DANAS ZA RUČAK

Vrijeme je za sataraš! Imamo 3 stvarno dobra recepta za omiljeni ljetni klasik, ne možemo odlučiti koji nam je bolji

Obožavamo ga dodavati riži i tjestenini, kombiniramo ga uz omiljena mesna jela, a sve što u loncu ostane spremamo u zamrzivač i teglice

Sezona tikvica je stigla, dobre rajčice također se već mogu pronaći na tržnici, a tu su i prve paprike te patlidžani. Dodajte tome još i malo luka i češnjaka, ubacite sve u lonac pa ovih dana i u svojoj kuhinji otvorite sezonu sataraša. Kako bismo vam maksimalno olakšali posao, donosimo vam čak tri provjereno dobra recepta s kojima nema greške.

Prvi je za klasičan sataraš, koji možete skuhati na štednjaku, ali i na vrućoj rešetci i koji smo poslužili uz sočno pile, dok je drugi za sataraš iz pećnice koji možete poslužiti na čak tri različita načina. Osim toga, donosimo i recept za sataraš koji vrlo lako možete spremiti u staklenke pa u njemu uživati cijele godine, kada vas uhvati želja za bogatim, gustim povrtnim dodatkom mesnim i ribljim jelima.

Sataraš uvijek može biti i dobar dodatak jednostavnoj kuhanoj riži ili tjestenini, za ručak ili večeru nakon napornog radnog dana ili vikendom kada vam se baš i ne provode sati za štednjakom. Jedno je sigurno, u pitanju je klasik koji je zasigurno jedno od omiljenih ljetnih jela mnogih, a s ovim receptima baš uvijek ispast će za prste polizati,

KLASIČAN, A POMAKNUTI SATARAŠ

Recept za klasičan, a ipak malo pomaknuti sataraš svojevremeno je s nama podijelio umjetnički fotograf Mario Romulić. Sve je sastojke ubacio u prekrasan glineni ćup, a zatim jelo završio na vrućoj rešetci. Poslužio ga je uz slasno, izvana divno hrskavo pile recept za koje je također podijelio s nama pa, u slučaju da ovog vikenda planirate raditi roštilj, svakako razmislite da na meni uvrstite i ova dva jela.

Trebat će vam:

1 patlidžan srednje veličine
3 srednje paprike
5 rajčica
2 glavice luka
ulje ili mast
ljuta papričica
1 češnjak

Priprema:

Na malo masti ili ulja ubacite čili papričicu, a zatim prodinstajte luk. Kad je omekšao, dodajte prethodno narezanu papriku. Prije ubacivanja paprike po želji možete ukloniti čili papričicu ili je pustite u loncu do kraja kuhanja ako volite intenzivnije okuse. Dodajte potom protisnuti češnjak i patlidžan narezan na kockice. Nakon kojih 5 do 7 minuta ubacite rajčice pa sve zajedno dobro promiješajte i pustite da se kuha kojih 20-ak minuta. Začinite solju i paprom kad je jelo gotovo i poslužite uz pečeno meso.

image
Mario Kucera/

SATARAŠ IZ PEĆNICE

Nastasja Chiara Petrić s nama je, pak, jednom prilikom podijelila recept za predobar sataraš iz pećnice, a zatim je od njega napravila i tri ukusna ljetna jela. Ovakva priprema bit će daleko jednostavnija od klasične jer, kada je povrće u pećnici, na njega gotovo da možete zaboraviti i baviti se drugim kuhinjskim poslovima. Kada je gotov, poslužiti ga možete uz palentu i falafel ili druge okruglice po želji, njime možete puniti tikvice ili ga poslužiti na tostu. U sve tri varijante bit će više nego ukusan.

Trebaju vam tri velike paprike, veliki luk srebrenac, osam srednjih rajčica, pet češnja češnjaka, žlica kokosova šećera (ili običnog), puna žličica soli, žličica origana, malo papra i pozamašna količina maslinova ulja. Sve skupa dobro promiješajte na širokom i dubokom plehu te zapecite na 200°C oko 45, 50 minuta. Sataraš poslužite odmah, no možete ga poslužiti i poslije kad se ohladi. Višak zamrznite.

image
Berislava Picek/cropix/

SATARAŠ ZA ZIMNICU

Na kraju, kada vam u kuhinju stignu lijepi, svježi i sočni ljetni plodovi, skuhajte ih i višak upakirajte u staklenke, sterilizirajte pa koristite po potrebi. Recept za sataraš koji vrlo lako postaje zimnica dobili smo od obitelji Navoj, koja se bavi uzgojem najslađeg volovskog srca i koje će uskoro ponovno biti dostupno na njihovom štandu na tržnici Dolac. Priču o njima možete pročitati ovdje.

Za sataraš će vam trebati:

luk

mrkva

paprika

rajčica

peršin

celer

tikvica i patlidžan po želji

Priprema:

Rajčicu najprije nasjeckajte na komadiće i skuhajte je posebno. Kuhajte dok ne ostane bez tekućine. Za to vrijeme nasjeckajte luk, mrkvu, papriku, peršin i celer te tikvicu i patlidžan ako želite dobiti gušći umak. Pustite da se krčka, dodajte prokuhanu rajčicu i kuhajte dok povrće ne omekša i dok ne dobijete gušći umak. Začinite soli i paprom i dodatnim začinima po želji. Staklenke sterilizirajte i punite ih satarašem. Kada ste napunili, pustite da se ohladi pa spremite u smočnicu i koristite po potrebi.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:20