UOPĆE NIJE TEŠKO

Vrećicu čipsa pretvorite u grickalicu za kojom će svi za stolom izgubiti glavu. Treba vam jedan sastojak

Pripremite kapare, čips i po želji dodajte koricu limuna, ali samo ako ste ga dobro oprali ili ste sigurni da nije tretiran

Nedavno smo na portalu Food&Wine naišli na recept koji nas je, malo je reći, prilično zainteresirao. Riječ je o kratkoj priči o talijanskom čipsu s kaparima autorice Chandre Ram, koji ju je inspirirao da prah od slanih kapara pokuša napraviti i u vlastitoj kuhinji. I prije nego odustanete od čitanja ovog teksta do kraja jer vam se cijela stvar već sada čini previše kompliciranom, uvjeravamo vas, trebat će doslovno čips i jedan sastojak i pećnica koju ćete upaliti, a potom na nju zaboraviti.

image
Floortje/Getty Images

Rezultat će, piše Ram, biti nevjerojatno dobar dodatak jelima kao što su poširana jaja ili kajgana, humus ili tjestenina. No, podsjetivši samu sebe kako je na ideju došla na prvom mjestu, Chandre Ram prah od sušenih kapara na kraju je odlučila posipati po kupovnom čipsu iz vrećice, dodala je komadiće limunove korice i napravila, kako kaže, kompleksno, čak pomalo otmjeno jelo.

"Prah od sušenih kapara je nešto što stvarno mijenja stvari", poručila je.

image
Nanisimova/Getty Images/istockphoto

Kako su naglasili iz Food&Wine portala, za ovu grickalicu najbolje je koristiti kvalitetniji čips, poput onog koji je ručno rezan i samim time malo deblji, a ako ste u prilici, potražite i onaj na kojem stoji naziv "kettle cooked". Također, prah možete napraviti unaprijed te ga držati u dobro zatvorenoj posudici pa koristiti po potrebi.

Trebat će vam:

oko 85 g kapara u salamuri
1 žlica korice limuna
1 vrećica čipsa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 90 do 100 stupnjeva. Kapare najprije ocijedite od salamure, a zatim ih osušite papirnatim ručnicima. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i po njemu rasporedite kapare. Neka budu raspoređeni u jednom sloju. Stavite sve zajedno u pećnicu i pecite dok se ne smežuraju i postanu otprilike upola manji, oko tri sata. Isključite pećnicu i ostavite da se ohlade. Kapare prebacite u multipraktik i sameljite u prah. Čips možete rasporediti po papiru za pečenje i ubaciti ga u pećnicu na 5 minuta na 200 stupnjeva, kako bi lagano otpustio masnoću i kako bi se prah bolje zalijepio. Izvadite ga iz pećnice, pospite prahom od kapara i komadićima limunove korice i poslužite samostalno ili uz umak.

Napomena!

Ako pri ruci imate dehidrator, istu stvar možete dobiti i koristeći se njime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:05