ŠTO KUHATI?

Umjesto rižota, za ručak napravite kremasti ječam s mrkvom, porilukom i slaninom

 Haoliang/Getty Images
Ječam dan ranije stavite u vodu kako biste si dodatno olakšali posao i kako bi ručak bio brže gotov

Trebat će vam:

200 g ječma

2 mrkve

1 poriluk

Malo celera

2 mlada luka

Začinsko bilje prema želji

Povrtni temeljac

1 lovorov list

30 g slanine

20 g maslaca

Sol i papar

Ulje

Priprema:

Ječam stavite u posudu s mlakom vodom i pustite da stoji nekoliko sati. Na ulju najprije pirjajte sitno nasjeckani poriluk. Kada povene, dodajte sjeckanu mrkvu i celer, i pirjajte 5 minuta pa dodajte slaninu i pustite da se masnoća malo otopi. Dodajte namočeni ječam i pirjajte 2 minute pa dodajte temeljac i začinite soli i paprom, lovorovim listom i začinskim biljem prema želji. Pustite da se krčka oko 40 minuta, povremeno pomiješajte. Na kraju umiješajte maslac i maknite s vatre. Pospite sitno sjeckanim mladim lukom. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:52