RECEPT DANA

Vikend je vrijeme za slatko, danas radimo starinsku prhku pitu od oraha koja se topi u ustima

 Berislava Picek/Cropix
Napravite prhko tijesto, dodajte pekmez po želji, a zatim i nadjev od oraha ili, ako baš želite, badema ili lješnjaka

Uživanje u još toploj, svježoj piti definitivno ubrajamo u omiljene vikend radosti, posebice ako je punjena dobrim, bogatim nadjevom. Ovog puta nismo htjeli puno riskirati već smo napravili klasičnu starinsku prhku pitu s orasima recept za koju je svojevremeno s nama podijelila gospođa Đurđa Kramarić.

Za pripremu će vam trebati klasični sastojci kao što su oštro brašno, maslac, šećer i žumanjak, a za dodatnu aromu, u kombinaciju ubacite i koricu te sok eko limuna i malo vanilije. U nadjevu, osim oraha, koristiti možete i bademe ili lješnjake, a zatim im dodajte još i šećer, jaja i domaći pekmez. S orašastim plodovima dobro se slaže pekmez od marelice, ali dobra opcija bit će i onaj od šipka ili šljive. Također, baš kao i tijesto, i nadjev možete aromatizirati vanilijom, koricom limuna ili naranče. Recept potražite u nastavku.

Trebat će vam:

400 g oštrog brašna

220 g maslaca

100 g šećera

1 nešpricani limun

1 žumanjak

Za nadjev:

270 g šećera

1 vanilin šećer

4 jaja

200 g oraha ili badema, lješnjaka...

domaći pekmez

Priprema:

Pomiješajte brašno s maslacem, dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna i žumanjak pa zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata. Odvojite otprilike 1/3 tijesta pa veći dio razvaljajte i stavite u lim za pečenje. Za to vrijeme pripremite nadjev. Dobro miješajte žumanjke sa šećerom pa lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe ili bademe. Tijesto premažite pekmezom, zatim rasporedite nadjev, a od ostatka tijesta načinite trake koje u obliku rešetke stavite preko kolača. Pecite kolač na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i pecite još 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:38