PROVJERENI RECEPT SLAVICE ŠAGOLJ

(VALENTINOVSKA SLASTICA) ČOKOLADNA BOMBA S NAROM: Svoju najdražu osobu danas počastite ovom kremastom tortom!

 CROPIX
Sretno vam Valentinovo!

Za biskvit:

300 g čokolade za kuhanje
170 g šećera
400 g maslaca
8 jaja
2 praška za pecivo
8 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 žličica soli

Za ganache od čokolade:

200 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade s 50% kakaa

Za nadjev od nara:

300 g sjemenki nara
100 ml vode
100 g smeđeg šećera
20 g gustina
1 žličica cimeta

Za ukrašavanje:

svježa menta
100 g očišćenog nara

Zagreb, 270120
Editorijal Kolaci od cokolade koji je za dobru hranu spremila Slavica Sagolj.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic / CROPIX

Prvi korak kod pripreme ove slastice je biskvit: trebaju vam četiri kore. S obzirom na to da je riječ o torti manjeg formata, odnosno promjera, da biste tijesto jednolično ispekli poslužite se malim trikom. Sastojke za biskvit podijelite na dva dijela. Izmiješajte prvi, ispecite u četvrtastom obliku veličine 40x27 cm.

Kada se tijesto ohladi, izrežite ga uz pomoć okruglog kalupa za tortu promjera 18 cm. Dobili ste dvije kore, pa izmiješajte i ispecite drugi dio sastojaka.

Za tijesto čokoladu otopite na pari. Žutanjke odvojite od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa istucite čvrsti snijeg. U drugu posudu stavite žutanjke i šećer te dobro izmiksajte, dodajte maslac sobne temperature te otopljenu, ne prevruću čokoladu. Ručno umiješajte brašno, prašak za pecivo te na kraju snijeg od bjelanjka. Spomenuti oblik za pečenje obložite papirom pa ravnomjerno rasporedite smjesu.

Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 175 ˚C. Dok se peče prvi dio biskvita, pripremite drugu polovicu po istom postupku. Pečeni biskvit pustite da se dobro ohladi.

U međuvremenu pripremite kremu od čokolade i nara. U posudu za kuhanje stavite vrhnje za šlag i čokoladu natrganu na kockice. Stavite na laganu vatru i topite uz neprestano miješanje. Smjesa ne smije zakuhati. Kada su se sastojci sjedinili, stavite sa strane da se hladi. Povremeno promiješajte. Krema će se s vremenom stvrdnjavati.

Očišćeni nar stavite u posudu za kuhanje, dodajte šećer i veći dio vode (ostavite 10 ml). U taj ostatak dodajte gustin i cimet te dobro izmiješajte da izbjegnete grudice. Dodajte ostaloj smjesi i promiješajte. Stavite na laganu vatru i skuhajte kremu dok se ne zgusne.

Tortu oblikujte kada su svi sastojci ohlađeni. Na pladanj stavite prvu koru biskvita, čokoladni ganache, kremu od nara i tako sve dok ne potrošite sastojke. Pritom pazite da stavljate jednake omjere obiju krema. Vrh torte ukrasite čokoladom, narom i svježom mentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:42