ZABORAVLJENI RECEPT

Već 200 godina niti jedna berba ne može proći bez ovog podravskog kolača, recept se strogo čuvao

 Marko Miščević/
Zapisi o njezinu postojanju sežu sve do 1900. godine, recept se usmenom predajom u Virju i koprivničko-križevačkom kraju

Podravska mazanica, tradicionalni je kolač od tanko vučenog tijesta pečen u krušnim pećima, koji se u području ravničarske i bilogorske Podravine pripremao za desert ili užinu. Niti jedna berba, žetva, niti građevinski radovi nisu mogli proći bez ovog jela čiji se recept već generacijama prenosi s bake, majke ili svekrve na unuku, kćer i snahu, a danas ga na životu drže upravo žene iz ovog društva. Nama su samu pripremu mazanice svojevremeno demonstrirale gospođe iz Društva žena "Virje".

image
Marko Miščević/

Mazanica je jedan od onih kolača koje si je moglo priuštiti svako kućanstvo jer se za njezinu pripremu koriste jeftine namirnice uvijek prisutne u seoskoj kuhinji - svinjska mast, brašno, jaja, voda i vrhnje. Mazanicu pripremljenu od tijesta bez kvasca i ispunjenu jednostavnom smjesom otopljene masti, vrhnja i jaja neke domaćice zovu i prosta mazanica, a vještina razvlačenja tijesta te smišljanja novih verzija dodavanjem dostupnih sastojaka omogućila je domaćicama da stvore jelo prepoznatljivo po okusu, teksturi i izgledu.

image
Marko Miščević/
image
Marko Miščević/

Kad je o njezinu izgledu riječ, mazanica podsjeća na savijaču, no drugačije pripremljeno tijesto daje joj poseban tek. Šećer koji se prema receptu dodaje u punjenje nije se uvijek mogao lako nabaviti, a kad bi ga imali, posipali bi ga štedljivo po smjesi od vrhnja i jaja prije zamatanja mazanice i njezina pečenja. Ovisno o blagostanju kućanstva, domaćica bi nadjevu dodala još i pekmez, mljevene orahe, mak, sir, sušeno voće poput grožđica ili čak svježe voće, a upravo je bogatstvo nadjeva služilo kao pokazatelj koliko je pojedino kućanstvo bilo dobrostojeće. Zapisi o njezinu postojanju sežu sve do 1900. godine, a mnogi smatraju da se usmenom predajom prenosila i desetljećima prije početka 20. stoljeća.

image
Marko Miščević/
image
Marko Miščević/
image
Marko Miščević/
image
Marko Miščević/
image
Marko Miščević/

Virovske žene mazanicu redovito predstavljaju javnosti gostujući na brojnim priredbama i pripremajući ovo ukusno jelo na gostovanjima kako bi upoznale javnost s kolačem koji je obilježio djetinjstvo mnogih Podravaca. Udružene u Društvo žena "Virje", uspjele su 2017. godine dobiti preventivnu zaštitu kolača kao nematerijalnog kulturnog dobra, a želja im je da ta zaštita prijeđe u onu trajne prirode. Jedan im je od ciljeva dobiti i sredstva Ministarstva kulture kako bi kupile profesionalnu pećnicu i time si olakšale pripreme za brojne manifestacije na kojima predstavljaju ovaj recept, ali i radionice njezine izrade na kojima mlađe generacije uče tehnici pripreme domaćeg vučenog tijesta kako bi ga, zajedno s mazanicom, spasile od zaborava.

image
Marko Miščević/

Izvorni recept za podravsku mazanicu

Za vučeno tijesto (za dva pleha):

 • 500 g oštrog pšeničnog brašna
 • 500 g glatkog pšeničnog brašna
 • 2 žlice (krute) svinjske masti
 • 5-6 dl vode
 • 1 žličica soli

Za dizano tijesto dodati:

 • 40 g kvasca
 • 1 žlica šećera

Za nadjev:

 • 12 žlica otopljene svinjske masti
 • 8 jaja
 • 24 žlice vrhnja
 • 8 žlica šećera

Od navedenih sastojaka u većoj zdjeli ručno umijesite sjajno, glatko, žilavo tijesto, ali mekano. Tijesto oblikujte u četiri kugle koje treba premazati s malo masti da se ne napravi kora. Ostavite ga da odmara sat vremena. Dok čekate, pripremite nadjev. Pjenjačom ili ručno pomiješajte dobro jaja, vrhnje i šećer, a mast otopite te pripremite za polijevanje razvučenih mlinaca. Smjesa od jaja, vrhnja i šećera mora biti poput malo gušće smjese za palačinke. Kad se tijesto odmorilo, uzmite jednu po jednu kuglu i na pobrašnjenom stolnjaku razvlačite je u veliki mlinac. Najprije kuglu možete razvući valjkom, mlinčenjakom, ali ako je tijesto dovoljno mekano, možete odmah početi razvlačiti ga prstima. Tijesto nastavite razvlačiti koliko je god moguće tako da prekrije stolnjak. Krajeve tijesta obrežite nožem. Mlinac prstima ili peruškom poškropite s otopljenom masti (3 žlice otopljene masti za 1 mlinac) i ravnomjerno nadjenite četvrtinom pripremljene smjese od jaja, vrhnja i šećera. Ako radite mazanicu s makom ili drugim dodacima, po mlincu ravnomjerno rasporedite i dodatak: ovlaš posipajte mak, orahe ili grožđice ili mjestimično stavite malo sira ili pekmeza. Ako dodajete griz, njega morate umiješati u smjesu zajedno s vrhnjem i jajima. Potom zamotajte mlinac tako što ćete nadignuti užu stranu stolnjaka. Stolnjak trebate spretno svaki čas podizati i lagano stresti tako da između zamotaja ima zraka i mazanica dobije veći volumen. Podmažite lim za pečenje mašću. Savijeno nadjeveno tijesto namotajte u limu u krug. Prije pečenja mazanica se premaže ili poškropi rastopljenom mašću. Kad su svi mlinci složeni u limove, mazanica se peče na temperaturi od 200 °C oko 40 minuta.

image
Marko Miščević/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 10:50