MALI TRIKOVI

Vrijeme je za ljetne salate! Saznajte idealni omjer ulja i octa te koji začin najbolje ide uz rajčicu

 iStock
Uz savjete, donosimo vam i prigodne recepte za jela koja možete poslužiti uz ukusnu i svježu salatu

Stiglo nam je ljeto i ljetne vrućine kada nam organizam traži laganiju i osvježavajuću prehranu. Kao što znamo iz iskustva, teška hrana ne ide uz sunčane i vruće dane jer stvara osjećaj težine u želucu, pojačava znojenje, a ponekad može izazvati i dehidraciju. U ljetnom razdoblju je potrebno stoga pripremati obroke koji ne opterećuju organizam, a nije na odmet i da pozitivno utječu na tjelesnu liniju. U jelovnik treba tako uključiti hranu bogatu proteinima, kao i povrće i voće koje će tijelu dati sve potrebne vitamine, a idealna ljetna hrana su salate - jednostavne su za pripremu, prepune vitamina i lako se mogu prilagoditi svakom nepcu. Dovoljno su raznolike da se lako mogu uklopiti u jelovnik, od predjela do deserta, a mogu zamijeniti i glavni obrok. No, salate, u pravilu, uvijek pripremamo „od oka“, iako postoje određena pravila koja ne smijemo zaobići ako želimo izvući najbolje iz namirnica. Stoga vam u nastavku donosimo odlične savjete za pripremu salata, ali i četiri recepta koja su savršena za ljetne salate.

Pa, krenimo! Prvi i osnovno pravilo – sastojci moraju biti svježi. Pri kupnji povrća potrebno je obratiti pažnju na izgled listova salate i treba izbjegavati one kojima lišće izgleda potamnjelo, uvelo ili pak sluzavo. Osim lisnatih salata, idealni sastojci za ljetnu salatu kriju se i u povrću, voću, začinskom bilju, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama te sirevima, a možete uključiti i meso te ribu. Opcija ima mali milijun!

image
iStock

Sljedeći bitni korak je priprema namirnica. Zelenilo bi trebalo biti u potpunosti suho kako bi zadržalo hrskavost i svježinu, a ujedno ga je potrebno izrezati na veličinu zalogaja. Koristite se velikom zdjelom kako bi imali dovoljno prostora za miješanje bez neželjenog prskanja umaka i dresinga. Nakon što stavite zelenilo u zdjelu, dodajte bilo koje drugo povrće ili voće koje volite, ali pripazite da je isto tako suho i narezano na komadiće.

Kada je sve lijepo narezano idemo na sljedeći korak – začinjavanje. Idealan omjer za salatu su dvije čajne žlice ulja po želji, jedna jušna žlica octa i prstohvat soli. Po želji, naravno, možete povećati količinu octa, no savjet je dati povrću i ostalim namirnicama da dođu do izražaja prilikom kušanja.

Od preljeva za idealnu ljetnu salatu može se koristiti limun koji je, zahvaljujući prirodnoj kiselosti, idealna alternativa ponekad nagrizajućoj kiselosti octa u aromatiziranju salata. Poigrati se možete raznim uljima poput maslinovog i suncokretovog pa sve do jabučnog octa koji smanjuje količinu glukoze u krvi pa je idealan kod dijabetičara ili pak vinskog octa koji će dati oštar pečat svakoj salati. Važno je naglasiti kako se salate mogu pripremiti i nekoliko sati unaprijed, no preljev je potrebno staviti tek par trenutaka ranije jer postoji mogućnost da će zelenilo uvenuti ako dugo stoji u kiselini.

image
iStock

I sada dolazimo do sastojka koji su svojevrsni maleni „kraljevi“ kod priprema salata (ali i svih ostalih jela). Riječ je, dakako, o začinima koji daju posebnu čar svakom obroku. Kod salata je bitno imati na umu da određeni začini komplementiraju različite vrste namirnica. Primjerice, na grčkoj salati savršeno će pristajati Vegeta Maestro origano, mediteranski začin koji se koristi za poboljšanje niza jela. Origano, naime, daje unikatni miris hrani i odlično se slaže s različitim povrćem, gljivama i sirevima. Odgovara i kao začin u jelima od rajčice, a dodaje se i u brojne marinade, umake i riblja jela.

image
iStock

Za one koji vole egzotičnu hranu preporučujemo da isprobaju slavnu tabule salatu s Vegeta Maestro peršinom, koji bi se trebao nalaziti u svakoj kuhinji i skoro u svakom loncu jer paše uz skoro sva jela. Ovaj začin će oplemeniti svako jelo, radilo se o sezonskoj salati, dresingu, sendviču, marinadi, juhi, rižoti, tjestenini, povrću na žaru, juhi, ribi ili mesu. Prema tome, peršin je definitivno „must have“ začin u svakoj kuhinji.

Ljubiteljima mediteranske prehrane zasigurno će se svidjeti talijanska caprese salata s Vegeta Maestro bosiljkom. Osim u talijanskim umacima i namazima, bosiljak se dodaje i u salatama, juhama, a najbolji je u kombinaciji s rajčicom.

Zaljubljenicima u povrće na žaru idealno će odgovarati salata od patlidžana i tikvica s Vegeta Maestro ružmarinom, koji u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini probavljivijima. Ružmarin se često dodaje i pirjanom povrću, gljivama i juhama. Aromatični listovi posebno su dobro kombinirani sa zelenim lukom, tikvicama, rajčicom i krumpirom.

image
iStock

Sada kada smo svladali osnove priprema salata, vrijeme je i da saznamo neka jela uz koja ćemo ih pripremiti. U nastavku vam, stoga, donosimo prijedloge nekoliko recepata bez kojih ovo ljeto jednostavno ne smije proći.

1. Salata s piletinom

Potrebni sastojci: 1 avokado, 2 rajčice, 1 krastavac, 1 ljubičasti luk, 1 breskva, 50 g listova mladog špinata, 1 žličica Vegeta Maestro bosiljka, 80 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, 4 žlice limunova soka, sol

Pileće filee prerežite da dobijete odreske, pospite Vegetom Natur za piletinu, pa ih ostavite marinirati oko 30 minuta. Na zagrijanoj nauljenoj tavi (ili grill tavi) popecite meso do zlatne boje.

Kad je pečeno, narežite ga na trakice. Rajčicu, avokado, krastavac i ljubičasti luk narežite. U posudu stavite pripremljeno povrće, preko njega listove mladog špinata, pa na ploške narezanu breskvu i piletinu te bosiljak. Za preljev, maslinovu ulju dodajte limunov sok i sol, promiješajte i prelijte preko salate. Sve lagano promiješajte i poslužite. Umjesto piletine možete upotrijebiti i sir (skutu ili feta sir).

image
iStock

Kako je Petar Grašo pripremio svoj omiljeni ljetni recept s Vegeta Maestro bosiljkom, pogledajte u sljedećem videu:

2. Rižoto s piletinom i batatom

Potrebni sastojci: 200 g pilećeg filea, 1 Vegeta Natur Kokošja kocka, 1 žlica maslaca, 1 žlica maslinova ulja, 1 manji luk, 150 g batata, 200 g Arborio riže, 100 ml bijelog vina, prstohvat Vegeta, Maestro crnog papra mljevenog, 1/2 žličice Vegeta Maestro ružmarina, 40 g parmezana

Pileći file narežite na kockice. Pripremite temeljac tako da u 500 ml vruće vode dodate Vegeta Natur Kokošju kocku. U tavi ugrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte pileći file te popecite do zlatno rumene boje. Gotovu piletinu izvadite iz tave. Na preostalu masnoću dodajte sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte batat narezan na kockice, opranu rižu i kratko popecite. Dodajte batat narezan na kockice, opranu rižu i kratko popecite. Ulijte vino i kad ispari vratite piletinu, pospite mljevenim crnim paprom i ružmarinom. Nastavite pirjati na laganoj vatri uz podlijevanje temeljcem. Kad je riža gotova umiješajte parmezan. Poslužite odmah nakon kuhanja.

Savjet:

Za kremastiji rižoto na kraju možete umiješati komadić maslaca ili malo vrhnja za kuhanje.

image
iStock

3. Okruglice od špinata

Potrebni sastojci: 250 g žemlji (1 dan starih), 3 jaja, 150 ml mlijeka, 20 g maslaca, 1 luk, 1 češanj češnjaka, 200 g Zamrznutog špinata Podravka, 70 g polutvrdog ovčjeg sira, 3 žlice krušnih mrvica, sol, prstohvat Vegeta Maestro mljevenog crnog papra, ¼ žličice Vegeta Maestro origana, malo Vegeta Maestro cijelog muškatnog oraščića, 1 žlica Vegete

Žemlje narežite na sitne kocke. Mlijeko i jaja izmiješajte i prelijte preko žemlji. Ostavite neka se malo razmoče. Oprani špinat kratko prokuhajte, dobro ocijedite i sitno nasjeckajte. Na maslacu kratko popecite nasjeckani luk, češnjak i na kraju dodajte špinat. Namočenom kruhu dodajte pripremljeni špinat, naribani sir, mrvice, sol, papar, origano, naribani muškatni oraščić i Vegetu. Sve dobro izmiješajte i navlaženim rukama oblikujte okruglice. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu i nastavite kuhati na sasvim laganoj vatri osam minuta. Kuhane okruglice izvadite šupljikavom žlicom na ugrijani tanjur. Okruglice od špinata možete poslužiti kao predjelo ili glavno jelo.

Savjet:

Okruglice možete poslužiti s umakom od rajčice, s raznim mesnim jelima u umaku ili u kombinaciji s raznim povrćem. Pri oblikovanju vlažnim rukama ne samo da ćete lakše oblikovati okruglice već ćete tako i zatvoriti šupljine u njihovoj strukturi.

image
iStock

4. Šampinjoni punjeni sirom

Potrebni sastojci: 12 velikih šampinjona, 20 g maslaca, 100 g svježeg sira (ili ricotte), 1 češanj češnjaka, 1 žličica Vegeta Maestro peršina, prstohvat Vegeta Maestro mljevenog crnog papra, sol, 80 g naribanog polutvrdog sira (cheddar), 1 žlica krušnih mrvica, 1 žličica Vegeta Maestro peršina, 1 žlica naribanog parmezana

Šampinjone očistite, operite i osušite. Klobuke odvojite, a stapke sitno nasjeckajte. U posudu stavite nasjeckane stapke i prelijte ih maslacem koji ste zagrijali do vrenja. Ostavite nekoliko minuta, pa dodajte svježi sir, nasjeckani češnjak, peršin, mljeveni crni papar, sol i naribani sir. Sve dobro promiješajte da dobijete nadjev. Šupljine kalupa za muffine (12) premažite uljem. Pripremite smjesu od krušnih mrvica, peršina i parmezana. Klobuke umočite u smjesu i stavite u šupljine kalupa. Preko njih nanesite smjesu sa sirom (možete i slastičarskom vrećicom sa širim otvorom). Pospite preostalom smjesom s krušnim mrvicama. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Poslužite kao predjelo, prilog ili glavno jelo.

Savjet:

Koristite smeđe šampinjone (portobello) koji su veći i prikladniji za punjenje.

image
iStock

ZAVRTI VEGETA MAESTRO ZAČIN I OTKRIJ NOVI NAČIN

Vegeta Maestro organizira poseban nagradni natječaj „Zavrti začin i otkrij novi način!“ u kojemu možete pokazati svoju kreativnost u kuhinji. Pravila natječaja su izuzetno jednostavna – odaberite sebi drago jelo i opišite kako biste ga doradili u svojem stilu te uz pomoć kojih začina. Svaki sudionik može sudjelovati s više prijava, ali može biti nagrađen samo jednom. Najkreativnije odgovore Vegeta Maestro nagrađuje s Go Pro Hero9 Black kamerom, KitchenAid blenderom te 5 vrijednih Vegeta Maestro poklon paketa! Natječaj traje od 1. do 31. srpnja ove godine!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:43