ZERO WASTE KOLAČ

Volite banana kruh? Ovaj drugačiji, sočan primjerak omiljene slastice mogao bi vas raspametiti

 Shutterstock
U ovoj slastici iskoristit ćete baš svaki dio banane, a rezultat je sočan kolač koji obećava

U potrazi za još jednim receptom za sočan banana bread, ovih smo dana naletjeli na nešto drugačiju, neobičniju izvedbu popularnog kolača. Naime, Tom Hunt, jedan od Guardianovih autora okušao se u pripremi kolača s korom banane po receptu Lindsay-Jean Hard. Kako je naveo u tekstu, obožava njezine recepte, posebice one iz kuharice "Cooking with scraps" u kojem Hard donosi ideje kako na najbolji način iskoristiti ostatke. Ovog puta posebno ga je zaintrigirao upravo ovaj u kojem, kako kaže, kora iznenađujuće dobro zamjenjuje banane. Napravio je svoju varijantu kolača u koji je uveo nekoliko jednostavnih promjena. Recept u nastavku prenosimo u cijelosti.

Trebat će vam:

2 organske smeđe banane

100 g slanog maslaca

250 g šećera

3 manja jaja

120 ml mlaćenice ili jogurta

200 g pirovog brašna

2 žličice praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

Za umak od karamele:

100 g slanog maslaca

150 g muscovado šećera

40-50 ml mlijeka

200-250 g šećera u prahu

Priprema:

Banane ogulite i kore stavite u hladnu vodu, pustite da tako stoje sat vremena i u međuvremenu zamijenite vodu dva puta. Ocijedite, stavite koru u tavu, dodajte svježu vod i kuhajte dok ne zavrije, oko pet minuta. Ocijedite, kore blendajte dok ne dobijete pire. Ako je potrebno, dodajte i malo vode u kojoj su se kuhale.

Maslac miksajte sa šećerom dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu. Dodajte žumanjke. Bjelanjke sačuvajte. U smjesu maslaca, šećera i žumanjaka dodajte i pire od kore od banana i mlaćenicu ili jogurt. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i dobro pomiješajte. Bjelanjke istucite u snijeg pa ih laganim pokretima umiješajte u smjesu. Dobivenu smjesu podijelite u dva kalupa za pečenje koje ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Banane koje su vam preostale nakon što ste iskoristili koru možete dodati na vrh smjese. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista. Pustite da se ohladi. Umak od karamele napravite tako da najprije otopite maslac i šećer. Miješajte kako bi se šećer potpuno otopio. Dodajte mlijeko i pustite da zavrije. Cijelo vrijeme miješajte dok ne dobijete kremastu karamelu. Pustite da se malo ohladi pa umiješajte šećer u prahu. Trebali biste dobiti gustu kremu. Ako je još uvijek previše rijetko, dodajte još šećera u prahu. Tortu premažite karamelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:35