Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- žlica ulja
- 800 smrznutog graška
- glavica luka
- 3 veće mrkve
- jedan pastrnjak
- pola glavice celera
- žlica suhog peršina
- 5-8 šnita šunke (oko 200 g)
- jaje
- 3 žlice brašna
- sol i papar
Priprema
1. korak
Na žlici ulja dinstajte sitno sjeckani luk dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu, celer i pastrnjak, pa još kratko pirjajte. Nakon toga dodajte i grašak pa podlijte vodom tako da povrće bude posve prekriveno tekućinom. Posolite, poparite i začinite peršinom.
2. korak
Pustite grašak da se kuha oko pola sata. Za to vrijeme od 1 jaja, tri žlice brašna i malo soli umiješajte smjesu za noklice. Kad je grašak kuhan, dodajte šunku izrezanu na rezance ili u komadima.
3. korak
Dok šunka pušta aromu, ukuhajte noklice – dodajte žlicu po žlicu smjese u varivo. Kad isplivaju na površinu, kuhajte još dvije-tri minute.
4. korak
Savjet: Osim onog zaista mladog svježeg, grašak ima bolji, slađi i puniji okus kada je dobro kuhan. Premda za većinu povrća napominjemo da skratite vrijeme kuhanja, ovaj put grašak kuhajte dok ne postane kremast i gotovo maslinaste boje. Njegova će se slatkoća odlično slagati s okusom šunke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....