MOJITO, MARTINI I FROSÉ

Za kraj vikenda baš bi nam dobro došlo osvježenje koje malo udara da se opustimo prije početka radnog tjedna

Ove ledene poslastice mogle bi postati novi hit na ljetnim druženjima pa ih spremite već za idući tulum

Umjesto čaše, dvije ili tri vina, boce piva ili klasičnog koktela, ovog vikenda razmislite o malo drugačijim poslasticama za druženje s ekipom s posla ili prijateljima koje dugo niste vidjeli. Svaku od ovih slastica možete napraviti unaprijed pa je, kada gosti pokucaju na vrata, brzinski završiti ili, pak, jednostavno izvaditi iz zamrzivača i poslužiti. Prije nego recepte podijelimo s vama, svakako upozoravamo, ove poslastice konzumirajte odgovorno i, ono najvažnije, uz njih se opustite i zabavite.

PRIJE NEGO KRENETE S PRIPREMOM...

Za gotovo svaku ovakvu slasticu trebat će vam šećerni sirup. Napravite ga tako da u lončić stavite vodu, dobro je zagrijete (ali ne do vrenja), a zatim dodate jednaku količinu šećera. Kuhajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ohladite na sobnu temperaturu, a zatim stavite u bočicu, spremite u hladnjak i koristite po potrebi.


ZA LJUBITELJE MOJITO KOKTELA
U slučaju da u društvu imate ljubitelja mojito koktela, pripremite šećerni sirup, limetu, bijeli rum, mentu i led pa sve zajedno ubacite u blender i smiksajte predobar osvježavajući ledeni desert kojeg će se, sigurni smo, tražiti čaša više. Poslužiti ga možete uz papirnate slamke pa će, dok se u čaši otapa, biti još jednostavniji za konzumiranje.

LEDENI MOJITO

Trebat će vam:

60 ml šećernog sirupa

80 ml soka limete

120 ml bijelog ruma

1 šaka listova mente

2 čaše leda

Priprema:

U blender ubacite sirup, sok limete, rum i mentu. Pulsirajte 30-ak sekundi dok se sastojci ne povežu. Dodajte led i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah.


image
Gmvozd/Getty Images

ZA ONE OZBILJNIJE
Espresso Martini oduvijek je jedan od omiljenih koktela, a posljednje dvije godine, čini nam se, popularniji je nego ikad. Za pripremu ove ledene poslastice neće vam trebati puno sastojaka, ali se prije druženja svakako opremite kvalitetnim likerom od kave, a kako bi pri posluživanju izgledao još ljepše, pobrinite se i da pri ruci imate cijela zrna kave

KREMASTI ESPRESSO MARTINI

Trebat će vam:

oko 400 ml skuhane kave

6 žlica likera od kave

60 ml votke

1 žlice šećernog sirupa

prstohvat soli

zrna kave

Priprema:

Kavu rasporedite u kalup za led i smrznite. Neka u zamrzivaču stoji oko 4 sata. Kada ste spremni za pripremu ledenog koktela ubacite kockice leda u blender, dodajte liker od kave, votku i šećerni sirup. Blendajte jednu minutu i rasporedite u čaše. Dekorirajte s malo soli i zrnima kave. Poslužite odmah.


image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

SLATKI LEDENI HIT ZA LJUBITELJE ROSEA
Ako pak u ekipi imate najviše ljubitelja vina, i to roséa, vaša slastica večeri mogao bi biti frosé. Radi se od ružičastog vina, šećera, soka limete i vode, a u kombinaciju možete ubaciti i voće po želji. Dobar odabir bit će borovnice i maline. Sve zajedno napravite nekoliko sati prije druženja, a zatim, kada ekipa pozvoni na vrata, ledenu slasticu jednostavno servirajte.

POPULARNI FROSÉ

Trebat će vam:

750 ml roséa (ili bilo kojeg drugog ružičastog vina)

100 g šećera

100 g borovnica

3 žlice soka od limete

120 ml vode

Priprema:

Vino prebacite u kalup za led i stavite ga u zamrzivač preko noći. Kad ste spremni za pripremu sorbeta, u posudi zagrijte šećer i vodu pa kuhajte nekoliko minuta, samo da se otopi šećer. Dodajte i borovnice te kuhajte još minutu, maknite s vatre i pustite da se sirup ohladi. Procijedite kroz sito pa sve, s kockicama roséa, prebacite u blender. Dodajte sok limete i sve dobro usitnite. Prebacite u plastičnu posudu i zamrznite još jedan sat.


image
Marko Miščević/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:42