BEZ PEČENJA!

Volimo klasik, ali varijanta tiramisua s voćem, bez jaja, ljeti nam je omiljena, evo nekoliko dobrih recepata

Jedan od onih kolača koji je idealan za svaku priliku, brzo je gotov, ne zahtijeva paljenje pećnice i odlična je ideja za druženja na otvorenom, primjerice uz roštilj

Iako dobro znamo da je klasik samo jedan i samo takav kod Talijana dolazi u obzir, moramo priznati da se često, inspirirani tiramisuom, upuštamo u pripremu voćnih varijanti koje su idealne za ovo ljetno doba. Ne zahtijevaju pečenje, nema straha od sirovih jaja, a dodatak voća uvijek lijepo podiže cijelu stvar i omiljeni kolač čini svježijim i još slađim.

U sezoni bobičastog voća, primjerice, slatke maline volimo spajati s piškotama i upakirati u kremu od mascarpone sira u koju dodajemo i malo namaza od pistacije, a jedna od omiljenih kombinacija su nam i limun i pistacija. Jagode su nam također hit i lijepo se slažu s ostatkom sastojaka, a odlična ideja mogu biti i borovnice.

LAŽNI TIRAMISU S PISTACIJOM I LIMUNOM

image
Lidija Lončarić/

U pripremi nekoliko takvih varijanti okušali smo se i sami pa vam ostavljamo provjerene recepte, a tu je i bazni recept za kremu od tučenog vrhnja i mascarponea koju uvijek možete podići dodacima po samo svojoj želji. Osim namaza od pistacija, recimo, dodati možete i maslac od badema ili lješnjaka, džem po želji ili malo kreme od limuna.

KREMA ZA TIRAMISU BEZ JAJA

Trebat će vam:

100 g šećera
200 g mascarponea
100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Slatko vrhnje istucite sa šećerom pa ga spojite s mascarponeom. Naravno, količine prilagodite vlastitim potrebama i po želji u kremu dodajte i druge dodatke. Ako dodajtete orašasti namaz, dovoljne će biti već i tri žlice da se on osjeti, ali ne da i preuzme okus cijelog deserta, a dobra ideja uvijek je i malo soka i korice limuna ili limete, vanilije, kardamoma...

LAŽNI TIRAMISU S PISTACIJOM I VOĆEM (U OVOM SLUČAJU JAGODAMA)

image
Lidija Lončarić/

Osim toga, posebno nam se svidjela i varijanta tiramisua bez jaja s borovnicama i pistacijom koju smo pronašli na Instagram profilu Mateje Zvirotić Andrijanić.

Jedan od hitova ovog ljeta nam je i varijanta tiramisua s voćem koju nam je otkrila Slavica Šagolj, a koja podrazumijeva i sloj trešanja. Njezin recept također ostavljamo u nastavku pa, iako trešanja više nema, spremite ga za iduću godinu ili umjesto njih iskoristite drugo voće. Odlična opcija bit će, primjerice, ribizl.

TIRAMISU S TREŠNJAMA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 13:54