JARETINA IZ TERBOTZA

Vrijeme je za uživanje u jaretini! Imamo recepte!

Jela od jaretine
 Berislava Picek/Cropix

Međimurski župan Matija Posavec želi mesu z tiblice, pušipelu, siru turošu i međimurskom kalamperu dodati i međimursku jaretinu. Smatra kako ne treba ignorirati činjenicu - štoviše, treba je iskoristiti - da 30 posto ukupnog kozjeg mlijeka na tržište dolazi iz Međimurja.

Jaretina ispod peke s krumpirom

1 komad (između 3 i 5 kg) jaretine
1,5 kg krumpira
2 mrkve
2 glavice luka
sol, papar
2 dl bijelog vina
1 dl ulja

image
Jela od jaretine
Berislava Picek/CropixStrigova, 160620. Jaretina iz Medjimurja, nova jela prezentirana sa tradicionalnim namirnicama pripremila je chef kuhinje resto

Jaretinu posolite i popaprite. U pleh za pečenje pod pekom složite jarića, okolo posložite krumpir, mrkvu, luk i sve zalijte vinom i uljem. Naložite prilično jaku vatru jer mora biti puno žeravice, i morate imati mjesta gdje će vatra gorjeti i stvarati novu žar, a da nije u dodiru s pekom. Kad imate dovoljno žeravice, razmaknite žar, i na sredinu ploče za pečenje stavite posudu s mesom i poklopite poklopcem. Prekrijte peku žeravicom i ostavite da se peče 1 sat. Potom provjerite, dodajte još žara i pustite da se peče još koliko treba.

Jareći kare s bučinim sjemenkama

800 g jarećeg karea
sol i papar
mljevene bučine koštice
2 žlice ulja

image
Jela od jaretine
Berislava Picek/Cropix

Kare operite, posušite i dobro ga natrljajte solju i paprom. Meso sa svih strana popržite na užarenoj tavi da lijepo porumeni, a zatim ga premjestite u pećnicu na 200 °C oko 5 minuta. Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte. Kuhani krumpir pasirajte kroz cjedilo da dobijete lijepu, glatku kremu. U krumpir dodajte sol, maslac i malo mlijeka. Pečeno meso uvaljajte u mljevene koštice i servirajte uz kremasti pire krumpir.

Jareća jetrica sa žara i heljdini žganci

500 g svježe jareće jetrice
300 ml mlijeka
sol, papar za posipanje nakon pečenja
peršin, češnjak, ulje

HELJDINI ŽGANCI:

200 g heljdinog brašna
mesni temeljac
1 glavica luka

image
Jela od jaretine
Berislava Picek/Cropix

Jareću jetricu narežite na tanke komade veličine dlana. Tako narezanu jetru namočite u mlijeko 30-ak minuta prije pečenja. Mlijeko će omekšati jetricu. Zagrijte tavu i naglo zapecite, oko 2 minute sa svake strane. Pečenu jetricu posolite i popaprite te prelijte uljem od češnjaka i peršina. Servirajte uz heljdine žgance prelivene umakom od kosane masti i kiselog vrhnja. Na masnoći popržite sitno sjeckan luk, dodajte mesni temeljac i ostavite da zakuha. Zatim, uz stalno miješanje, dodajte brašno i kuhajte dvije, tri minute, odnosno dok se smjesa na počne odvajati od stijenke lonca. Potom u tavi rastopite kosanu mast i dodajte kiselo vrhnje, i tako pirjajte. Dobivenim umakom prelijte kuhane heljdine žgance.

Domaći šlikrfi punjeni jarećim plućicama

polovica jarećih pluća
1 jaje
sol, papar
1 glavica luka, kosana mast, bučine koštice

ZA TIJESTO:

300 g oštrog brašna
3 jaja
sol

image
Jela od jaretine
Berislava Picek/Cropix

Pluća kuhajte da ne budu spužvasta, sameljite na sitno. Na masnoći dinstajte luk i dodajte mljevena pluća. Kada se ohlade dodajte sol, jaje i promiješajte. Tijesto umijesite, razvaljajte, narežete na krugove i nadjenite plućima. Rubove stisnite vilicom da ne izlazi nadjev. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu i procijedite. Na tavici otopite kosanu mast te na nju stavite kuhane šlikrfe. Servirajte ih na tanjur i posipajte bučinim košticama.

Jareći ragu s trgancima

800 g jareće lopatice bez kosti
5 glavica luka
5 režnja češnjaka
3 mrkve
100 g graška
2 celera
150 ml bijelog vina
500 ml mesnog temeljca
lovorov list, sol, papar

TRGANCI:

400 g brašna
sol
1 jaje
voda

image
Jela od jaretine
Berislava Picek/Cropix

Oprano meso osušite i narežite na kockice. U loncu zagrijte ulje, na njemu pržite meso da se zarumeni, a zatim ga maknite s tave. Na posudi od mesa popirjajte pripremljeno povrće, a kad je povrće dovoljno pirjano, podlijte bijelim vinom. Kada dio vina ishlapi, vratite meso u lonac, zalijte temeljcem i ostavite da kuha oko 1,5 sat. 15 minuta prije kraja doradite okus prema želji.

TRGANCI: Stavite u lonac vodu da zakuha, dodajte malo ulja i posolite. Dok se voda grije, zamijesite trgance od brašna, jaja i soli, uz dodatak vode. Kada voda zakuha, prstima trgajte male komadiće tijesta i ubacujte u vodu. Kuhajte ih oko 10 minuta. U posudi zagrijte kosanu mast, dodajte kiselo vrhnje i na to ubacite procijeđene trgance te ih servirajte uz ragu od jaretine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:41