KLASIK

Za hladetinu od svinjskog jezika s tvrdo kuhanim jajima trebat će vam tek nekoliko sastojaka

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Receot i postupak za pripremu hladetine detaljno nam je pojasnio šef kuhinje “Kantine Galerija” Ognjen Vukelić

"Kad dimiš jezike, nije ih potrebno dugo ostaviti na dimu, tek da dobiju malo fine arome, oko dvadeset minuta. I potom ih kuhaš", objašnjava šef kuhinje “Kantine Galerija” Ognjen Vukelić.

"Znaš, kad sam bio u srednjoj, imao sam jezik u aspiku s jajima na ispitu. Baš bismo mogli napraviti taj stari klasik", prisjetio se uz smiješak Ogi svojih početaka. Tako je i bilo, pripremio je hladetinu od svinjskog jezika uz tvrdo kuhana jaja.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

1 svinjski jezik
1 grincajg
1 luk
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
2 listića želatine
4 jaja
sol i papar u zrnu

Priprema:

Povrće očistite i krupnije narežite. U dublji lonac stavite jezik i povrće. Dodajte lovor, posolite i stavite prstohvat papra u zrnu. Kuhajte, a kad se pojavi pjena, pokupite je žlicom. Kad jezik omekša, izvadite ga, ohladite i narežite na šnite debljine jedan centimetar. Temeljac procijedite i sačuvajte. Listiće želatine otopite u hladnoj vodi i zakuhajte u temeljcu kako biste ga ugustili. Uskladite okuse. U međuvremenu skuhajte jaja na tvrdo, očistite i narežite na ploške. U prikladnu posudu slažite red jezika, red jaja. Podlijte temeljcem da sve prekrije. Neka odstoji u hladnjaku dok se ne stisne. Aspik možete dodatno obogatiti dodavanjem korjenastog povrća iz juhe i svježe narezanim peršinom prije podlijevanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:31