih u umak od grčkog jogurta i poslužila uz guacamole s mladim lukom, a vjerujem da bi odlične bile i u slatkom izdanju, s kakvim dobrim domaćim džemom. Posebnog recepta nema, ali kada sam ih radila s instant-kvascem, zapisala sam mjere za svaki slučaj.

image
Lidija Lončarić

Trebat će vam:

100 g brašna
150 ml vode
1 žličica instant-kvasca ili ostaci startera koje biste inače bacili
1 žličica soli
ulje za pečenje
dodaci po želji

Priprema:

U zdjeli dobro pomiješajte brašno, vodu i kvasac. Dodajte sol pa smjesu promiješajte još jednom, trebali biste dobiti gusto, ali još uvijek tekuće tijesto. Posudu prekrijte prozirnom folijom i stavite na hladno mjesto, u hladnjak, na balkon ili u ostavu. Pustite da stoji preko noći. Ujutro ostavite 30-ak minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte tavu s uljem (više ulja ako želite dobiti hrskave i masnije pogačice ili manje ako želite dobiti nešto nalik flatbreadu ili minilepinjama). Stavite smjesu na tavu i pecite 3-5 minuta sa svake strane ili dok ne prime boju. Poslužite s dodacima po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:56