ZA CIJELU OBITELJ

Za dane kada jednostavno nemate vremena: imamo pet recepata koji su ekspresno gotovi

 Podravka
Postoje dvije stvari u kojima svi jednako uživamo – dobar odmor i još bolja hrana, a jedno ne mora isključivati drugo

Vjerujemo kako ste napokon dočekali zasluženi godišnji i dva ili tri tjedna opuštanja i uživanja na obali. Sunčanje na prekrasnim plažama, kupanje u moru i punjenje baterija jedine su stvari koje namjeravate raditi, zar ne? Ipak, potrebno je pripremiti i ručak i večeru, ali postavlja se pitanje kako iskoristiti što više vremena na plaži i smanjiti vrijeme kuhanja, a istovremeno imati ukusan i zdrav obrok. Nema panike, fantastičnu klopu možete pripremiti u samo pola sata i zatim nastaviti s omiljenom aktivnošću – odmorom.

Moguće da se pitate u startu u čemu je kvaka, ali jedini trik je da vam za ovih pet recepata trebaju samo Podravka jela u limenci! Recepti su namijenjeni za dvije osobe te jednako primamljivi potpunim kulinarskim početnicima kao i onima koji već bruse desetljeća iskustva u kuhinji. Na vama je da samo odaberete koji dan ćete pripremiti koji od ovih ukusnih jela!

Tortilje s mesnim raguom, kukuruzom i zapečenim grahom

image
Podravka

Tortilja je obrok koji jednako vole klinci i odrasli, a iznimno je jednostavan za pripremu. Za dvoje ljudi potrebno vam je:

U posudu stavite mesni ragu, zapečeni grah i kukuruz pa promiješajte. Zagrijte na srednje jakoj vatri do vrenja i pirjajte još 3-4 minute. Svaku tortilju zagrijte na suhoj tavi sa svake strane po 30 sekundi, a zatim ih nadjenite pripremljenim umakom od mesa, kukuruza i graha pa zarolajte. Idealno ih je poslužiti dok su još tople, a osim u tortiljama, pripremljeni ragu možete poslužiti i preko tjestenine ili pirea.

Čobanac s domaćom tjesteninom

image
Podravka

Za kultni čobanac ne morate provesti sate i sate uz kotao, već se možete počastiti uz jednostavniju i bržu verziju. Potreban vam je:

Brašno uspite na radnu plohu, malo posolite i u sredini napravite udubljenje u koje je potrebno staviti jaja. Pomoću vilice polako povežite jaja i brašno, sve dok ne umiješate sva jaja u brašno. Nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko, čvrsto tijesto za što će vam trebati oko 10 minuta. Pripremljeno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 30-60 minuta, a zatim ga podijelite na nekoliko dijelova i svaki tanko razvaljajte. Pomoću mašine za izradu tjestenine, provlačite komade tijesta kroz stroj počevši od najveće širine pa sve do najmanje. Zatim pomoću stroja napravite rezance, lagano ih pobrašnite i rasprostrite na pobrašnjenu krpu da se malo posuše.

image
Podravka

Ako nemate stroj za tjesteninu, tijesto možete razvaljati i na radnoj plohi pomoću valjka najtanje što možete (tijesto treba biti gotovo prozirno), a zatim narezati na rezance željene širine. Tjesteninu kuhajte 3-4 minute u kipućoj posoljenoj vodi te je nakon kuhanja samo iscijedite. Čobanac stavite u posudu i zagrijte do vrenja, a zatim još 2-3 minute na umjerenoj vatri te ga pripremite s domaćom tjesteninom. Naravno, ako niste raspoloženi za domaće rezance, iskoristite prednosti najbliže trgovine i ubacite kupovnu tjesteninu.

Ćufte u umaku od rajčice s pire krumpirom

image
Podravka

U pitanju je još jedan klasik od recepata, a za njega su vam potrebne:

Prvo je potrebno oguliti krumpire i narezati na manje komade koje zatim stavljate u posudu s posoljenom vodom. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju 20-25 minuta, a zatim krumpir ocijedite, dodajte mu maslac i kiselo vrhnje pa ga pomoću gnječilice za krumpir usitnite u pire i po potrebite dodatno popaprite i posolite. Ćufte u umaku od rajčice stavite u posudu pa zagrijte na srednje jakoj vatri do vrenja i još 3-4 minute i zatim ih poslužite s pire krumpirom te zelenom salatom.

Grah s kobasicom i ječmenom kašom

image
Podravka

Bogat nutritivnim namirnicama, grah je idealan za obrok, a posebice kao varivo u kombinaciji s ječmenom kašom. Za ovaj recept potrebni su vam:

  • 1 Grah s kobasicom Podravka (400 g)
  • 1/2 šalice* (100 g) ječmene kaše
  • sol
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 manje mrkve

Ječmenu kašu dobro operite pa kuhajte u puno posoljene vode oko 35-40 minuta sve dok ne omekša. U zdjeli zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte sitno sjeckani luk i mrkvu oko 7-8 minuta, također dok ne omekšaju, a po potrebi ih podlijte s malo vode. Omekšalom povrću dodajte sitno sjeckani češnjak pa umiješajte kuhani ječam te grah s kobasicama. Ako više volite rjeđe varivo, dodajte i pola šalice vode te sve zajedno kuhajte još 5-6 minuta pa odmah poslužite, najbolje uz žlicu kiselog vrhnja.

Zapečeni grah s porilukom i kobasicom

image
Podravka

Ako više preferirate grah koji nije u kombinaciji s varivom, onda je ovaj recept idealan za vas. Potrebne su vam:

Poriluk prerežite uzdužno, dobro operite između slojeva i sitno narežite. Zagrijte dvije žlice ulja dodajte poriluk i popecite da omekša oko 7-8 minuta. U tavu dodajte koncentrat rajčice, pustite ga 2-3 minute da se lagano karamelizira na tavi, a zatim ga promiješajte s porilukom. Prelijte zapečenim grahom iz konzerve i kuhajte 3-4 minute na srednje jakoj vatri, a po potrebi posolite i pospite mljevenim crnim paprom. U međuvremenu, zagrijanu grill tavu premažite s preostalom žlicom ulja pa prepecite kobasice sa svih strana, ukupno 7-8 minuta na srednje jakoj vatri. I to je to, poslužite sa zapečenim grahom i uživajte!

image
Podravka gotova jela u pliticama

U slučaju da ste potpuni kulinarski početnik ili jednostavno nemate ni pola sata za pripremu jela, ne morate se brinuti da ćete ostati gladni. Uz Podravka gotova jela u pliticama, sve što trebate je par minuta da se vaš obrok zagrije u mikrovalnoj pećnici ili u loncu (tavici). Ovo je stvarno idealno rješenje za one dane kada jedva da stignete ostaviti stvari kod kuće, a kamo li išta drugo. Izbor jela u pliticama je velik: od Penna a la Carbonara dostojnih najbolje talijanske kuhinje preko Salate quinoa s grahom i povrćem pa sve do omiljene Paelle s povrćem i piletinom. Gotovo dok kažeš ručak!

A dok pripremate svoj omiljeni obrok dana i uživate u rapsodijama okusa, možete osvojiti i vrijedne nagrade!

Sjeti se situacije kada si se našla ili našao u stisci s vremenom, a na ručak ti dolaze punica ili svekrva, možda simpatija koju želiš impresionirati. Svi smo bili u takvoj. To je situacija koju je prošla svaka generacija!

Opiši nam tu izazovnu situaciju i koje bi Podravka gotovo jelo odabrao/la da se ponovno nađeš u njoj. Najkreativniji opis situacije za sve generacije nagrađujemo cool nagradama, a svoje situacije napiši OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:34