RIBA, VEGE I MESO

Varivo, riba i lungić, ova jela gotova su u 25 minuta, a svi za stolom tražit će porciju više

Neki recepti i pojedine namirnice ne zahtjevaju puno vremena da bismo od njih napravili konkretan ručak ili večeru. Isprobajte!

Užurbani radni tjedan često nam ostavlja premalo vremena za kuhanje, kao uostalom i za druge male radosti. No i tome se da doskočiti bez da se sve svede na pečenje zamrznutog pomfrita ili paniranog komada mesa ili ribe, kuhanje juhe iz vrećice ili podgrijavanje kupovnih lazanja, graha ili nekog drugog variva ili gotovog jela. Ne kažemo, naravno, kako i takva jela nemaju svoju draž. Ipak, istini za volju, ako se nas pita, ovi će recepti uvijek pobijediti "jela za prvu pomoć" za kojima s vremena na vrijeme svi posegnemo u trenutku nemaštovitosti, manjka vremena ili lijenosti.

Bilo da volite meso, ribu ili ste ljubitelj povrća, odabrali smo tri recepta koji će zadovoljiti svačije ukuse, a neće vam oduzeti više od 25 minuta vremena za pripremu i, naravno, uživanje u njihovim okusima.

VARIVO S PORILUKOM I JEČMOM

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 2 mrkve
  • 1/4 korijena celera
  • 2 žličice sitno sjeckanog lista peršina
  • 240 g ječma
  • 1 jušna žlica slatke paprike (može i dimljene)
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 jušna žlica bučinih sjemenki
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
image
Pexels

Priprema:

Na suhoj tavi, na srednje jakoj vatri, propržiti bučine sjemenke pa ih staviti u zdjelicu da se ohlade.

U duboki lonac staviti grijati maslinovo ulje. Povrće očistiti, oprati i narezati pa ga staviti pirjati uz redovito miješanje 10-ak minuta.

Ječam oprati, pa ga dodati povrću na maslinovo ulje. Pustiti minutu, dvije pa sve zajedno podliti temeljcem ili vodom.

Nakon 15-ak minuta kuhanja dodati crvenu papriku, začiniti sa soli i paprom, pustiti da zakipi, maknuti s vatre i servirati u duboke tanjure, posuto preprženim bučinim sjemenkama i sitno sjeckanim listom peršina.

SAVJET VIŠE! U ovo jelo sjajno će se uklopiti i crna leća, samo ju je potrebno prethodno namočiti ako želite da vam jelo doista i bude spremno za 25 minuta.

RIBA PEČENA U ŠKARTOCU S MRKVOM I MLADIM LUKOM

Sastojci:

  • 2-3 fileta bijele ribe (orade, brancina, oslića ili što vam je dostupno)
  • 2-3 veće mrkve
  • 2 mlada luka
  • 2-3 kriške nešpricanog limuna
  • 2 čajne žličice sezama
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
image
Unsplash

Priprema:

Riblje filete dobro posušiti pa ih nasoliti.

Mrkvu očistiti, oprati i narezati na ploške.

Na lim za pečenje staviti masni papir za pečenje (treba biti dvostruko veći od lima za pečenje kako bi se riba u njega zamotala), pa ga pokapati s nekoliko kapi maslinova ulja, a zatim na to redati kolutove mrkve kao podlogu za riblje filete. Posoliti, popapriti, dodati još koju kap maslinova ulja i malo sezama, pa na to položiti riblje filete, a na svaki od njih krišku nešpricanog limuna i još sezama. Papir za pečenje dobro zatvoriti tako da se riba zapravo kuha u njemu. Staviti peći na 180ºC.

Mladi luk oprati, očistiti i narezati na kolutiće.

Nakon što su riblji fileti pečeni, ukloniti višak papira za pečenje, začiniti maslinovim uljem, posuti mladim lukom i servirati uz kuhani krumpir ili cvjetaču, mlade mahune ili krumpir salatu.

LUNGIĆ S PIREOM OD CELERA I UMAKOM OD VINA

Sastojci:

  • 1 srednje velik lungić
  • 1 čajna žličica sušene majčine dušice ili ružmarina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Za pire od celera:

  • 1 srednje velika glavica celera
  • 0,5 dl mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 2 jušne žlice kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica muškatnog oraščića
  • sol
  • papar

Za umak od vina:

  • 1 dl crnog vina
  • 1 jušna žlica meda ili sirupa od agave
image
Alexpro9500/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Celer oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u hladno mlijeko oko 15 minuta. Posoliti i popapriti. Kad je kuhan, ocijediti, staviti u blender s vrhnjem, maslacem, muškatnim oraščićem, soli i paprom pa sve izblendati i izmiješati.

Lungić očistiti od opne i žilica, posušiti i začiniti mješavinom soli, papra i majčine dušice. Na tavi ugrijati maslinovo ulje i popržiti ga sa svake strane oko 2, 3 minute i dovršiti u zagrijanoj pećnici na 200ºC (oko 5 minuta).

U manju tavicu staviti crno vino i pustiti da zakipi, potom dodati med ili sirup agave istovremeno brzo miješajući da ne zagori. Maknuti s vatre.

Na tanjur servirati pire od celera, na njega narezani lungić i sve zajedno većom žlicom posipati umakom od vina.

SAVJET VIŠE! Pire od celera odlično ide i uz pečena pačja prsa, pa ga isprobajte i u toj kombinaciji kad vam se pokaže prilika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:20