TAKO JEDNOSTAVNO, A TAKO UKUSNO

Za ovaj stari, već zaboravljen brački desert trebat će vam 3 sastojka, a najbolji je nakon cijelog dana na plaži

 Mario Kucera/
Sir, šećer i voda ili mlijeko namirnice su koje će vam trebati za ovu poslasticu

Brački procip jednostavna je, a tako ukusna slastica koju ovog ljeta, čak i ako ne ljetujete na Braču, morate isprobati. Riječ je zapravo o karameliziranom mladom ovčjem siru koji se reže na kriške, a zatim se karamelizira na šećeru i mlijeku ili vodi.

Ime je dobio po načinu pripreme jer se, naime, nekada pripremao u posudi na procjepu između drveta koji su je držali na mjestu. Dobro je dodati i da, ako pri ruci nemate mladi ovčji sir, uvijek možete koristiti i skutu, ali pripazite da nije začinjena. Također, desert je potrebno poslužiti odmah, kako se ne bi prebrzo stvrdnuo i počeo mrviti.

image
Mario Kucera/

Nama je ovaj desert posebno sladak kada se brzinski pripremi nakon povratka s cjelodnevnog uživanja na plaži, kao nagrada na kraju dugog dana ili nakon kakvog jednostavnog ručka ili večere koji najčešće podrazumijeva tanjur tjestenine, ribu ili rajčice u bilo kojem obliku. Odlično se slaže i uz čašu vina, a budući da priprema uopće nije komplicirana, praktičan je i za veće grupe ljudi. Bitno je samo da pripremu završite tik prije posluživanja.

Na kraju, sve što vam sada preostaje jest nabaviti dobar sir, pripremiti druga dva sastojka i baciti se na pripremu. Recept potražite u nastavku.

Trebat će vam:

50 g šećera

100 g mladog bračkog ovčjeg sira

100 ml mlijeka

Priprema:

U tavi s neprianjajućim dnom rastopite šećer. Kad poprimi zlatno-žutu boju, počnite polagano ulijevati mlijeko (nakon čega će se karamel stisnuti), ali nastavite miješati da se karamel ponovno otopi i ne formira se gusti umak. U nastali umak posložite na veće komade narezan mladi ovčji sir te ga pustite na laganoj vatri dok ne upije malo umaka. Jedite odmah!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:53