BUDUĆNOST HRANE

VELIKI TEST: isprobali smo devet pljeskavica koje manje ili više uspješno glume meso

Među sve šire dostupnim zamjenama za meso najveću popularnost uživaju pljeskavice od proteina soje, graška ili drugih grahorica

U svim najvećim zagrebačkim supermarketima (plus Metro i Ikea, kako su nas savjetovali znalci) pronašli smo barem po jedan primjerak pljeskavice od proteina graška ili soje, bilo robnih marki, bilo popularnih brendova - njih ukupno devet. Iz konkurencije smo isključili povrtne pljeskavice, koje ne doživljavamo kao zamjenu za mesne. Usput smo u košaricu ubacili veganski jogurt i mozzarellu i hrpu povrća te napravili dodatke kako bismo napravili i prave veganske burgere.

image
Darko Tomas/Cropix

Kušačima smo ih tako poslužili samostalno, a zatim su ih isprobali i u pecivu s raznim dodacima kako bi dobili dojam kako to lažno meso funkcionira u praksi. Tu nam je u pomoć priskočio mladi chef Vilim Sikavica, glavni kuhar popularnog zagrebačkog rooftop restorana Eateria, s kojim smo smišljali kombinacije i koji je burgere i pripremao. U šarolikom kušačkom timu našlo se troje svejeda uvijek spremnih na izazove, profesionalni kuhar svejed, veganica koja obožava burgere, ali ne jede meso iz etičkih razloga, a povremeno se uključivao i fotograf, praktični vegan koji ne voli da ga se tako etiketira, iako ni žlicu meda ne bi kušao.

image

Na fotografiji: Vilim Sikavica.

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Četiri burgera kušali smo kao od šale, no kad smo na petom shvatili da je ispred nas još dug put, neke od nas svladao je umor i pojavio se lagani otpor. Srećom, dodaci su u većini slučajeva spasili i one primjerke koji nam se samostalno uopće nisu svidjeli. Bilo je tu zbilja svega: od burgera koji su nas podsjećali na pohani kruh ili smoki iz djetinjstva, preko onih koji su u nama probudili osjećaj uzaludnosti i besmisla te nam na trenutke gasili želju za životom, do ultimativnog favorita koji odlično imitira meso i u svakom bismo ga trenutku bez problema izabrali umjesto klasičnog mesnog burgera.

ZAKLJUČAK

Ni u jednom burgeru nismo osjetili nikakav drugi okus osim blijedih začina, teksturom i izgledom gotovo svi su nas bar na tren podsjetili na meso ili ribu, a iako nijedan burger nije imao pretjerano izraženu aromu, svima se lako može manipulirati i pretvoriti ih u sendvič koji ne bi odbili ni (gladni) mesojedi.

GREEN BEAST BURGER - PODRAVKA

Interspar, 5,97 eura za 2 komada

Sastav: voda, teksturirani proteini graška 20%, biljna mast (kokos), repičino ulje, izolat proteina graška 3,7%, stabilizator (metil celuloza), kuhinjska sol, maltodekstrin, arome, emulgator (suncokretov lecitin), tvar za bojenje (koncentrirani sok od cikle), ekstrakt jabuke, začini, koncentrirani sok od limuna, jabučni ocat, dekstroza, ekstrakt začina.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: klasične dodatke poput veganske majoneze, kečapa, salatu, krastavce i rajčicu.

Opis: Kod ovog burgera svi smo se složili - miris je daleko bolji od okusa. Neke od članova podsjetio je na faširance, drugima je bio gumenast i nedostajalo im je slasti, treće je podsjetio na kruh, a vegane u ekipi podsjetio je na meso koje su nekada konzumirali i bio je, kako su komentirali, lijepo dimljen. Na kraju testa zaključili smo da samoj pljeskavici nedostaje slasti, začina i okusa općenito, no kako je upakirana u pecivo i podebljana umacima slasna i ukusna te bismo je takvu rado ponovili.

image

Green Beast Burger Podravka

Darko Tomas/Cropix

PLANET OF PLANTS

Metro, 2,68 eura za 2 komada

Sastav: voda, teksturirani proteini graška, biljno ulje (suncokret, repica), zgušnjivači: metil celuloza i karagenan, biljna vlakna, morska sol, sušeno povrće (sadrži celer), začini, alkoholni ocat, bojila: koncentrat soka cikle u prahu, obični karamel i ekstrakt acerole u prahu, arome, starter kultura.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: ovaj smo burger pretvorili u pravi ljetni hit, dodali smo mu veganski tzatziki, vegansku mozzarellu, rajčicu i salatu.

Opis: Debela, gusta i na prvu zbilja mesnata pljeskavica. Na trenutke rahla, okusom podsjeća na prženi kruh, osjeća se i poštena količina dimljene paprike, a dio kušača ovdje je osjetio i BBQ umak. Dobro imitira meso, nije gumeno, već lijepo rahlo. Iako tehnički nema, u ovom komadu lažnog mesa zbilja “ima života”.

image

Planet of Plants

Darko Tomas/Cropix

BEYOND BURGER

Metro, 21,23 eura za 10 komada

Sastav: voda, bjelančevina graška (16%), ulje uljane repice, kokosovo ulje, bjelančevine riže, arome, stabilizator (metilceluloza), krumpirov škrob, ekstrakt jabuke, bojilo (cikla crvena), maltodekstrin, ekstrakt šipka, sol, kalijeva sol, koncentrat soka limuna, ocat od kukuruza, mrkva u prahu, emulgator (suncokretov lecitin).

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: vegansku salatu od mrkve, mladog luka i kupusa, majonezu, i prženi luk. Tražio se burger više. Ovo bismo ponovili!

Opis: Apsolutni favorit kušanja. Začudo, jako sočan i s dosta arome, ukusan čak i neveganima. Po teksturi jako sličan mesu, složili smo se svi za stolom, iako se u doticaju sa slinom razilazi kao bolognese umak. “Da je još samo malo začinjen i da ga jedem zatvorenih očiju, pomislila bih da je ovo meso” i “Sa svim dodacima u burgeru, rado bih ga zamijenio za običan mesni burger”, bili su samo neki od komentara. Rekli bi internet ratnici - pametnom dosta.

image

Beyond Burger

Darko Tomas/Cropix

GARDEN GOURMET

Interspar, 4,64 eura za 2 komada

Sastav: rehidrirani koncentrat sojina proteina 52% (voda, koncentrat sojina proteina 19,9%), voda, biljna ulja (repičino, kokosovo), alkoholni ocat, arome, stabilizator: metil celuloza, biljni koncentrati (jabuka, cikla, mrkva, hibiskus), sol, prašak ekstrakta ječmenog slada.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: ljuti humus s paprikom, kupus, blitvu, blagi umak na bazi jogurta s dodatkom sitno nasjeckanog vlasca i rajčicu.

Opis: Ovaj burger u dijelu kušača već na prvi zalogaj probudio je nostalgiju i podsjetio na nekad iznimno popularan smoki s kečapom. Drugi dio komentirao je da je miris odličan, a na prvu bi se mogli i prevariti pa reći kako je u pitanju pravo meso ili čak riba. Slatkast je, miriše na meso, ali dojam kad se jede je ipak nekako umjetan, sličan efekt kao kod loše hrenovke. Iako nije bio impresioniran okusom, kuhar Vilim pohvalio je komadiće “mesa” različite veličine koji su stvorili zabavnu teksturu.

image

Garden Gourmet

Darko Tomas/Cropix

VEMONDO

Lidl, 2,65 eura za 2 komada

Sastav: voda, 25% bjelančevine graška, repičino ulje, prirodne arome, bjelančevine smeđe riže, stabilizator: metil celuloza, sušeni alkoholni ocat, kuhinjska sol, sušena cikla, sušeni luk, sušeni češnjak, ekstrakt ječmenog slada, željezo, vitamin B12 (može sadržavati tragove soje i mlijeka).

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: od ovog smo burgera napravili pravi balkanski hit i dodali mu ajvar, svježi i ukiseljeni luk te salatu.

Opis: Ovaj burger bio je prvi koji je imao hrskavu površinu, i to nas je odmah u početku kupilo. No, to je, manje-više, bilo jedino što nam se svidjelo. Prilično krt, bez masnoće i otpora, neobične teksture, suh i tvrd. Na kraju, kada smo s tanjura počistili i zadnji komad ovog burgera, zaključili smo da nas podsjeća na sojine odreske te kako bismo ga radije vidjeli u kakvom gustom umaku od, primjerice, gljiva. Ipak, u kombinaciji s dodacima kao što su ajvar i luk dobio je prolaznu ocjenu.

image

Vemondo

Darko Tomas/Cropix

SPAR VEGGIE

Interspar, 3,31 eura za 2 komada

Sastav: voda, bjelančevine graška 19%, luk, kokosovo ulje, kockice repe, suncokretovo ulje, stabilizator: metil celuloza, vlakna graška, alkoholni ocat, modificirani škrob, dimljena sol, krumpirov škrob, začini, cikla u prahu, aroma dima, prirodna aroma, karamelizirani šećerni sirup.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: svježe i kisele krastavce i veganski jogurt s vlascem, salatu i vegansku mozzarellu.

Opis: Krupnije je “mljeven”, dosta je začinjen i nabrijan je aromama. Okusom je, složili smo se, najuzbudljiviji, ali vuče na kečap i slatkast je. Kada smo ga prožvakali, shvatili smo da ostavlja blago pikantan okus u ustima, što smo doživjeli kao jednu od pozitivnih stvari.

image

Spar Veggie

Darko Tomas/Cropix

METRO VEGGIE BURGER

Metro, 4,64 eura za 4 komada

Sastav: 79% rehidrirane bjelančevine soje (voda, koncentrat soje 28%), biljna ulja i masti (suncokret i shea), zgušnjivači: E407a, E461, E464, prirodna aroma, maltodekstrin, ocat, psilijum vlakna, glukozni sirup, hidrolizirane bjelančevine soje, karamela (glukozni sirup, šećer), začinsko bilje i začini, antioksidansi: E300, E304, E306, E330, šećer, koncentrati za bojenje (paprika, rotkvica, cikla, mrkva), sol, mineralna sol (kalij), prirodna aroma luka, emulgator: E322, vitamin B12, željezo.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: kikiriki umak, svježi kupus, mladi luk, crni sezam i ribani đumbir. Još jedna kombinacija koju želimo ponoviti.

Opis: Na prvu lijepo miriše, puno obećava, ali u ustima pomalo razočaravajući. Tekstura i nije velika sreća i dio kušača je podsjetio na karton i “nešto zemljasto”. Dakle, okusom je prilično prazan, a u ustima malo naporan, nešto kao kad vam na kraju jela ostane komad suhog jučerašnjeg kruha koji vam je žao baciti pa žvačete, i žvačete, i žvačete...

“Postoji hrana koja zadovoljava samo jedan kriterij, a to je da je topla. E, tako bih opisala i ovaj burger”, komentirala je veganica u ekipi.

image

Metro Veggie Burger

Darko Tomas/Cropix

AMO ESSERE

Eurospin, 3,05 eura za dva komada

Sastav: voda, koncentrirane bjelančevine soje 22,5%, biljna ulja (kokos, kukuruz), škrob (krumpir, tapioka), izolirane bjelančevine soje 0,8%, vlakna citrusa, stabilizator: metil celuloza, sušeni kvasac, prirodne arome, ekstrakt cikle, sol, aroma (može sadržavati tragove žitarica koje sadrže gluten, orašastog voća, celera, sjemenki sezama, gorušice i lupine).

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: ljutkaste dodatke kao što su veganska majoneza s čilijem i salata, svježi krastavci i sriracha umak.

Opis: Prilično čudan okus i boja, jako neutralan primjerak. Nedostaje sočnosti i teško ga je progutati. Miriše na kikiriki i meso s roštilja, ali kada se pojede, okusi brzo nestaju. “Kao da ga nije ni bilo”, bio je jedan od komentara. Iako je malo suhonjav, teksturom dobro oponaša meso. Dio ekipe ovom se burgeru ne bi nikad vratio, dok bi ga druga polovica ponovila, ali za otprilike tri mjeseca.

image

Amo Essere Veg

Darko Tomas/Cropix

VARLDSKLOK BILJNO MESO

Ikea, 7,30 eura za 750 grama

Sastav: bjelančevine graška (42%), voda, krumpir, prženi luk (luk, repičino ulje), krumpirove pahuljice, zgušnjivač (E461), prirodna aroma, vlakna mrkve, krumpirov škrob, koncentrat gljiva u prahu, sol, rajčica u prahu, koncentrirani sok od limuna u prahu, crni papar.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro se slaže uz: humus, kisele krastavce, ljubičasti luk, salatu i kečap.

Opis: “Dosta umjetan okus”, “paštetasta tekstura” i “ovo ima zbilja malo veze s burgerom kakav poznajemo i volimo”, bili su neki od komentara. Dio je u ovoj pljeskavici osjetio grah, a dio dinstani ili luk u prahu, nešto poput arome koja se stavlja na čips s lukom i vrhnjem. Samo jedna kušačica pristala bi ovo ponoviti, ali ne nužno u burgeru.

NAPOMENA: Ikein burger zapravo je plant based smjesa koja se kupuje smrznuta u vrećici, a zatim ju je potrebno odmrznuti i oblikovati u popečke. Osim toga, koristiti se može i za izradu okruglica i drugih, sličnih jela.

image

Varldsklok

Darko Tomas/Cropix

KAKO NAPRAVITI DODATKE ZA BURGERE

Vegansku majonezu lako ćete napraviti tako da u visoku i široku posudu stavite oko 100 ml sojina mlijeka sobne temperature, miksate štapnim mikserom 2 minute dok se ne zapjeni, zatim dodate žlicu jabučnog octa, žličicu soli, žličicu senfa i žlicu limunova soka i sve još kratko miksate, a na kraju uz miksanje polako dodajete 200 ml suncokretova ulja. Tekuća smjesa trebala bi postati kremasta, a kada majonezu spremite u hladnjak, ona će se dodatno stisnuti. Majonezi možete dodati čili, kapare i druge dodatke po želji.

Veganski tzatziki napravite tako da pomiješate neutralan veganski jogurt (mi smo koristili kokosov), ribani svježi krastavac, sitno sjeckani kopar, protisnuti režanj češnjaka, žlicu ili dvije limunova soka i malo maslinova ulja. Osim kao umak, koristiti možete i kao dip za grickalice.

Umak od kikirikija napravite tako da pomiješate 3 žlice kikiriki maslaca, 1 žličicu ribanog đumbira, 2 žlice soja sosa, 1 žličicu javorova ili agavina sirupa i malo vode po potrebi, protisnuti češnjak i malo limunova soka. Miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu umaka koji lako možete staviti na pecivo.

Kremastu salatu od mrkve, mladog luka i kupusa napravite tako da pomiješate sve sastojke nasjeckane na rezance, dodate vegansku majonezu i veganski jogurt, limunov sok, malo agavina ili javorova sirupa, sol i papar i sve dobro pomiješate. Količine prilagodite vlastitim potrebama.

Humus napravite tako da u blender ubacite konzervu humusa s tekućinom u kojoj stoji, jedan režanj češnjaka, sok pola limuna, 2 žlice maslinova ulja i žličicu kumina. Dodati možete i malo dimljene paprike, čilija, svježeg peršina i druge začine po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:09