ZA POD ZUB

Uz ovaj recept, karamel umak nikad vam više neće zagorjeti i htjet ćete ga jesti na žlicu

Točniji naslov bio bi: ‘Nikad više muke po karamelu‘. Jer ovaj je toliko jednostavan da nikako ne možete zeznuti

Iako, tehnički, nije riječ o pravom karamelu, okusom i teksturom vrlo ga lako možete zamijeniti za onaj klasični karamel umak od šećera i slatkog vrhnja. A zašto biste to uopće napravili, pitate se? Zato što vjerujem da vam se nebrojeno puta dogodilo da vas je trenutak nepažnje koštao zagorenog karamela kojem jednostavno nije bilo spasa. O čišćenju posuđa nakon kuhanja karamel-umaka da i ne govorim. Upravo zato, ovaj lažni, orašasti, moja je najtoplija preporuka.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam malo više sastojaka od samog šećera, ali je zato postupak pripreme znatno jednostavniji. Zapravo, možda će vas lista sastojaka na prvu iznenaditi, ali jednom kada ga skuhate i kušate, vjerujem da će vam biti toliko ukusan da ćete ga htjeti poslužiti uz baš sve - od jabuka kao zdravi(ji) snack, preko keksića kojima će dati novi smisao, pa sve do pita i kolača koje će učiniti još boljima.

image
Lidija Lončarić/

Koristiti možete bilo koji orašasti maslac, ja sam, eto, pri ruci imala onaj od pistacije (s našeg testiranja), ali već sam ga radila i s klasičnim kikiriki maslacem i bio je jednako ukusan. Dakle, iskoristite ono što vam je pri ruci. Meni je, primjerice, idući na redu karamel od tahinija. To bi moglo biti stvarno dobro.

image
Lidija Lončarić/

Za kraj, samo još želim dodati da je sada možda pravo vrijeme da ovo shvatite kao znak i napravite nešto lijepo i slatko za sebe, a da zbog toga ne osjećate preveliku grižnju savjesti (nigdje nema bijelog šećera, to je već razlog za slavlje). Zaboravite zagorjelo posuđe i skuhajte ovaj bogat, kremast, gust i ukusan umak, probajte ga i sami sebe zapitajte kako ste bez njega do sada živjeli.

ORAŠASTI KARAMEL-UMAK

Trebat će vam:

100 g javorova sirupa

150 g kokosova mlijeka

2 žlice orašastog maslaca po želji (lješnjak, badem, kikiriki, pistacija...)

1 žličica ekstrakta vanilije

sol

Priprema:

U dubljoj posudi kuhajte javorov sirup i kokosovo mlijeko dok ne dobijete gustu kremu, oko 5 do 10 minuta. Maknite s vatre i umiješajte orašasti maslac. Dodajte soli i vaniliju i sve dobro pomiješajte dok je još toplo. Ulijte u staklenku, ohladite i poslužite uz dodatke po želji, palačinke, na kruhu, na žlicu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:02