Pravi specijalitet

Za najviše pet eura napravite ovaj tart, svidjet će se i onima koji ne vole ribu

 Olga Gagarova/Getty Images/istockphoto
Umjesto da ih frigate, ovu malu plavu ribu možete "upakirati" u tijesto, ispeći i servirati uz ploške limuna

Jedva smo dočekali prekid lovostaja na sitnu plavu ribu sredinom veljače da sardine ponovno zamijenimo svježim srdelama. Osim što ih se doista može spremiti na bezbroj načina, u trenutku kada okrećemo svaki euro, srdele predstavljaju pametan i ekonomičan izbor namirnice. Dok se još pokušavamo naviknuti na novu valutu, izdvojiti tri do četiri eura za kilogram srdela ne predstavlja veliki udarac na budžet, a otvara puno mogućnosti za uživanje u ukusnim jelima. Kad uzmete sve to u obzir, zaista nema razloga da ih već danas ne uvrstite na jelovnik.

U slučaju da ih nikad dosad niste čistili sami, primite se nenazubljenog nožića i krenite njime lagano prelaziti po koži srdela od glave prema repu da skinete ljuske. Iznutrice izvadite brzim potezom kažiprstom od škrga prema repu pa isperite vodom. Palcem krenite pažljivo s jedne strane ribe odvajati meso od kosti prateći središnju kost. Potom primite glavu ribe i počnite odvajati središnju kost od ostatka mesa sve do repa kako biste ribu do kraja filetirali. Čas posla!

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

TART OD SRDELA S LIMUNOM

Trebat će vam:

  • 1 paket gotovog lisnatog tijesta
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 800 g luka
  • 1 žlica suhe mješavine bilja
  • sol i papar
  • 1 žličica šećera
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g svježih fileta srdela
  • 25 g kapara
  • 1 limun

Priprema:

Srdele očistite od glava i utrobe, operite ih i stavite da se cijede.

Stavite četiri žlice maslinova ulja u veliku tavu s lukom narezanim na polumjesece, protisnutim češnjakom, suhim začinskim biljem, prstohvatom soli i papra te šećerom. Dobro promiješajte, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne postane staklast, ali se još nije karamelizirao.

Sitno nasjeckajte 50 g srdela s kaparima, pa ih umiješajte u luk i pecite dok se ne karamelizira.

Razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine 1 cm i po njemu rasporedite smjesu luka, a zatim na vrh stavite srdele. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko pola sata, dok tijesto ne porumeni, a srdele ne počnu hrskati.

Poslužite s ploškama limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:25