SVI PRIČAJU O...

Video recept za kremšnite s pomakom postao totalni hit, pogledalo ga više od 4 milijuna ljudi

 Darko Debic/
Kremšnite na malo drugačiji način Darka Debića postale su apsolutni hit na društvenim mrežama

Kada je početkom veljače Darko Debić, inače popularni hrvatski bloger i kreator sadržaja za društvenim mrežama, objavio video recept za malo drugačije kremšnite, nije mogao ni zamisliti da će ga do sada pregledati više od četiri milijuna korisnika društvene mreže Instagram. Kako nam je rekao u kratkom razgovoru, oduševljen je reakcijama.

"Totalno me iznenadilo, sad ima preko četiri milijuna pregleda i još uvijek se gleda i dolaze mi novi pratitelji, nisam ovo očekivao", rekao je Darko, koji stoji iza profila samo_jedan_griz, i dodao kako je recept na Instagramu odlučio objaviti na engleskom jeziku upravo zato što mu svakodnevno dolaze novi pratitelji iz cijelog svijeta, a najviše, dodaje, iz Brazila.

Njegove kremšnite razlikuju se od klasičnih po tome što Darko dodaje i voćni sloj, koji im daje dozu osvježenja, te ih i naziva voćnim kremšnitama. Kremu radi na bazi slastičarske kreme, dodaje i dosta šlaga, a od voća, kaže, koristiti se mogu višnje, maline, jagode i šumsko voće. U nastavku vam, naravno, ostavljamo Darkov provjereni recept. Navedene količine bit će dovoljne za kalup veličine 36x25 centimetara.

Trebat će vam:

500 g lisnatog tijesta (dva po 250 g)

Za kremu:

1,5 l mlijeka

6 žumanjaka

4 vanili šećera (40 g)

200 g kristal šećera

180 g gustina - škrobnog brašna

100 g maslaca ili margarina

5 dl slatkog vrhnja

Za voćni dio:

400 g zaleđenih višanja ili bobičastog voća

100 g kristal šećera

30 g gustina

1 dl vode

Dodatno:

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na cca 40 puta 28 cm. Zatim prebaciti na pleh za pečenje i ispikati vilicom. Peći na 220 °C dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, 15-ak minuta. Ponoviti isto s drugom polovicom tijesta.

Za kremu od vanilije u žumanjke dodati kristal šećer i miksati jednu minutu, dodati cca 2 dl mlijeka, gustin i vaniliju, miksati još minutu. Staviti na vatru ostatak mlijeka. Čim zakuha smanjiti jačinu vatre, maknuti s vatre pa u mlijeko dodati smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješati. Vratiti na vatru, stalno miješati i kuhati par minuta. Prebaciti kuhanu kremu u zdjelu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi.

Skuhati voćni sloj. Voće staviti u lončić, dodati šećer i pola vode. Staviti na vatru. Ostatak vode pomiješati s gustinom. Kada voće zakuha dodati smjesu gustina i vode, miješati i kuhati dvije minute. Maknuti s vatre i ohladiti na sobnoj temperaturi.

U ohlađenu vanili kremu dodati maslac sobne temperature i miksati par minuta. Postepeno dodavati slatko vrhnje i dalje miksati, kad se dio vrhnja dobro umiješa tek tada dalje dodavati ostatak vrhnja.

U duboki pleh ili kalup staviti jednu koru od lisnatog tijesta, na nju rasporediti pola vanili kreme, pa voćni sloj i ostatak vanili kreme. Završiti drugom korom i šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:12