Varivo od graška sa šunkom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • žlica ulja
  • 800 smrznutog graška
  • glavica luka
  • 3 veće mrkve
  • jedan pastrnjak
  • pola glavice celera
  • žlica suhog peršina
  • 5-8 šnita šunke (oko 200 g)
  • jaje
  • 3 žlice brašna
  • sol i papar

Priprema

1. korak

Na žlici ulja dinstajte sitno sjeckani luk dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu, celer i pastrnjak, pa još kratko pirjajte. Nakon toga dodajte i grašak pa podlijte vodom tako da povrće bude posve prekriveno tekućinom. Posolite, poparite i začinite peršinom.

2. korak

Pustite grašak da se kuha oko pola sata. Za to vrijeme od 1 jaja, tri žlice brašna i malo soli umiješajte smjesu za noklice. Kad je grašak kuhan, dodajte šunku izrezanu na rezance ili u komadima.

3. korak

Dok šunka pušta aromu, ukuhajte noklice – dodajte žlicu po žlicu smjese u varivo. Kad isplivaju na površinu, kuhajte još dvije-tri minute.

4. korak

Savjet: Osim onog zaista mladog svježeg, grašak ima bolji, slađi i puniji okus kada je dobro kuhan. Premda za većinu povrća napominjemo da skratite vrijeme kuhanja, ovaj put grašak kuhajte dok ne postane kremast i gotovo maslinaste boje. Njego­va će se slatkoća odlično slagati s okusom šunke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 17:43