SRETAN USKRS

Uskrsni klasici s našeg stola: tradicionalni vrtanji, starinski kuglof i slasna orahnjača

Uz pincu i makovnjaču, među omiljene recepte ubrajamo i one za meka peciva i sočne slastice

Obožavamo slasnu šunku, jaja i hren, sočna pečenja i mladi luk, ali nekako najdraži trenutak nam je onaj u kojem na red dolaze omiljeni tradicionalni slatki i slani zalogaji. Iako se u različitim dijelovima zemlje pripremaju različite poslastice, kojima se baš sve godine u ovo vrijeme posvećuje posebna pažnja, mi smo ovog puta odlučili izdvojiti tri klasika koje i sami volimo staviti na uskrsni stol. U pitanju su tradicionalni vrtanji, u sredinu kojih se dodaje i šarena pisanica, a poslužiti se mogu uz doručak, ručak i večeru, zatim starinski kuglof koji, iako nije tradicionalno hrvatsko jelo, prisutan je na stolovima diljem zemlje, a na kraju i bogato punjena orahnjača.

NAPRAVITE MEKA PECIVA S PISANICAMA

Vrtanji se tradicionalno peku na uskrsni dan, a tijesto za ovaj kruh mijesi se s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. Vrtanji se zatim, s jajima i šunkom, nose na blagoslov. Ukrašavaju se uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama te se za to najčešće koriste jaja bojana ljuskama luka i biljaka.

VRTANJI

Trebat će vam:

1,5 kg brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 l mlake neprocijeđene vode u kojoj se kuhala šunka
mlijeko
šećer

Priprema:

Kvasac otopiti u pola šalice mlijeka sa 2 žlice šećera, ostaviti da se diže. Staviti brašno u veću posudu, dodati odrađeni kvasac i zamijesiti s vodom od šunke. Sol nije potrebno dodavati jer je voda u kojoj se šunka kuhala dovoljno slana i masna. Ostaviti tijesto da se diže na toplom (na sobnoj temperaturi) i da udvostruči volumen. Tijesto se ne smije "prehladiti" pa se u prostoriji ne smiju otvarati prozori i vrata. Tijesto potom premijesiti pa ga oblikovati u deblji valjak i krajeve prebaciti jedan preko drugog. Možete ostaviti rupu u sredini u koju nakon pečenja položite ukrašeno jaje, a možete kruh oblikovati u klasičnu kuglu koju ukrasite nekim uskrsnim motivom.

image
Mario Kucera/

NIŠTA BEZ KUGLOFA

Za razliku od biskvit verzija na koje obično nailazite, starinski kuglof radi se od glatkog brašna i svježeg kvasca, a dodaju se i grožđice. Za dodatnu aromu, u tijestu se ubacuje i rum, vanilin šećer i korica limuna, a zatim se sve zajedno peče dok ne poprimi zlatnu boju. Kuglof se poslužuje sam, za doručak ili nakon ručka, uz kavu ili čaj.

STARINSKI KUGLOF

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
100 g maslaca
50 g šećera
4 žumanjka
korica 1 limuna
1 žličica soli
60 ml ruma
2,5 dl mlijeka
2 vanilin šećera
80 g grožđica

Priprema:

Kvasac izmješajte sa 1 dl toplog mlijeka (ostavite da se udvostruči volumen), 1 žlicom brašna i 1 žlicom šećera. Maslac, preostali šećer i žumanjke pjenasto izmješajte. U brašno dodajte sol, nastruganu koricu limuna, vanilin šećer i grožđice. Izmiješajte i zatim napravite udubinu u brašnu, dodajte mlijeko, kvasac i izrađeni maslac s šećerom i žumanjcima. Umijesite kompaktno tijesto, pustite da se digne, zatim premjesite i stavite u namašćeni i brašnom posut kalup za kuglof. Ostavite da se još jednom digne, a zatim stavite u ugrijanu pećnicu i pecite na 180 °C 40 minuta. Nakon pečenja izvadite ga iz kalupa i još vrućeg pospite šećerom u prahu!

image
Mario Kucera/

BOGATO PUNJENA ORAHNJAČA

Osim navedenih poslastica, u većem dijelu zemlje priprema se i dizano tijesto punjeno makom ili orasima. Mi smo se ovog puta odlučili za finu, meku i pošteno punjenu orahnjaču. Kako bi bila još aromatičnija, tijestu možete dodati i malo korice limuna ili naranče, a kada je u pitanju nadjev, odvažite se i dodajte i malo likera od oraha, orahnjača će biti još posebnija.

ORAHNJAČA

Za tijesto će vam trebati:

1 kg brašna za dizano tijesto

10 dag šećera

100 g maslaca

1/2 kocke kvasca

2 žumanjka

1 dl mlijeka

Nadjev:

40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha

20 dag šećera

2 dcl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije

2 bjelanjka

5 cl likera od oraha

naribana korica limuna

Priprema:

Šećer, žumanjke, rastopljeni maslac dobro promiješati. Kvasac i šećer umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati masu sa žumanjcima, izmiješati, potom dodati rastopljeni kvasac. Temeljito umijesiti masu na starinski način kuhačom, rukama ili mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom jedan sat. Orahe i šećer umiješati u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodati liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka. Razvaljano tijesto premazati nadjevom i oblikovati roladu. U vatrostalnu posudu, ili starinski namašćen pobrašnjeni pleh, položiti štrucu. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva orahnjaču peći 45 minuta.

image
Biljana Blivajs/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:28