Beba za stolom

Varivo od oslića i krumpira jelo je za kojim će ludovati čak i najmlađi članovi obitelji

Ako ste vječno u potrazi za idejama što spremiti za svoje malene, a da i vi to možete jesti, imamo odličan prijedlog

Autorice popularne knjige od dječjoj prehrani Edita Šimić i Ana Jelekovec Jurkin uskoro na tržište izbacuju treće dopunjeno izdanje svoje uspješnice Beba za stolom, knjige posvećene prehrani onih najmlađih u obitelji. Među brojnim preporukama što spremati cijeloj obitelji, a ne samo svojoj bebi, našao se recept za varivo od oslića i krumpira u nastavku za kojim će rado posegnuti svi koji žele nešto pojesti na žlicu. Kako autorice kažu u knjizi: "Varivo je nadahnuto gregadom u nešto nježnijoj varijanti, ali je svakako jednako ukusno. Krumpir zamijenite čičokom kada je u sezoni jer mu je upravo ona izvrsna zamjena s obzirom da sadrži puno manje škroba, veće količine vlakana, a i vjerujemo da će vas oduševiti ova zaboravljena alternativa krumpiru koju zbog zdravstvenih dobrobiti često nazivaju zemljanom jabukom."

image
Edita Šimić

Varivo od oslića i krumpira

Broj porcija: 4
Pogodno za zamrzavanje: DA
Alergen: DA

Trebat će vam:

450 g zamrznutih ili svježih fileta oslića
800 g krumpira
1 srednje velika rajčica (sitno nasjeckati)
1 veliki luk (sitno nasjeckati)
3 režnja češnjaka (protisnuti)
3 žlice nasjeckanog peršina
1 lovorov list
svježe mljeveni papar
sol (za odrasle)
500 ml vode (obogaćene s 3 - 4 kockice ribljeg ili povrtnog temeljca)
½ cijeđenog limuna
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Filete ne trebate prethodno odmrznuti, samo ih narežite na veće komade i provjerite da ne sadrže kosti. Krumpir ogulite i narežite na tanje ploške otprilike debljine 5 mm. Dno šire tave prekrijte maslinovim uljem te ga zagrijte. Dodajte luk te ga pirjajte dok ne postane staklenast. Zatim smanjite temperaturu, dodajte češnjak i sve brzo promiješajte. Posložite red krumpira, zatim riblje filete i rajčicu, ponovo red krumpira te filete i rajčicu. Sve prelijte vodom, dodajte lovor i papar. Na kraju dodajte peršin te sve kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok se tekućina ne reducira na pola i krumpir bude gotov. Nije potrebno miješati. Kada je varivo skuhano, dodajte cijeđeni limun i malo maslinovog ulja i/ili superfood pesto. Odvojite količinu za bebu, a ostatak variva posolite. Poslužite toplo.

Beba 6+ (serviranje)

Ponudite jelo u obliku kašice tako da sve sastojke izblendate ili izgnječite vilicom. Bebi ponudite prethodno napunjenu žličicu ili da jede ručicama. Bebi možete ponuditi veće komade krumpira i oslića veličine prsta s bistrom tekućinom u čašici.

Beba 9+ (serviranje)

Ponudite jelo kao i bebi 6+ ili ponudite manje komade veličine zalogaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:24