Jesenji hit

Vjerujte mi i sezonu buče otvorite ovim kruhom, cijeli stan će zamirisati, a nepce će se razveseliti

"Ovo je tak‘ dobro da bi trebala zaštitit‘ kao neki dobar međimurski bučin kruh", bio je jedan od komentara na moj ovotjedni recept...

Sezonu buče ove godine odlučila sam otvoriti mekim kruhom. Jedva sam dočekala da temperature padnu barem ispod 25 stupnjeva i odmah sam buču ubacila u pećnicu pa zamijesila tijesto. Jelo mi se nešto toplo, meko i baš onako jesenski, a ovaj kruh bio je sve to. Napravila sam ga u slanoj varijanti, ali poslije sam zaključila da bi odličan dodatak moglo biti i malo cimeta te muškatnog oraščića. Onako, da zamiriše cijeli stan.

image
Lidija Lončarić

Odličan je s malo maslaca kad je još vruć (jer tko uopće može dočekati da se kruh ohladi prije rezanja?), ali se od njega rade i odlični sendviči. Podsjeća na one pletenice s makom i sezamom od kojih su nam tete u dućanima nekada radile sendvič s deset dekagrama tanko poput papira rezanog parizera, ali je još aromatičniji, slađi i, zbog žute boje izgledat će dobro čak i ako u njega upakirate upravo taj nesretni parizer. Prije pečenja dodajte mu i bučine sjemenke koje ste prethodno tostirali kako bi se malo napuhale i postale još hrskavije, stvorit će lijep kontrast mekom tijestu i zabaviti nepce dok uživate u (samo još jednoj) kriški ovog kruha.

Kruh s bučom

450 g brašna
250 g toplog mlijeka
15 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
2 žličice soli
70 g maslaca
200 g pirea od pečene buče (buču ispecite, izvadite meso i pretvorite ga u pire)
1 jaje (plus za premazivanje)
1 šaka bučinih sjemenki
cvijet soli za posipati

image
Lidija Lončarić

Priprema:

U posudu najprije stavite mlijeko, dvije žlice šećera i kvasac. Dodajte i malo brašna od ukupne količine, umutite i pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, jaje i pire od buče pa umiješajte i dignuti kvasac. Zamijesite tijesto i dok se svi sastojci sjedine, a vi još uvijek mijesite, ubacite i kockice maslaca sobne temperature. Miješajte dok ne dobijete glatku kuglu. Premažite je uljem i pustite da se diže sat vremena. Nakon toga, podijelite je na tri jednaka dijela, od svakog napravite dugačak valjak, spojite ih na vrhu i napravite pletenicu. Prebacite u posudu za pečenje i pustite da se diže još 20-ak minuta. Premažite jajem i pospite tostiranim bučinim sjemenkama i cvijetom soli. Pecite 40-ak minuta ili dok kruh ne dobije lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:11