SLATKI KLASIK

Vikend je stvoren za tople i meke buhtle, donosimo provjereni recept i nekoliko dobrih savjeta

 Biljana Gaurina/Cropix/Cropix
Ovog vikenda ostajemo kod kuće i mijesimo tijesto za najmekše slatke loptice punjene domaćim džemom

U slučaju da ovog vikenda ostajete kod kuće, vjerujemo kako ste već razmišljali o tome što biste mogli ubaciti u lonac ili pećnicu. Nakon sočnog pečenja i domaće juhe, koji su nezaobilazni na obiteljskom stolu vikendom, ovih dana razmislite i o toplim, mekim pecivima punjenim voćnim ili čokoladnim nadjevima – omiljenim buhtlama.

image
Lidija Lončarić/

Priprema buhtla uopće nije komplicirana, treba vam samo dobra ruka ili samostojeći mikser koji će zamijesiti lijepu, glatku kuglu tijesta, a potom i malo strpljenja pri oblikovanju. Srećom, na tom, gotovo posljednjem koraku, zaposliti možete i najmlađe kojima bi oblikovanje kuglica od tijesta moglo biti posebno zabavno.

image
Marko Miscevic/cropix/

Ono na što ipak treba obratiti pažnju jest to da, baš kao i kod pripreme krafni, kuhinja treba biti dobro zagrijana i bez otvorenih prozora, a kako bi tijesto bilo aromatičnije, uvijek mu možete dodati i malo limunove korice i vanilije. Također, pažnju obratite i na oblikovanje i nemojte ih puniti previše kako biste kuglice mogli dobro zatvoriti te kako vam nadjev pri pečenju ne bi iscurio. Pri oblikovanju nemojte žuriti, a kada buhtle slažete u posudu za pečenje, ostavite im dovoljno prostora kako bi mogle rasti. Recept ostavljamo u nastavku.

U slučaju da izbjegavate gluten, imamo recept i za vas. Okušajte se u pripremu bezglutenskih buhtli po receptu Adrijane Bručić.

RECEPT ZA BEZGLUTENSKE BUHTLE

image
Marko Miscevic/cropix/

Trebat će vam:

500 g brašna

250 g mlakog mlijeka

130 g maslaca

1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca

50 g šećera

2 jaja

1 žumanjak

prstohvat soli

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju. Poslužite ih tople, takve su najbolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:09