DOBAR RECEPT

Volite slasne, hrskave lignje, ali ne volite pržiti? Napravite ih u pećnici, evo kako

Vrlo slične prženima, jednako hrskave i ukusne, ali pripremljene s daleko manje ulja

Ljeto je vrijeme kada posebno volimo uživati u morskim plodovima i kada su nam često na meniju upravo lignje. Volimo ih u kakvom jednostavnom umaku, pečene na žaru, a posebnu slast donose nam i one pržene. Međutim, dobro znamo da priprema takvih liganja zahtjeva dosta truda i pripreme, ali i spremanja nakon kuhanja, pa se u vlastitoj kuhinji zbilja rijetko u takvo što upuštamo.

image
Julpo/Getty Images/istockphoto

Osuđeni smo najčešće stoga na pržene lignje iz restorana, s kojima često igramo na sreću, jer mogu biti preteške, premasne ili jednostavno lošije kvalitete. Ipak, postoji alternativa kojoj se rado vraćamo. To su hrskave lignje s krušnim mrvicama iz pećnice. Jednostavne su za pripremu, gotovo jednako slasne kao i one iz ulja, hrskave i odlična opcija kada u zamrzivaču imate paket smrznutih liganja i ne znate što s njima. Osim smrznutih, naravno, za ovo jelo možete koristiti i svježe lignje, one koje ste još ujutro kupili na tržnici.

U nastavku ostavljamo recept koji nam je svojevremeno ustupila Nastasja Chiara Petrić, i to za lignje, ali i za jednostavan umak inspiriran tartar umakom.

image
Berislava Picek/Cropix/

HRSKAVE LIGNJE IZ PEĆNICE

Trebat će vam:
1 pakiranje kolutića lignji
6 žlica krušnih mrvica
1 žlica ribanog parmezana
1 manje pakiranje grčkog tipa jogurta
4 srednja kisela krastavca
manji stručak peršinovog lista
1-2 žlice limunovog soka
na vrh žličice češnjaka u granulama
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Lignje isperite pod vodom i posušite ih lagano pomoću papirnatog ručnika. Zatim prebacite u posudu, prelijte s malo maslinova ulja i pojedinačno svaki kolutić uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Posložite na papir za pečenje, poprskajte ili premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon pola pečenja preokrenite kolutiće na drugu stranu. Čim su gotovi, posolite ih i poslužite s laganim tartar umakom koji ste napravili od jogurta, naribanih krastavaca, narezanog peršina, češnjaka, limunovog soka i začinili solju i paprom.

Dodatan savjet!

Poučeni iskustvom pripreme lignji na ovaj način, svakako savjetujemo da lignje panirate jednu po jednu, a ne sve odjednom, kako bi svaka bila obložena mrvicama u jednakoj mjeri. Također, ako koristite smrznute lignje, obavezno ih otopite do kraja i dobro osušite papirnatim kuhinjskim ručnicima kako bi na kraju, nakon pečenja, zbilja bile hrskave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 18:00