Ljeto je vrijeme kada posebno volimo uživati u morskim plodovima i kada su nam često na meniju upravo lignje. Volimo ih u kakvom jednostavnom umaku, pečene na žaru, a posebnu slast donose nam i one pržene. Međutim, dobro znamo da priprema takvih liganja zahtjeva dosta truda i pripreme, ali i spremanja nakon kuhanja, pa se u vlastitoj kuhinji zbilja rijetko u takvo što upuštamo.
Osuđeni smo najčešće stoga na pržene lignje iz restorana, s kojima često igramo na sreću, jer mogu biti preteške, premasne ili jednostavno lošije kvalitete. Ipak, postoji alternativa kojoj se rado vraćamo. To su hrskave lignje s krušnim mrvicama iz pećnice. Jednostavne su za pripremu, gotovo jednako slasne kao i one iz ulja, hrskave i odlična opcija kada u zamrzivaču imate paket smrznutih liganja i ne znate što s njima. Osim smrznutih, naravno, za ovo jelo možete koristiti i svježe lignje, one koje ste još ujutro kupili na tržnici.
U nastavku ostavljamo recept koji nam je svojevremeno ustupila Nastasja Chiara Petrić, i to za lignje, ali i za jednostavan umak inspiriran tartar umakom.
HRSKAVE LIGNJE IZ PEĆNICE
Trebat će vam:
1 pakiranje kolutića lignji
6 žlica krušnih mrvica
1 žlica ribanog parmezana
1 manje pakiranje grčkog tipa jogurta
4 srednja kisela krastavca
manji stručak peršinovog lista
1-2 žlice limunovog soka
na vrh žličice češnjaka u granulama
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Lignje isperite pod vodom i posušite ih lagano pomoću papirnatog ručnika. Zatim prebacite u posudu, prelijte s malo maslinova ulja i pojedinačno svaki kolutić uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Posložite na papir za pečenje, poprskajte ili premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon pola pečenja preokrenite kolutiće na drugu stranu. Čim su gotovi, posolite ih i poslužite s laganim tartar umakom koji ste napravili od jogurta, naribanih krastavaca, narezanog peršina, češnjaka, limunovog soka i začinili solju i paprom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....