ŽIVA HRANA

UMJETNOST FERMENTIRANJA: Fermentirani češnjak u medu

 Neda Batinić
Treba vam samo čista posuda, svježe povrće, voda i malo soli, a rezultat će biti funkcionalna hrana kakvu pripremamo već tisućama godina

češnjak
med bagrema

Neda Batinić

Očistite režnjeve češnjaka. Ubrzajte postupak tako što ćete režnjevima u ljusci odrezati krajeve i staviti ih u staklenku koju ćete zatvoriti te potom više puta protresti kako bi se odvojile ljuske. Pripremljene režnjeve ubacite u steriliziranu staklenku i prelijte medom tako da ih prekrijete u potpunosti. Pomognite si, ako je potrebno, plastičnim prstenom za zimnicu kako biste potopili češnjak i zatvorite lagano staklenku da plinovi mogu izlaći. Češnjaku će trebati oko mjesec da fermentira. Pritom će omekšati, a med će postati rjeđi i potamniti. Dok fermentira, češnjak će pjeniti. Svakih nekoliko dana čvrsto zatvorite staklenku i okrenite je naopačke na desetak minuta kako bi svi režnjevi bili dobro prekriveni medom. Držite staklenku na sobnoj temperaturi. Češnjak možete jesti već nakon tjedan ili dva, a možete ga čuvati na sobnoj temperaturi do godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:45