Zove na još

Vikend je idealno vrijeme za slatki projekt, napravite lisnato tijesto, a zatim i ovaj predobar čokoladni tart

 Tajana Licul
Chef Ivan Ergović otkrio nam je recept za desert koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade i orašastih plodova

Galette može imati više lica, a ovaj koji nam je pripremio Ivan Ergović malo je kompleksniji od većine s kojima ste se mogli susrest jer je u ovom nadjev dodatno prekriven slojem hrskavog lisnatog tijesta. Možete ga pritom ukrasiti doista po želji pa neka se na vašem nađu strugotine čokolade, blanširani bademi ili neki treći dodatak. Chef Ergović ovdje je iskoristio jako tanko narezane listiće brazilskih oraščića.

image
Tajana Licul
image

Galette s orašastim plodovima Ivana Ergovića - ilustracija

Ivan Ergović

GALETTE S ORAŠASTIM PLODOVIMA

(količine za dva komada)
150 g vode
1 žlica octa
15 g soli
175 g brašna T45
175 g brašna T55
115 g otopljenog ohlađenog maslaca

Otopite sol u octu, dodajte brašno, vodu i otopljeni maslac. Miksajte na najmanjoj brzini 30 minuta. Razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 18x21 cm. Stavite u vrećicu te u hladnjak na sat.

375 g hladnog maslaca
75 g brašna
75 g brašna T45

Ohlađeni maslac i brašno miksajte u samostojećem mikseru s nastavkom u obliku lopatice jednu minutu najvećom brzinom. Oblikujte i stavite u hladnjak na dva sata. Od maslaca napravite pravokutnik veličine 18x24 cm. Slijedi izrada lisnatog tijesta. Maslac stavite na sredinu te preklopite tijesto kao da se zatvara knjiga, razrežite rubove te razvaljajte. Nastavite postupak prema pravilima za lisnato tijesto.

image
Tajana Licul
image
Tajana Licul

Za čokoladnu kremu:

75 g mljevenih badema
75 g mljevenih lješnjaka
125 g maslaca
115 g šećera u prahu
2 jaja
85 g tamne čokolade

Za premazivanje:

1 žumanjak
2 žlice vrhnja
čokolada
brazilski oraščići

Izmiksajte omekšali maslac, šećer u prahu, mljevene bademe i lješnjake, jaja i otopljenu čokoladu. Sve dobro izmiješajte. Lisnato tijesto razvaljajte na veličinu 50x24 cm. Izrežite dva diska, jedan promjera 20, a drugi 22 cm. Stavite nadjev na manji disk, ali ostavite 1,5 cm od ruba prazno. Namočite rubove mješavinom žumanjka i vrhnja, stavite preko svega drugi disk tijesta, spojite rubove i stavite u hladnjak na 15 minuta. Izvadite iz hladnjaka i preokrenite kako biste dobili ravnu plohu. Premažite je žumanjkom. Stavite u hladnjak na 10 minuta, zatim izvadite i ponovno premažite te stavite u hladnjak još 10 minuta. Izvadite van pa probušite četiri manje rupe na površini. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C 35 minuta. Kad se ispeče, desert premažite rastopljenom čokoladom i ukrasite tanko narezanim listićima brazilskih oraščića.

Savjet: ako nemate strpljenja raditi vlastito lisnato tijesto, poslužit će vam i klasično kupovno lisnato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:42